Ανταρκτική: «βομβαρδισμός» χιονιού

Λύση για το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική προτείνουν επιστήμονες του Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK). Η λύση που δίνουν μέσω της έρευνας τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances, είναι απλή· να βομβαρδίσουν με χιόνι την Ανταρκτική.

Η ερευνητική ομάδα του PIK χρησιμοποίησε υπολογιστικά μοντέλα με στόχο να εξετάσει τα στρώματα πάγου στην Ανταρκτική. Τα μοντέλα έδειξαν ότι ο πάγος της περιοχής μπορεί να σταθεροποιηθεί σε 10 χρόνια με τουλάχιστον 7.400 γιγατόνους τεχνητού χιονιού.

Ανταρκτική

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το τεχνητό χιόνι θα δημιουργείται από νερό που πέφτει μέσα στους ωκεανούς από το λιώσιμο των πάγων. Στη συνέχεια θα μετατρέπεται σε τεχνητό χιόνι και θα ρίχνεται στην επιφάνεια των στρωμάτων πάγου της περιοχής.

Ο Anders Levermann, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας τόνισε, σε δήλωση του στο πρακτορείο Reuters, ότι «βρισκόμαστε ήδη στο σημείο χωρίς επιστροφή, αν δεν κάνουμε κάτι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βομβαρδισμός χιονιού

Η άντληση του νερού, κατά τους ερευνητές, θα γίνει με την χρήση 12.000 ανεμογεννητριών. Στη συνέχεια θα ρίχνεται από ύψος 1.500 μέτρων με χιονοβόλα κανόνια. Η έκταση στην οποία θα γίνει η ρίψη χιονιού είναι όση και η έκταση της Κόστα Ρίκα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη την έκταση της περιοχής, αλλά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ανταρκτική το ύψος και η ενέργεια που απαιτούνται ίσως να πρέπει να μεταβληθούν.

Μετά τι;

Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι επιπτώσεις που πιθανόν θα υπάρχουν και στο οικοσύστημα της περιοχής μετά την εξαγωγή του νερού είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Για το λόγο αυτό, οι ίδιοι οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για εκτενείς υπολογισμούς, ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα, αν προχωρήσει το σχέδιο βομβαρδισμού της περιοχής με χιόνι, θα πρέπει να υπολογιστούν με μεγάλη ακρίβεια πολλοί παράγοντες. Παραδείγματος χάρη, η διαδικασία αφαλάτωσης του νερού, καθώς και το ζέσταμα του απαιτούν εγκαταστάσεις και χρόνο. Επιπλέον, μέσω της διαδικασίας αυτής, οι επιστήμονες εικάζουν ότι η στάθμη των ωκεανών θα μειωθεί 2 με 5 εκατοστά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη αποκατάστασης του ωκεανού.

Ανταρκτική
Πηγή: lifo.gr

Αυτός είναι ο λόγος που το εγχείρημα θα έχει και μεγάλη χρονική διάρκεια. Ο Levermann υπογράμμισε ότι «μπορούμε να το επαναφέρουμε σε σταθερό σημείο [το επίπεδο των πάγων] με μια μικρή παρέμβαση τώρα ή με μια ολοένα και μεγαλύτερη αργότερα».

Από την άλλη πλευρά, αν δεν γίνει καμία ενέργεια, μεταξύ των επιπτώσεων θα είναι και η συνεχής υποχώρηση του πάγου που προκαλεί την αύξηση της στάθμης της θάλασσας. Οι πάγοι στην Ανταρκτική λιώνουν με ταχείς ρυθμούς, σε σημείο που πολλές περιοχές του πλανήτη κινδυνεύουν με αφανισμό. Πόλεις όπως η Καλκούτα, η Σανγκάη, η Νέα Υόρκη και το Τόκιο είναι μερικές από αυτές που θα επηρεαστούν άμεσα.

*Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στις 25/7/2019 στην εφημερίδα «Περιβαλλοντικά Νέα». Η δημοσίευση έγινε στα πλαίσια του 8ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας που γίνεται κάθε χρόνο στα Χανιά. Η εκτύπωση της εφημερίδας έγινε στο τυπογραφείο της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», μιας από τις σημαντικότερες περιφερειακές εφημερίδες στη χώρα.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;