Υπό εξαφάνιση 23 είδη άγριας πανίδας στις ΗΠΑ

Δρυοκολάπτης με ιβουάρ ράμφος
Πηγή εικόνας: www.theguardian.com

Η υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Πανίδας των ΗΠΑ κήρυξε την εξαφάνιση ενός πολύ ιδιαίτερου είδους δρυοκολάπτη. Το λεγόμενο είδος Ivory-billed Woodpecker. Εκτός από τον αφανισμό αυτού του είδους πτηνού, έχουν κηρυχθεί υπό εξαφάνιση άλλα 11 είδη πουλιών, 8 είδη μυδιών του γλυκού νερού, 2 είδη ψαριών, ένα είδος νυχτερίδας και ένα είδος φυτού. Η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με όλα τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης να αναλύουν τα λάθη και τις παραλείψεις των αρμοδίων.

Τι σημαίνει η εξαφάνιση 23 ειδών άγριας πανίδας;

Οι κυβερνητικοί επιστήμονες εξάντλησαν τις προσπάθειες για να βρεθούν αυτά τα 23 είδη άγριας πανίδας χωρίς αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά είχαν προειδοποιήσει ότι η κλιματική αλλαγή, περισσότερο από άλλους παράγοντες, θα επιδεινώσει την εξαφάνιση διαφόρων ειδών άγριας πανίδας όπως είχε δηλώσει η Μπρίτζετ Φάχεϊ στην NewYork Times, επιβλέπουσα στην ταξινόμηση των ειδών στην Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Πανίδας των ΗΠΑ. Καθένα από αυτά τα 23 είδη άγριας πανίδας που είναι υπό εξαφάνιση αντιπροσωπεύει μια τεράστια απώλεια στη φυσική κληρονομιά των ΗΠΑ και του πλανήτη. Θεωρεί πως το γεγονός αποτελεί αφύπνιση για τον πλανήτη και παίρνει σαν δεδομένο ότι αποτελεί συνέπεια της προκαλούμενης από τον άνθρωπο περιβαλλοντικής αλλαγής.

Ο δρυοκολάπτης με το ιβουάρ ράμφος

Ο δρυοκολάπτης με ελεφαντόδοντο είναι ένας από τους μεγαλύτερους δρυοκολάπτες στον κόσμο με μήκος περίπου 51 εκατοστά. Το φτέρωμα του δρυοκολάπτη με ελεφαντόδοντο χαρακτηρίζεται από μια λαμπερή μαύρη ή μοβ απόχρωση. Υπάρχουν λευκές γραμμές που εκτείνονται από τα μάγουλα στο λαιμό και συναντώνται στο πίσω μέρος του σώματός του. Τα άκρα των εσωτερικών πρωτογενών φτερών είναι λευκά, καθώς και το σύνολο των εξωτερικών δευτερευόντων φτερών. Οι ορνιθολόγοι αναγνωρίζουν δύο υποείδη αυτού του πτηνού, τον Αμερικανικό δρυοκολάπτη με ελεφαντόδοντο και τον Κουβανέζικο δρυοκολάπτη με ελεφαντόδοντο. Τις τελευταίες δεκαετίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί εμφάνισής του πυροδότησαν μια φρενίτιδα αναζητήσεων στα έλη του Αρκάνσας, της Λουϊζιάνα, του Μισισίπι και της Φλόριντα. Οι έρευνες αποδείχτηκαν μάταιες διότι η εξαφάνισή του αποτελεί γεγονός.

Διαβάστε επίσης  Υπερπληθυσμός και περιβαλλοντικές επιπτώσεις
δρυοκολάπτης με ιβουάρ ράμφος
Πηγή εικόνας: www.zmescience.com

Η σημασία της εξαφάνισης ειδών για την άγρια πανίδα

Σε όλο τον κόσμο, περίπου 902 είδη έχουν τεκμηριωθεί ως εξαφανισμένα. Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος και ο λόγος θα μπορούσε να είναι ότι ορισμένα δεν αναγνωρίζονται ποτέ επίσημα. Παρότι πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η γη βρίσκεται σε «κρίση εξαφάνισης» με τη χλωρίδα και την πανίδα να εξαφανίζονται τώρα με ρυθμό 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον ιστορικό ρυθμό.

