The Valhalla Murders: ένα σκανδιναβικό θρίλερ

Το The Valhalla Murders είναι το πρόσφατο ισλανδικό θρίλερ μυστηρίου  του Netflix, που έχει κερδίσει το κοινό. Οι 2 βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι Björn Thors και Nína Dögg Filippusdóttir, με το υπόλοιπο cast να περιλαμβάνει τους Sigurður Skúlason, Tinna Hrafnsdóttir, Kristín Þóra Haraldsdóttir και Aldís Amah Hamilton.

Οι Φόνοι της Βαλχάλα

Όταν μια σειρά απο ανεξήγητους φόνους αρχίζουν και ξεσηκώνουν την κοινή γνώμη στην Ισλανδία, η Αστυνομία με μια ειδική ομάδα, που αποτελείται από την Kata (Nína Dögg) και τον Arnar (Thors), θα αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Όταν η έρευνα θα τους οδηγήσει σε ένα παλιό αναμορφωτήριο παιδιών με το όνομα Βαλχάλα, οι δυο πρωταγωνιστές καλούνται να βρούν τη λύση σε αυτό το μυστήριο που σύντομα ο Τύπος θα κατονομάσει ως “Οι Φόνοι της Βαλχάλα”. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους δικούς τους δαίμονες , καθώς αυτός ο γόρδιος δεσμός θα τους οδηγήσει σε σκληρές και απαγορευμένες αλήθειες.

 

The Valhalla Murders
Πηγή Εικόνας: watchandchill.gr

Ένα “ψυχρό” θρίλερ

Το The Valhalla Murders ακολουθεί πιστά την σκανδιναβική “σχολή“, όσον αφορά τα αστυνομικά θρίλερ. Με ψυχρά χρώματα και παγερά τοπία, κοφτούς διαλόγους, συγκρατημένες εύστοχες ερμηνείες  καταφέρνει να  “τραβήξει” τον θεατή από την αρχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πολλά σημεία το The Valhalla Murders μας θύμισε Το Κορίτσι με το Τατουάζ, το Windriver, αλλά και πολλά βιβλία του μοναδικού Jo Nesbo, όσον αφορά την ατμόσφαιρα . Επιπλέον η σειρά είναι παρόμοια με πολλές ταινίες του David Fincher (όπως Το Κορίτσι με το Τατουάζ) σε ύφος και ατμόσφαιρα. Αν λοιπόν σας ενδιαφέρουν τα παραπάνω, τότε θα αγαπήσετε τη σειρά αυτή.

Arnar και Kata

Η κινητήριος δύναμη του The Valhalla Murders είναι οι ίδιοι οι χαρακτήρες. Άρα μη φοβάστε ότι θα δείτε  μονοδιάστατους ήρωες, χαρακτήρες-καρικατούρες που θα βρίσκονταν εκεί μόνο και μόνο για εξυπηρετήσουν την πλοκή. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη σε καμία περίπτωση. Το κοινό συμπαθεί κατευθείαν τον Arnar και την Kata και η μεταξύ τους η “χημεία” προσδίδει έναν ιδιάζοντα τόνο επικοινωνίας.

Και φυσικά για να “χτίσει” ένας δημιουργός πολυδιάστατους χαρακτήρες με βάση, δεν αρκεί μόνο ένα καλό σενάριο. Οι χαρακτήρες πρέπει να πλαισιώνονται και από εξίσου καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς. Σε αυτό το σημείο να πω, λοιπόν, ότι οι ερμηνείες των ηθοποιών και κυρίως εκείνη του Björn Thors ως Arnar ήταν το αγαπημένο μου κομμάτι του The Valhalla Murders. Η ερμηνεία του Thors ήταν πολύ δυναμική με στιγμές ηρεμίας και ψυχρότητας, όπως και στιγμές έκρηξης και οργής. Ο χαρακτήρας του Arnar προσπαθούσε να ισορροπεί ανάμεσα στις δυσκολίες της προσωπικής του ζωής και της απαιτητικής δουλειάς του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μας “παραδίδεται” μια μορφή που περνάει δια πυρός και σιδήρου, χωρίς να χάνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο πρωταγωνιστή.

Ο Arnar είναι με διαφορά ένας από τους αγαπημένους μου τηλεοπτικούς χαρακτήρες φέτος!

Επιπλέον η χημεία μεταξύ Arnar και Kata έγκειται στο γεγονός ότι σχεδόν μέχρι το τέλος του The Valhalla Murders , έχουν μια σχέση συμπάθειας-μίσους. Φαίνεται σαν να μην συμπαθούν ο ένας τον άλλο, αρχικά. Κατά τη διάρκεια της σειράς όμως αρχίζει και δημιουργείται άλληλοσεβασμός και κατανόηση ανάμεσα τους. Ο σεβασμός αυτός και η κατανόηση πηγάζει από την επαγγελματική τους ακεραιότητα και τα βαθύτερα κίνητρα που έχει ο καθένας για την υπόθεση των Φόνων της Βαλχάλα.

The Valhalla Murders
Πηγή Εικόνας: documentonews.gr

Τι είναι τελικά δικαιοσύνη;

Βασικός στόχος της σειράς φαίνεται να είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα: τί είναι δικαιοσύνη και μέχρι φτάνουμε για να την επιτύχουμε;

Η Kata και ο Arnar θέλουν να πετύχουν αυτό που θα λέγαμε “απόλυτη δικαιοσύνη”, αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτό. Πόσο αντικειμενικά αντιμετωπίζει την δικαιοσύνη η Kata, όταν ο ίδιος της ο γιός εμπλέκεται σε μια υπόθεση σεξουαλικης κακοποίησης μιας κοπέλας; Ο Arnar θέλει να λύσει τους Φόνους της Βαλχάλα από καθαρό αίσθημα δικαοσύνης ή έχει προσωπικούς λόγους; Αν ναι, έχει σημασία;

Αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί με πολύ μαεστρικό τρόπο να απαντήσει η σειρά και τα καταφέρνει άψογα.

Είναι η δικαιοσύνη τυφλή τελικά;

Πηγή Εικόνας: drsales.dk

Να επενδύσω τον χρόνο μου στο The Valhalla Murders;

Άμα προτιμάς τα αστυνομικά θρίλερ, ναι. Άμα σου αρέσει η σκανδιναβική “σχολή”, δες τη σειρά . Τέλος, άμα θέλεις να δείς μια σειρά με αρκετό σασπένς, μυστήριο, καλόγραμμένους και, επιφανειακά κυνικούς χαρακτήρες και ένα ύφος που θυμίζει David Fincher, δες το The Valhalla Murders.

Μια από τις καλύτερες αστυνομικές σειρές της χρονιάς, με διαφορά!

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στέφανος Κυριαζίδης

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;