Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο

ομοφυλοφιλική συμπεριφορά
Πηγή εικόνας: www.whatdewhat.com

Η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά είναι εξαιρετικά συνηθισμένη σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο, από τα έντομα έως τα θηλαστικά. Εκδηλώνεται είτε με καθαρά σεξουαλική δραστηριότητα είτε με δημιουργία ισχυρών ερωτικών δεσμών ή ακόμα και με παροχή γονικής φροντίδας από ζεύγη ζώων του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με επιστήμονες το ζωικό βασίλειο εμφανίζει σεξουαλική συμπεριφορά με πολύ μεγάλη ποικιλομορφία-συμπεριλαμβανομένου του ομοφυλοφιλικού, αμφιφυλοφιλικού και μη αναπαραγωγικού σεξ-που δεν μπορεί να παρατηρηθεί εύκολα από τον άνθρωπο.

Η ομοφυλοφιλία έχει παρατηρηθεί σε 450 ζωικά είδη μέχρι σήμερα, παγκοσμίως. Βέβαια, πολύ σπάνια θα βρεθεί ζώο αυστηρά ομοφυλόφιλο, όπως είναι κάποιοι άνθρωποι. Υπάρχουν όμως πολλά είδη ζώων που δεν ακολουθούν το καθιερωμένο ζευγάρωμα με το αντίθετο φύλο. Τα ζώα χρησιμοποιούν το σεξ για να ικανοποιήσουν κάθε είδους ανάγκη, από απλή απόλαυση έως κοινωνική ανέλιξη.

Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο
Πηγή εικόνας: www.unsplash.com/s/photos/romi-yusardi-insects

Η χρήση της λέξης ομοφυλοφιλία στα ζώα είναι αμφιλεγόμενη για δύο βασικούς λόγους: η σεξουαλικότητα των ζώων και οι παράγοντες που ωθούν την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί, και ο όρος αφορά το ανθρώπινο είδος με πολλές κοινωνικές συνέπειες, που σίγουρα δεν μπορούν να ταυτιστούν με τα άγρια ζώα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Λάθος» της φύσης ή μήπως ωφέλιμο σχέδιο;

Η θεωρία της εξέλιξης των ειδών του Δαρβίνου ορίζει ότι τα γονίδια πρέπει να κληροδοτηθούν στην επόμενη γενιά, διαφορετικά θα χαθούν. Οποιαδήποτε γονίδια που κάνουν ένα ζώο να εμφανίζει ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, είναι λιγότερο πιθανό να κληρονομηθούν από τα γονίδια που πιέζουν τα ζώα για ετεροφυλοφιλικό ζευγάρωμα.

Τα γονίδια αυτά όμως δεν οδηγούνται σε εξαφάνιση. Για ορισμένα ζώα άλλωστε, η εκδήλωση ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς δεν είναι ένα περιστασιακό γεγονός αλλά μια εδραιωμένη συμπεριφορά.

Πώς όμως η σεξουαλική προτίμηση για το ίδιο φύλο ωφελεί ένα ζωικό είδος, αφού δεν μπορεί να οδηγήσει τα άτομα σε αναπαραγωγή; Μια σύντομη απάντηση είναι ότι δεν ωφελούνται άμεσα τα ομοφυλόφιλα ζώα αλλά οι συγγενείς τους, που έχουν κάποια ίδια γονίδια. Έτσι, μπορούν να τα μεταφέρουν στους απογόνους τους, καθώς έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν ταίρι και να ζευγαρώσουν (μικρότερος ανταγωνισμός).

Σε είδη που τα αρσενικά ζώα τείνουν να εμφανίζουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά τα θηλυκά είναι πιο γόνιμα, έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για ζευγάρωμα ή αποκτούν περισσότερους απογόνους. Συνεπώς, η ομοφυλοφιλία φαίνεται να ευνοεί ορισμένα είδη.

