13 Reasons Why: Εντυπώσεις από το δεύτερο κύκλο!

SHARE

13 Reasons Why

Στον απόηχο του κειμένου της προηγούμενης εβδομάδας για την πολιτική ορθότητα στην τηλεόραση, το 13 Reasons Why είναι το καταλληλότερο θέμα για την τρόπω τινά συνέχεια του διαλόγου. Όχι γιατί προωθεί την πολιτική ορθότητα με ανούσια προσχήματα αλλά γιατί φροντίζει να συμπεριλάβει όλες σχεδόν τις κοινωνικές ομάδες και τα προβλήματα που η καθεμία έχει να αντιμετωπίσει με τον πιο έξυπνο κι ορθά τοποθετημένο τρόπο. Η σειρά του Netflix προκάλεσε πέρυσι ποικίλες αντιδράσεις, με κάποιους να την επαινούν για το περιεχόμενό της κι άλλους να την κατακρίνουν. Ένα όμως είναι το σίγουρο: έφερε στο προσκήνιο μια συζήτηση που έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και χρόνια! Και με το δεύτερο κύκλο να έχει ήδη ξεκινήσει την προβολή του στην πλατφόρμα του Netflix, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ξανά για το 13 Reasons Why.

13 Reasons Why

Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν αρκετά αρνητικός σε μια δεύτερη σεζόν. Είχαμε δει την ιστορία της Hannah, είχαμε ακούσει τις κασέτες της, είδαμε το γιατί οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα. Τι άλλο είχε μείνει να δούμε; Κι όμως, μπορώ να πω ότι εξεπλάγην ευχάριστα καθώς φάνηκε σχεδόν από την αρχή ότι ο δεύτερος κύκλος είχε λόγο ύπαρξης κι ήταν δικαιολογημένη η τροπή της ιστορίας. Επικεντρωμένο κυρίως στη δίκη των γονιών της Hannah εναντίον του σχολείου αλλά και στο πώς συνεχίζουν τις ζωές τους οι υπόλοιποι χαρακτήρες, το 13 Reasons Why μας συνεχίζει την ιστορία στο δεύτερο κύκλο και μας συμπληρώνει τα κενά. 

Το κάθε επεισόδιο δεν αφορά πλέον κάποια από τις κασέτες της Hannah αλλά την κατάθεση κάποιου χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της δίκης. Όλα αυτά διαδραματίζονται σε δεκατρία νέα επεισόδια μαζί με ένα δεύτερο μυστήριο όπου ο Clay λαμβάνει στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η Jessica κι η Hannah δεν ήταν οι μόνες κοπέλες που έπεσαν θύματα βιασμού. Μπορεί η μορφή των επεισοδίων κι η εξέλιξη της ιστορίας να μην έχει μεγάλη συνάφεια με τον πρώτο κύκλο, παρ’ όλα αυτά το 13 Reasons Why συνεχίζει να πραγματεύεται όλα αυτά τα θέματα που καμιά άλλη σειρά δεν τόλμησε σε τέτοιο βαθμό: bullying, αυτοκτονία, βιασμός, οικογενειακή βία, ρατσισμός προς κάθε κατεύθυνση και τόσα πολλά άλλα. 

Advertisement

Η πλοκή δεν εξελίσσεται με την ταχύτητα που είχε η πρώτη σεζόν ενώ ο παράγοντας του σοκ που χαρακτήριζε τα προηγούμενα επεισόδια απουσιάζει στο δεύτερο κύκλο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέες έντονες σκηνές που θα σε προβληματίσουν και θα σε κάνουν να νιώσεις εξαιρετικά άβολα αλλά το 13 Reasons Why φάνηκε να στοχεύει αυτή τη φορά στο κομμάτι “Και τώρα; Πώς συνεχίζεται η ζωή;”. Ο Clay προσπαθεί να βοηθήσει στην απονομή δικαιοσύνης για τη Hannah ενώ ταυτόχρονα ψάχνει ακόμη τον τρόπο να τη συγχωρέσει και να αποδεχτεί την αυτοκτονία της. Οι γονείς της αγωνίζονται να πουν την ιστορία της κόρης τους εκεί έξω για να αποφευχθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον. Η Jessica παλεύει να ξεφύγει από το ψυχολογικό τραύμα που της προκάλεσε ο βιασμός της ενώ ο Alex προσπαθεί να επανέλθει μετά την απόπειρα αυτοκτονίας στο φινάλε του πρώτου κύκλου.

