Εικονική Πραγματικότητα: Οι χορδές των εικονικών αισθήσεων

Εικονική Πραγματικότητα
Πηγή Φωτογραφίας: Carnegie Mellon University

 

Μια νέα συσκευή η οποία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό και εξελικτικό στάδιο πρόκειται να μας προσφέρει μία πρωτόγνωρη εμπειρία γύρω από την εικονική πραγματικότητα. Η συσκευή αυτή θα μας προσφέρει την δυνατότητα να προσομοιώνει την αίσθηση των αντικειμένων με έναν πολύ απλό τρόπο, τραβώντας αποκλειστικά και μόνο τις χορδές οι οποίες θα συνδέονται στο ένα μας χέρι.

Το σύστημα αυτό θα είναι τοποθετημένο στον ώμο του χρήστη, εξοπλισμένο με συσπειρωτήρες και με ελατήρια. Ο ρόλος των συσπειρωτήρων είναι να ξετυλίγουν μία χορδή σε κάθε άκρο του δακτύλου, ένα στην παλάμη και ένα άλλο στον καρπό. Ένας αισθητήρας κίνησης ο οποίος θα είναι τοποθετημένος στο VR ακουστικό θα παρακολουθεί τις κινήσεις των χεριών του χρήστη και παράλληλα θα στέλνει τα σήματα στα ελατήρια.

Εικονική Πραγματικότητα
Πηγή Φωτογραφίας: Carnegie Mellon University

Όταν ο χρήστης θα αισθάνεται ότι θα βρίσκεται κοντά σε ένα αντικείμενο, οι καστάνιες θα κλειδώνουν τις χορδές. Με άλλα λόγια, το σύστημα θα κλειδώνει για να γίνει πιο ρεαλιστική η μίμηση της αίσθησης της επιφάνειας . Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να προσομοιώσει το περίγραμμα μιας εικονικής γραφής, το βάρος ενός επίπλου ή την αίσθηση ενός high-five που κάνουμε σε ένα είδωλο (avatar).

Μείωση κόστους και ενέργειας

Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon (CMU), η συσκευή αυτή δημιουργήθηκε για να παρέχει μία πιο ρεαλιστική αίσθηση αφής στον χρήστη έναντι των άλλων απτικών συσκευών, όπου η χρήση τους πραγματοποιείται μέσω δονήσεων στα χειριστήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Cathy Fang, ερευνήτρια του τμήματος μηχανολογίας και αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή στο Carnegie Mellon University, δήλωσε ότι αυτή η εμπειρία θα δημιουργήσει πολλές εκπλήξεις και διασκέδαση στους χρήστες συσκευων με εικονική πραγματικότητα, ειδικά με την χρήση της συσκευής αφής, ενώ την μεγαλύτερη καινοτομία της συσκευής θα την κατανοήσει ο χρήστης όταν θα έχει την πλήρη αίσθηση μερικών ακανόνιστων αντικειμένων, όπως ένα άγαλμα.

Η κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία αυτής της συσκευής περιορίζεται μόνο σε ένα κλάσμα ισχύος και αυτό διότι η λειτουργία της βασίζεται σε ελατήρια και όχι σε κινητήρες για τον έλεγχο των χορδών. Ένα μικρό ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται για να ασφαλίσει κάποιες δικλείδες ασφαλείας της συσκευής.

Το κόστος σύμφωνα με τους ερευνητές θα είναι χαμηλότερο από 50$ και αυτό διότι στην συσκευή δεν έχει εφαρμοστεί καμία μορφή κινητήρα.

Εικονική Πραγματικότητα
Πηγή Φωτογραφίας: Carnegie Mellon University

Στην εποχή του lock down και της εικονικής πραγματικότητας, η συσκευή αυτή θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς θα μπορούσαμε να παραλάβουμε αντικείμενα από ένα κατάστημα ή να απολαύσουμε διάφορες διαδραστικές εμπειρίες χωρίς να βγαίνουμε από το σπίτι.

Πηγή: www.hcii.cmu.edu


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Διονύσης Αντωνίου

Ονομάζομαι Αντωνίου Διονύσης, πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με ειδίκευση στην Εφαρμοσμένη Υπολογιστική Ρευστομηχανική. Κατοικώ στον Κάλαμο Αττικής, ένα ειδυλλιακό χωριό λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα. Από μικρός το πάθος μου για την εξερεύνηση του Διαστήματος ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες που με οδήγησε στον χώρο των τεχνολογικών επιστημών. Λατρεύω τα βιβλία και τα ταξίδια προσπαθώντας μέσα από αυτά να ιχνυλατίσω τις μυστικές διαδρομές του κόσμου, με όλα τα αινίγματα που αυτός περιέχει.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;