Top 10 ζώων που εμφανίζουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά

1. Πρόβατα

Μόνο σε δύο είδη υπάρχουν άτομα που δείχνουν προτίμηση στο ίδιο φύλο σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμα κι εάν υπάρχουν διαθέσιμοι σύντροφοι του αντίθετου φύλου. Το ένα είναι ο άνθρωπος. Το άλλο είναι το…πρόβατο. Μελέτες δείχνουν ότι σε κοπάδια περίπου το 10% των αρσενικών προβάτων προτιμούν αποκλειστικά άλλα αρσενικά ενώ υπάρχουν γόνιμα θηλυκά τριγύρω.

Πηγή εικόνας: www.theconversation.com

2. Καμηλοπαρδάλεις

Η σεξουαλική δραστηριότητά τους είναι πολύ πιο αυξημένη ανάμεσα στα άτομα του ίδιου φύλου από τη δραστηριότητα ανάμεσα στα άτομα αντίθετου φύλου. Μελέτες δείχνουν ότι η ομοφυλοφιλία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της συνολικής σεξουαλικής συμπεριφοράς που έχει παρατηρηθεί στις καμηλοπαρδάλεις. Μία στις είκοσι καμηλοπαρδάλεις είναι καθαρά ομοφυλόφιλη. Οι αρσενικές καμηλοπαρδάλεις φλερτάρουν μεταξύ τους, τρίβοντας τους λαιμούς τους για περισσότερο από μία ώρα.

Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο
Πηγή εικόνας: www.commons.wikimedia.org

3. Μπονόμπο

Οι μπονόμπο αποτελούν τον έναν από τους δύο πιο κοντινούς εξελικτικά συγγενείς για τον άνθρωπο, και φημίζονται για την αναζήτηση σεξουαλικής ευχαρίστησης. Επιλέγουν την επαφή με το ίδιο φύλο για μεγαλύτερη σύνδεση μεταξύ τους και για μείωση του στρες. Περίπου τα 2/3 των ομοφυλοφιλικών σχέσεων αναπτύσσονται μεταξύ θηλυκών ατόμων, χωρίς όμως τα αρσενικά να μένουν πίσω.

Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο
Πηγή εικόνας: www.majikphil2.blogspot.com/2012/03/lesbianism-in-bonobos.html

4. Μακάκοι

Ομοφυλοφιλική δραστηριότητα εμφανίζεται και στα αρσενικά και στα θηλυκά. Τα αρσενικά έρχονται σε επαφή με άλλα αρσενικά συνήθως για μία φορά, σε αντίθεση με τα θηλυκά που σχηματίζουν δεσμούς μεταξύ τους και είναι συνήθως μονογαμικά. Σε ορισμένους πληθυσμούς μακάκων, η ομοφυλοφιλική συμπεριφορά μεταξύ των θηλυκών δεν είναι απλά κοινή αλλά ο κανόνας.

Πηγή εικόνας: www.commons.wikimedia.org

5. Δελφίνια

Τόσο τα θηλυκά όσο και τα αρσενικά δελφίνια εμφανίζουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Η ομοφυλοφιλική σεξουαλική δραστηριότητα εμφανίζεται στην ίδια συχνότητα με τη συμπεριφορά μεταξύ ετεροφυλόφιλων δελφινιών. Τα αρσενικά δελφίνια είναι συνήθως αμφιφυλόφιλα, ωστόσο περνούν περιόδους που έλκονται αποκλειστικά από το ίδιο φύλο.

Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο
Πηγή εικόνας: www.qnews.com.au/researchers-spot-dolphins-having-gay-sex-off-the-australian-coast/

6. Λιοντάρια

Η ομοφυλοφιλία είναι κοινή και στα λιοντάρια. Δύο έως τέσσερα αρσενικά λιοντάρια φυλάνε μία αγέλη αλλά για να διασφαλιστεί η πίστη ανάμεσα τους ενισχύουν τους δεσμούς τους μέσω σεξουαλικής πράξης. Οι επιστήμονες βέβαια το κατατάσσουν σε ένα είδος bromance, και όχι σε ομοφυλοφιλική έλξη.

Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο
Πηγή εικόνας: www.independent.co.uk/news/uk/home-news/gay-pride-lions-doncaster-yorkshire-wildlife-park-russ-bridges-a7917171.html

7. Βίσονες

Η ομοφυλοφιλική δραστηριότητα μεταξύ αρσενικών βισόνων είναι πιο συχνή από αυτήν με το άλλο φύλο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι θηλυκοί βίσονες ζευγαρώνουν με τους αρσενικούς μόνο μία φορά το χρόνο και καθαρά για τη διαιώνιση του είδους. Έτσι, τα αρσενικά έχουν αυξημένες σεξουαλικές επαφές με άλλα αρσενικά καθ’ όλο τον χρόνο.

Πηγή εικόνας: www.huffpost.com/entry/hooray-for-gay-animals

8. Κύκνοι

Όπως πολλά πουλιά, έτσι και οι κύκνοι είναι μονογαμικοί. Πολλοί κύκνοι επιλέγουν το ταίρι τους να έχει το ίδιο φύλο. Το 20% των ζευγαριών κύκνων είναι ομοφυλόφιλα και συχνά…αποκτούν απογόνους. Μερικές φορές, ένας αρσενικός κύκνος ζευγαρώνει με έναν θηλυκό αλλά απομακρύνει το θηλυκό από τη φωλιά μόλις γεννήσει τα αυγά. Έτσι τα κλωσά εκείνος με σκοπό να τα μεγαλώσει με το αρσενικό ταίρι του. Σε άλλες περιπτώσεις αρσενικά ζευγάρια κύκνων «υιοθετούν» εγκαταλελειμμένα αυγά.

Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο
Πηγή εικόνας: cadehildreth.com/homosexual-animals/

9. Ελέφαντες

Οι αρσενικοί αφρικανικοί και ασιατικοί ελέφαντες είναι γνωστό ότι εμφανίζουν ομοφυλοφιλική συμπεριφορά που εκδηλώνεται με το άγγιγμα των προβοσκίδων, με φιλιά και με σεξουαλική συνεύρεση. Ομοφυλοφιλικές σχέσεις έχουν επίσης παρατηρηθεί μεταξύ θηλυκών ελεφάντων υπό αιχμαλωσία.

Ομοφυλοφιλική συμπεριφορά στο ζωικό βασίλειο
Πηγή εικόνας: viraltalks.com/the-gayest-animals-on-earth-you-won-t-believe-how-many-animals-are-gay/p/

10. Γλάροι

Έρευνες δείχνουν ότι το 14% των θηλυκών γλάρων παρουσιάζει ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Ένας από τους δύο θηλυκούς γλάρους αναλαμβάνει το ρόλο του αρσενικού κι έτσι γίνονται μονογαμικό ζευγάρι. Ακολουθούν οι κινήσεις του ζευγαρώματος, το χτίσιμο της φωλιάς, η γέννηση (μη γονιμοποιημένων) αυγών και η υπεράσπιση της φωλιάς, σαν ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι.

Πηγή εικόνας: seagulls344.blogspot.com/2012/02/reproductive-behavior.html

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο

  1. 10 animal species that show how being gay is natural, ανακτήθηκε από www.dw.com/en/10-animal-species-that-show-how-being-gay-is-natural/g-39934832, τελευταία επίσκεψη 22/7/2020
  2. Are there any homosexual animals?, ανακτήθηκε από www.bbc.com/earth/story/20150206-are-there-any-homosexual-animals, τελευταία επίσκεψη 22/7/2020
  3. Homosexual behavior in animals, ανακτήθηκε από en.wikipedia.org/wiki/Homosexual_behavior_in_animals, τελευταία επίσκεψη 22/7/2020
  4. 11 Animals That Show Homosexuality Is Totally Natural, ανακτήθηκε από gcn.ie/11-animals-show-homosexuality-natural/, τελευταία επίσκεψη 22/7/2020
  5. Τα 10 είδη ζώων που η ομοφυλοφιλία είναι συχνό φαινόμενο, ανακτήθηκε από www.news.gr/perivallon/planhths-gh/article/91416/ta-10-eidh-zoon-poy-h-omofylofilia-einai-syhno.html, τελευταία επίσκεψη 22/7/2020

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαριάννα Τρίφωνα

Βιολόγος, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Αθηναία, ενθουσιώδης με τη θαλάσσια ζωή, κολλημένη στην επίτευξη της βιωσιμότητας. Επικοινωνία: triphonamarianna@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;