13 Reasons Why

Κι εκεί είναι ακριβώς το δυνατό σημείο της νέας σεζόν: στους χαρακτήρες. Τα προβλήματα που ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει κι η νέα δυναμική που έχει προκύψει στις μεταξύ τους σχέσεις φέρνουν μια άλλη προοπτική στη σειρά, που δεν εστιάζει πλέον στα γεγονότα αλλά στους ανθρώπους. Μπορεί να υπάρχουν κάποια flashbacks που δίνουν νέες πληροφορίες για τον καιρό που ακόμη η Hannah ζούσε, αλλά η συνέχεια του 13 Reasons Why φαίνεται να βρίσκεται στα συναισθήματα που ο καθένας βιώνει και στο πώς μπορεί να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες. Σ’ αυτό συμβάλλουν με εξαιρετικά αποτελέσματα όλοι σχεδόν οι ηθοποιοί που καταφέρνουν στο δεύτερο κύκλο να δώσουν ένα νέο επίπεδο στον κάθε χαρακτήρα και μια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Τόσο ερμηνευτικά όσο και σεναριακά, ο δεύτερος κύκλος φροντίζει να σε συγκινήσει σε πολλές περιπτώσεις και να σου θίξει ακόμη πιο έντονα τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη νεολαία κι όχι μόνο. 

Advertisement

Αξιοσημείωτο (κι αξιέπαινο) είναι το γεγονός ότι οι συντελεστές της σειράς, έχοντας πλέον πλήρως αντιληφθεί τον κοινωνικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το 13 Reasons Why, φροντίζουν στους τίτλους τέλους κάθε επεισοδίου να αναφέρονται σε τρόπους που μπορούν να βοηθηθούν άνθρωποι και νέοι που υποφέρουν από αντίστοιχα προβλήματα ενώ στην αρχή της σειράς υπάρχει προειδοποιητικό μήνυμα από τους ίδιους τους ηθοποιούς για το ευαίσθητο θέμα της ίδιας της σειράς και το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το κοινό.

13 Reasons Why

Δε θα δώσω άλλα στοιχεία για την υπόθεση της δεύτερης σεζόν γιατί έχει αρκετές ανατροπές από άποψη ιστορίας αλλά θα φροντίσω να επισημάνω ότι, αν έχετε δει τον πρώτο κύκλο, μην παραλείψετε τη νέα σεζόν. Γιατί, όσο διαφορετικό κι αν είναι σε σχέση με πέρυσι, το 13 Reasons Why αξίζει για όλα τα θέματα που πραγματεύεται, για τον τρόπο που τα απεικονίζει αλλά και για τους εξαιρετικούς χαρακτήρες που έχει καταφέρει να “χτίσει”. Δε ξέρω πώς θα συνεχιστεί όλο αυτό στον τρίτο κύκλο και κατά πόσο έχει ουσία να υπάρξει και συνέχεια αλλά το ίδιο έλεγα και για τη δεύτερη σεζόν και διαψεύστηκα. Οπότε θα δούμε…

Υ.Γ. Για όσους έχουν ήδη δει τα νέα επεισόδια, αγαπημένη σκηνή όλης της σεζόν (για να μην πω της σειράς ολόκληρης) ήταν αυτή. Θα μπορούσε να αποτελεί και φινάλε σειράς, αν ολοκληρωνόταν φέτος!

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Little info about Stathis: Κλείδωσέ τον σε σε ένα δωμάτιο με μια τηλεόραση, μια τεράστια βιβλιοθήκη και απεριόριστο φαγητό και παράπονο δε θα 'χει!

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG