Τι είναι το Θέατρο του Δρόμου;

Πηγή: gr.depositphotos.com/

Τι είναι το θέατρο του δρόμου; Αυτό ακριβώς που λέει η πρόταση, ένα θέατρο που λαμβάνει χώρο στους δρόμους, ή σε πιο ελεύθερη απόδοση, σε εξωτερικούς χώρους. Θεωρείται από τα παλαιότερα είδη θεάτρου, αν όχι το αρχαιότερο. Στόχος της θεατρικής αυτής έκφρασης είναι η παροχή τέχνης σε δημόσιο χώρο και η κατ’επέκταση συμμετοχή του κόσμου σε αυτό. Χαρακτηρίζεται από ελευθερία και εναλλακτικότητα σε σχέση με τα συμβατικά είδη θεάτρου. Το θέατρο δρόμου ωθεί την ίδια την πόλη και τους πολίτες της να γίνουν το πεδίο της καλλιτεχνικής δράσης και έκφρασης. Κάποιοι μάλιστα μετέπειτα διάσημοι καλλιτέχνες ξεκίνησαν από το θέατρο δρόμου, όπως ο Robin Williams, ο David Bowie και άλλοι.

Το τι επιλέγει ο κάθε καλλιτέχνης να αναπαράγει στην ερμηνεία του δεν είναι περιορισμένο, καθώς δεν μπορούμε να διακρίνουμε μια συγκεκριμένη κατηγορία στο θέατρο δρόμου. Μπορεί να είναι μονόλογος, μπορεί μουσικοθεατρικό σύνολο, μπορεί να είναι ένα κλασικό έργο, μια κωμωδία, το οτιδήποτε. Αυτό είναι το μεγάλο θετικό του είδους αυτού, ότι δεν χρειάζεται να μπει σε κάποιο “κουτάκι” και δεν εξαρτάται από κανένα άτομο άμεσα, παρά μόνο από τον ίδιο τον ερμηνευτή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη παράδοση στο θέατρο δρόμου, εντούτοις αρκετοί άνθρωποι, ειδικά στις πόλεις, δίνουν το δικό τους στοιχείο και αναζωογονούν αυτή τη μορφή θεάτρου.

Όσον αφορά το σημείο όπου λαμβάνει χώρα, κι εδώ είναι όλα ελεύθερα, αναφερόμενοι πάντα σε εξωτερικούς χώρους. Αν θέλουμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι θα πούμε ότι βλέπουμε να συμβαίνει σε πλατείες, πεζοδρόμια, πεζόδρομους και κήπους. Ο καλλιτέχνης απλά στήνει ό,τι χρειάζεται, ή και τίποτα, και επιδίδεται στο αγαπημένο του αντικείμενο, δίχως να υπάρχει οικονομικό αντίτιμο για τους θεατές του. Συχνά το θέατρο δρόμου αποτελεί μέρος κάποιου φεστιβάλ, ή θεματικής εκδήλωσης σαν μέρος των προγραμμάτων τους και διοργανώνεται από διάφορους φορείς σε αυτή την περίπτωση. Αρκετοί από τους καλλιτέχνες του είδους, συχνά προτιμούν αυτή τη μορφή έκφρασης καθώς θεωρούν πως η τέχνη τους γίνεται προσβάσιμη σε μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Ελπίζουμε να συνεχιστεί το θέατρο δρόμου και όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γεμίζουν τις μέρες μας με όμορφα δρώμενα.

Πηγή: gr.depositphotos.com/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;