Φακοί επαφής που ζουμάρουν με μια κίνηση

Οι περισσότεροι από εμάς που φοράμε φακούς επαφής γνωρίζουμε τα διάφορα είδη που κυκλοφορούν στην αγορά. Φακοί επαφής για μυωπία ή φακοί ημερήσιοι. Φακοί που μπορεί κανείς να τους φορά και στη διάρκεια του ύπνου. Υπάρχουν ακόμη και οι χρωματιστοί φακοί επαφής για τους πιο περιπετειώδεις!

Ωστόσο, το πεδίο των φακών επαφής προχωρά ακόμα ένα βήμα προς το μέλλον με φακούς επαφής που κάνουν ζουμ. Μια ομάδα ηλεκτρολόγων-μηχανολόγων από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο στη Νότια Καλιφόρνια παρουσίασε πριν μερικές εβδομάδες έναν πρωτότυπο φακό επαφής που ζουμάρει.

φακοί επαφής
Πηγή: Αllaboutvision.com

Φακοί επαφής

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, οι φακοί επαφής λειτουργούν ανταποκρινόμενοι στα ηλεκτροοφθαλμογραφικά σήματα που προκαλούνται με κάθε κίνηση του ματιού. Πιο συγκεκριμένα, η κίνηση που ο χρήστης θα κάνει είναι, απλά, να ανοιγοκλείσει τα μάτια. Κατά τους επιστήμονες, το μαλακό υλικό που χρησιμοποιήθηκε επιτρέπει αλλαγές στο εστιακό μήκος μέχρι και 32%.

Οι ίδιοι οι ερευνητές εξήγησαν ότι οι κινήσεις των φακών επαφής μιμήθηκαν εκείνες του ματιού (αριστερά-δεξιά, πάνω-κάτω, «μέσα-έξω»). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, αυτό οφείλεται εν μέρει στα διηλεκτρικά ελαστομερή φιλμ των φακών. Η γρήγορη ανταπόκριση του υλικού στα σήματα μπορεί να διευκολύνει ακόμα περισσότερο το συγχρονισμό ματιού-φακού στο μέλλον.

φακοί επαφαής
Πηγή: DOI: 10.1002/adfm.201903762

Ο επικεφαλής της ομάδας, Shengqiang Cai, υπογράμμισε, το πιο εντυπωσιακό ίσως, μέρος της έρευνας. Οι φακοί επαφής συνεχίζουν να λειτουργούν ακόμα κι όταν ο χρήστης δε βλέπει. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, για παράδειγμα, τα μάτια συνεχίζουν να κάνουν κινήσεις, οι οποίες παράγουν τα σήματα στα οποία ανταποκρίνεται ο φακός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προς το παρόν, η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος και μη εφαρμόσιμη σε φακούς επαφής της αγοράς. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, οι χρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον είναι πολλές. Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρουν, είναι τα οφθαλμικά πρόσθετα, ρυθμιζόμενα γυαλιά ή και η ρομποτική εξ’ αποστάσεως.

Οι φακοί επαφής που ζουμάρουν, ωστόσο, δεν είναι οι μόνοι καινοτόμοι φακοί. Πρόσφατα η αμερικάνικη εταιρία Acuvue έβγαλε στην αγορά τους πρώτους φακούς που παρέχουν υψηλή κάλυψη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Χρησιμοποιούν τεχνολογία που τους επιτρέπει να σκουραίνουν όταν εκτίθενται στον ήλιο προστατεύοντας έτσι τα μάτια.

Πηγές: 1/2


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;