Διαφανή ηλιακά πάνελ: Πηγή ενέργειας του μέλλοντος

ηλιακά πάνελ

Τώρα που η ηλιακή είναι η φθηνότερη μορφή ενέργειας, είναι καιρός να την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Σε πάρα πολλές χώρες έχουν δημιουργηθεί ηλιακά πάρκα σε μεγάλες εκτάσεις και πολλοί είναι αυτοί που εγκαθιστούν στις στέγες των σπιτιών τους ηλιακά πάνελ. Λόγω, όμως, του ποσοστού αποτελεσματικότητάς τους, για να παραχθεί αρκετή ηλεκτρική ενέργεια χρειάζεται να καλυφθούν μεγάλες επιφάνειες. Αυτό σκέφτηκαν μηχανικοί ερευνητές στο Michigan State University και κατασκεύασαν ένα ηλιακό κύτταρο που είναι διαφανές.

ηλιακά πάνελ
Ηλιακό πάρκο στην Κίνα

 

Τέτοιου είδους ηλιακά πάνελ μπορούν να εφαρμοστούν στα παράθυρα κτιρίων και ειδικά εκείνων σε μεγάλες πόλεις που καλύπτονται από τζάμια. Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αυτοκίνητα και συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα. Σκεφτείτε να αφήνετε το κινητό σας στον ήλιο το καλοκαίρι και μόλις επιστρέψετε, αντί να καίει να έχει φορτίσει.

Πώς λειτουργούν τέτοιου είδους ηλιακά πάνελ;

Η ομάδα ερευνητών, το 2014 κατασκεύασε έναν διαφανή ηλιακό συλλέκτη που μοιάζει με ένα απλό κομμάτι γυαλί. Είναι καλυμμένο με μικρά οργανικά μόρια που μπορούν να απορροφήσουν συγκεκριμένα αόρατα μήκη κύματος της ηλιακής ακτινοβολίας. Είναι, ουσιαστικά, συντονισμένος να αιχμαλωτίζει υπεριώδη και σχεδόν υπέρυθρα μήκη κύματος. Το ορατό φως με αυτόν τον τρόπο δεν εμποδίζεται και έτσι μπορούμε να δούμε μέσα από τον συλλέκτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ίδιοι ερευνητές σε νέα τους μελέτη, υπολόγισαν την αποτελεσματικότητα που μπορεί να έχει αυτή η τεχνολογία. Κατέληξαν, λοιπόν, ότι αν σκεπάσουν με τέτοια ηλιακά πάνελ τα 5-7 δις τετραγωνικά μέτρα γυάλινων επιφανειών στις ΗΠΑ, μπορούν να καλύψουν περίπου το 40% των ενεργειακών αναγκών τής χώρας. Αντιστοίχως, με τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των κτιρίων μπορεί να καλυφθεί σχεδόν το ίδιο ποσοστό, και με τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας, η ηλιακή ενέργεια είναι ικανή να τροφοδοτήσει ολόκληρη τη χώρα. Προς το παρόν, η τεχνολογία αυτή έχει 5% αποδοτικότητα, σε σύγκριση με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ, που έχουν 15-18%.

Για την ώρα, η ηλιακή αποτελεί μόνο το 1,22% της ενέργειας που παράγεται στις ΗΠΑ, γι’αυτό και η χρήση αυτής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να αυξηθεί αν θέλουμε πραγματικά να αποδεσμευτούμε από τα ορυκτά καύσιμα.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.

ΠΗΓΗ: Michigan State University

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Γκατζούδης

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;