Advertisements
Ad 14
Flat pigtoe
Πηγή εικόνας: www.nytimes.com

Γιατί εξαφανίζονται τελικά είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας;

Οι αιτίες για την εξαφάνιση αυτών των ειδών ποικίλλουν. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι:

  • υπερβολική ανάπτυξη
  • ρύπανση των υδάτων
  • υλοτομία
  • ανταγωνισμός από άλλα είδη
  • πουλιά που θανατώνονται για τα φτερά τους
  • και ζώα που αιχμαλωτίζονται από ιδιώτες συλλέκτες

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι είναι η πιο σημαντική αιτία. Η κλιματική αλλαγή καθιστά την ανάκτηση εξαφανισμένων ειδών πολύ δύσκολη για τους ειδικούς. Η ξηρασία, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και οι μεταβολές της θερμοκρασίας αυξάνουν την απειλή αφανισμού τους σε όλα τα μέρη της γης.

Πώς μπορούμε να σώσουμε τα είδη που βρίσκονται υπό εξαφάνιση;

Ο τρόπος που σώζονται επίσης αλλάζει. Οι επιστήμονες δεν επικεντρώνεται πλέον σε μεμονωμένα υπό εξαφάνιση είδη, πόσο μάλλον σε μεμονωμένα πτηνά. Τώρα αναγνωρίστηκαν υπό εξαφάνιση 23 είδη άγριας πανίδας στις ΗΠΑ, ο αριθμός αυτός όμως μάλλον θα συνεχίσει να αυξάνεται αν δεν ενεργήσουμε εγκαίρως. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο ευρύτερος στόχος τώρα είναι η διατήρηση του οικοτόπου τους. Δηλαδή πιο συλλογικές και αποτελεσματικές είναι οι λύσεις που τώρα χρειάζονται. Μπορείς να ενημερωθείς για τις διάφορες δράσεις που κάνουν οργανισμοί που προστατεύουν την πανίδα και να συνεισφέρεις με τον δικό σου τρόπο ή απλά να υιοθετήσεις κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά σου που θα βοηθήσουν το περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης  Τα απόβλητα λόγω COVID απειλούν το περιβάλλον

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

  1. ΗΠΑ: Κηρύσσεται η εξαφάνιση 23 ειδών – «Καμπανάκι» για την κλιματική αλλαγή, ανακτήθηκε από www.kathimerini.gr, τελευταία επίσκεψη 17/10/2021
  2. Ο δρυοκολάπτης, το μύδι και τα άλλα 21 είδη που κηρύχθηκαν εξαφανισμένα από τη Γη, ανακτήθηκε από www.huffingtonpost.gr, τελευταία επίσκεψη 17/10/2021
  3. Protected Too Late: U.S. Officials Report More Than 20 Extinctions, ανακτήθηκε από www.nytimes.com, τελευταία επίσκεψη 17/10/2021

Σπούδασα και αποφοίτησα από την Ερευνητική Δημοσιογραφία, όπου η κλίση μου ήταν πάντα το πολιτιστικό-κοινωνικό κομμάτι της Δημοσιογραφίας. Κύριο χαρακτηριστικό μου είναι η παρατηρητικότητα και η σφαιρική ανάλυση ενός θέματος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Xiaomi SmartBand 8: Μια ολοκληρωμένη και δελεαστική πρόταση στην κατηγορία των wearable 

Τον Απρίλιο του 2023, η κινέζικη εταιρία ηλεκτρικών συσκευών Xiaomi

Γαλικία: η ξεχωριστή πλευρά της Ισπανίας

Ας ετοιμάσουμε μαζί τις βαλίτσες μας κι ας κατευθυνθούμε προς