Block chain, μια καινοτομία στο διαδίκτυο

Block chain
Πηγή: Mhlnews.com

Το Block chain είναι ένα συνεχώς ενημερωμένο ψηφιακό καθολικό/μητρώο (ledger), που παρέχει έναν ασφαλή τρόπο λήψης και καταγραφής συναλλαγών, συμφωνιών και συμβάσεων – οτιδήποτε χρειάζεται να καταγραφεί και να πιστοποιηθεί. Ακόμη, είναι μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων που αποθηκεύει ένα μητρώο μέσω ενός ομότιμου (peer-to peer) δικτύου. Στα Ελληνικά δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση, παρόλα αυτά,  θα μπορούσαμε να το πούμε, «αλυσίδα κοινοποιήσεων». Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα τεχνολογία όπου, μια σειρά δεδομένων, ομαδοποιείται σε χρονικά αριθμημένα «τμήματα», τις συστοιχίες (blocks). Ταυτόχρονα η σειρά δεδομένων, παρουσιάζεται δημόσια χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθεί το ιστορικό της καθώς είναι κρυπτογραφημένο.

Η εμφάνιση του Block chain

Τον Οκτώβριο του 2008, ένα άτομο ή ομάδα ατόμων, με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto, δημοσίευσε μια Λευκή Βίβλο (White Paper) μόλις οκτώ σελίδων, όπου παρουσίαζε το πρώτο ψηφιακό νόμισμα ή κρυπτονόμισμα, το Bitcoin. Έχουν χυθεί τόνοι μελάνης και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά για τα κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια λόγω της διάδοσης και της υψηλής τους τιμής. Για την παρακολούθηση των συναλλαγών του Bitcoin χρησιμοποιήθηκε η  τεχνολογία του Blockchain. Οι χρήσεις αυτής της τεχνολογίας όμως, δεν περιορίζονται στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, υπάρχουν πολλά πεδία και τρόποι εφαρμογής.

Πώς λειτουργεί το Block chain

Το block περιέχει, μία λίστα από πληροφορίες στη μορφή ενός κώδικα (που μπορεί να αφορούν οτιδήποτε, όπως για παράδειγμα το πού βρίσκεται μία ποσότητα κρυπτονομίσματος, ιατρικά δεδομένα, εκλογικά αρχεία, κτλ). Έτσι, όταν ολοκληρώνεται ένα block, προστίθεται στην προϋπάρχουσα αλυσίδα, δημιουργώντας μια αλυσίδα από blocks: ένα block chain. Επομένως, το blockchain αποτελείται από μία σειρά από blocks, όπου το κάθε ένα περιέχει μια πληροφορία.

Το κάθε block, περιέχει μία πληροφορία στο «εσωτερικό» του. Η «ταυτότητα» (hash) του κάθε block αναγράφεται και στο προηγούμενο. Δηλαδή κάθε block έχει δύο «ταυτότητες», την δικιά του και αυτή του προηγούμενου. Το χαρακτηριστικό αυτό,  κάνει σχεδόν αδύνατο κανείς, να «χακάρει» τον κώδικα που βρίσκεται μέσα σε blocks, και αυτό γιατί όχι μόνο θα απαιτούνταν πάρα πολύς χρόνος, αλλά θα άλλαζε και η ίδια η ταυτότητα του block.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από την ασφάλεια, άλλο ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό του blockchain είναι η διαφάνεια. Οι πληροφορίες της αλυσίδας είναι δημόσια διαθέσιμες και αποκεντρωμένες. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος υπολογιστής ή server, αλλά οι πληροφορίες βρίσκονται ταυτόχρονα σε όλους του χρήστες. Έτσι καταγράφονται όλες οι «κινήσεις» στο δίκτυο και αναπαράγονται σε κάθε υπολογιστή που το χρησιμοποιεί.

Είναι κάτι σαν το Wikipedia, είναι αδύνατον να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις δεδομένα χωρίς να εντοπιστείς από άλλους χρήστες. Ένα άλλο ωραίο παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το blockchain, είναι αυτό που έδωσε ο William Mougayar στο βιβλίο του “The Business Block chain”. Αναφέρει ότι το block chain μοιάζει με το GoogleDocs, όπου ταυτόχρονα επεξεργάζονται πολλοί χρήστες το ίδιο κείμενο. Είναι σαν ένα κοινό λογιστικό βιβλίο, αλλά είναι ένα κοινό έγγραφο.

Block Chain
Πηγή: Eu-startups.com

Πού μπορεί να εφαρμοστεί το Block chain

 Χρηματοπιστωτικός Τομέας

Με το Block chain, μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές χωρίς την μεσολάβηση ενός τρίτου (Τράπεζες), που να εγγυάται την αξιοπιστία μεταξύ των συναλλασσόμενων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές, παρακάμπτοντας το Τραπεζικό σύστημα και όποια προμήθεια και καθυστέρηση συνεπάγεται αυτό.

Πιστοποίηση Προϊόντων

Η τεχνολογία αυτή μας επιτρέπει να παρακολουθούνται με μεγάλη διαφάνεια και χωρίς δυνατότητα τροποποίησης, τα στοιχεία προέλευσης και η διαδικασία μεταφοράς ενός προϊόντος από τον παραγωγό στον καταναλωτή. Έτσι, οι καταναλωτές θα μπορούν να γνωρίζουν, εάν οι ισχυρισμοί των εταιριών για τα προϊόντα τους είναι αληθείς. Ακόμη, διευκολύνει στην πιστοποίηση έργων τέχνης, πολύτιμων λίθων και αρχαίων αντικειμένων έτσι ώστε να μειωθεί το λαθρεμπόριο και η αρχαιοκαπηλία.

Διακυβέρνηση

Πολύ σημαντική αναμένεται να είναι η συνεισφορά της τεχνολογίας του Block chain, στη σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας, στην διασφάλιση των δεδομένων και τη διαφάνεια,  σε όλες τις λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού.

Εκλογές

Σε κάθε ψηφοφορία, το block chain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγγραφή ψηφοφόρων, την εξακρίβωση ταυτότητας και την ηλεκτρονική καταμέτρηση των ψήφων. Αυτό θα μειώσει κατά πολύ τον χρόνο και το κόστος διεξαγωγής κάθε εκλογικής αναμέτρησης.

Καταχώρηση Τίτλου Γης

Κατ’ αναλογία με τα  λογιστικά βιβλία που είναι προσβάσιμα σε όλους, τα block chains μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για όλα τα είδη διατήρησης αρχείων. Μια τέτοια περίπτωση είναι και οι τίτλοι ιδιοκτησίας . Έτσι, κάποιος θα μπορεί να δηλώνει την ιδιοκτησία του εύκολα και με πλήρη διαφάνεια.

Τέλος, το block chain, μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πλήθος επιπλέον περιοχών της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η διαφύλαξη και διαφάνεια ιστορικών, πολιτιστικών, δημοσιονομικών και άλλων αρχείων. Είναι μια σπουδαία καινοτομία που λύνει προβλήματα όπως η διασφάλιση των πληροφοριών, η διαφάνεια και η γραφειοκρατία που προβληματίζουν την ανθρωπότητα εδώ και χρόνια.

 

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον, είναι να κατανοήσεις τι γίνεται στο παρόν.

John Naisbitt, 1929-, Αμερικανός συγγραφέας


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Ταμπραντζής

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά και δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Αγαπώ τα βιβλία, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;