Τραγούδια που καταπιάστηκαν με την αποπροσωποίηση και την οριακή διαταραχή

Άνθρωποι που υποφέρουν από κάποια διαταραχή προσωπικότητας, όπως για παράδειγμα οριακή – μεταιχμιακή, (όσο και αν την ελέγχουν) δεν παύει να είναι αναμφίβολα βασανιστική για τους ίδιους και ίσως για τον στενό κύκλο τους. Αδυνατώ να αναφέρω πολλά για τις ψυχικές διαταραχές αφενός γιατί δεν έχω καμία σχέση με το αντικείμενο, αφετέρου είναι πάρα πολλές. Βέβαια αξίζει να αναφερθούν οι δύο σημαντικότερες που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τα παρακάτω κομμάτια…

Αποπροσωποποίηση
Για την ακρίβεια δεν είναι διαταραχή άλλα σύνδρομο που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, 16 ετών μέχρι 25 ενώ από εκεί και πέρα ελαττώνεται δραματικά. Το σύνδρομο της αποπροσωποποίησης  χαρακτηρίζεται από το ότι το άτομο που το έχει αισθάνεται αποξένωση από το εαυτό του. Όλα τα ερεθίσματα που δέχεται είναι σαν να μην τα δέχεται ο ίδιος άλλα ένας άλλος, επίσης και οι αναμνήσεις φαντάζουν πολύ μακρινές ή και φθαρμένες.

Οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας (BPD)
Το όνομά της ξεκαθαρίζει ότι είναι ψυχική διαταραχή και ανήκει στην κατηγορία Β΄ των διαταραχών προσωπικότητας. Τα άτομα που πάσχουν είναι ασταθείς στις διαπροσωπικές τους σχέσεις (δυσκολίες στη διατήρηση σχέσεων στη δουλειά, στο σπίτι και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον) και γενικά στα συναισθήματά τους. Επιπλέον, κάτι ανησυχητικό είναι το ότι υπάρχει μια τάση από τους ασθενείς προς την αυτοκαταστροφή. Τα αποτελέσματα των τάσεων είναι από έναν απλό τραυματισμό μέχρι την αυτοκτονία, και το χειρότερο από όλα είναι ότι συμβαίνει για να ‘’τραβήξουν’’ την προσοχή των γύρω τους και λόγω φόβου απόρριψης .

Πάμε να δούμε λοιπόν κάποια κομμάτια ( δύο και τρία, αντίστοιχα) που όπως ξανα-είπαμε είναι εμπνευσμένα από αυτές τις νόσους του μυαλού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Ozzy Osbourne – Diary Of A Madman

Από τον δίσκο ‘’The Essential’’ που δημοσιεύτηκε το 2003 ο Ozzy Osbourne ερμηνεύει (όπως αυτός ξέρει καλά) ένα ημερολόγιο και μας διηγείται τα πάθει ενός όχι και τόσο με ‘’σώας τας φρένα’’  ανθρώπου.

‘’The mirror tells me lies
Could I mistake myself for someone
Who lives behind my eyes?’’

Ένα κομμάτι από τους στίχους του τραγουδιού.

 

Χάσμα – Κάτι σαν ψέμα

https://www.youtube.com/watch?v=BCyjQ_nXOBU

Επιφυλακτικά βάζω αυτό το κομμάτι στη λίστα αφού δεν δίνει ξεκάθαρη εικόνα ο στιχουργός για την ψυχική του υγειά. Το μόνο που μπορεί κανείς να καταλάβει εύκολα είναι ότι είναι σίγουρα φρικαρισμένος. Φρικαρισμένος από την κορυφή ως τα νύχια! Όμως σε κάποιο σημείο του τραγουδιού ο ποιητής ‘’πετάει ένα βελάκι’’ για τις σκέψεις του που πλησιάζουν αυτές των ατόμων με σύνδρομο αποπροσωποποίησης.

Κύκλους κάνει το μυαλό μου
κι αρρωσταίνω στην ψυχή μου
γύρω να με τρώει νιώθω
χάνω τη ζωή μου
…το νιώθω και το ξέρω πως πατάω χαλαρά
στων άλλων το φως, σε ξένων το φως…

Tool – Stinkfist

Οι ψαγμένοι στα τραγούδια τους, σε γενικό βαθμό, Tool στον δίσκο τους το 1996 ονόματι Ænima, αποφάσισαν να αφιερώσουν το παραπάνω τραγούδι στην προαναφερθείσα οριακή διαταραχή. Η απήχηση του κοινού προφανώς θα ήταν μεγάλη αλλά αμφιβάλλω αν έγινε η κατάλληλη κατανόηση του κομματιού. Στο YouTube μετράει σήμερα 1,547,600 προβολές.

Placebo – Black Eyed

Ακόμη ένα τραγούδι για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, αυτή τη φορά απο τους Placebo με ξεκάθαρη τοποθέτηση των στοίχων προς την ψυχική διαταραχή αυτή. Το άσμα προέρχεται απο τον τρίτο κατα σειρά δίσκο της μπάντας, Black Marcet Music. Μετράει σχεδόν 20 χρόνια δημοσίευσης (Οκτώβριος 2000)

ΕΚΜΕΚ – Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς

Οι πολυαγαπημένοι Θεσσαλονικείς έχουν να προσθέσουν και αυτοί κάτι στη λίστα. Τον βασιλιά της μοναξιάς, που κατά πάσα πιθανότητα δεν γράφτηκε εστιασμένο στην οριακή διαταραχή αλλά μπορεί κανείς εύκολα να τα συνδυάσει. Απο τον ομόνυμο δίσκο τους, εδώ και τρία χρονάκια (δημοσιεύτηκε το 2017) το απολαμβάνουμε με πολύ αγάπη… όπως βέβαια και ολόκληρο τον δίσκο.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αλέξανδρος Χρυσαδάκος

Σπουδάζω Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών στο ΠΑ.Δ.Α. και ζω στο χαοτικό κέντρο της Αθήνας. Μ'αρέσουν τα τσίπουρα και οι συναυλίες, αν μου δώσετε και τα δύο και είμαστε πάνω σε κανένα βουνό, αφήστε με εκεί να ξεψυχήσω χορτάτος. Επίσης, λατρεύω το χωριό μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;