Russian Doll: η σχετικότητα του χρόνου και τα υπολογιστικά σφάλματα

Κατάμαυροι τοίχοι μπάνιου. Σουρεάλ φωσφοριζέ καλλιτέχνημα στην πόρτα που θυμίζει γυναικείο γεννητικό όργανο. Ένα πιστόλι για πόμολο. Απρόθυμη καλεσμένη στο πάρτι των 36ων γενεθλίων της η Nadia αποφασίζει να αναζητήσει την εξαφανισμένη γάτα της. Φουριόζα διασχίζει τους δρόμους της Νέας Υόρκης και ένα αυτοκίνητο την οδηγεί στο τέλος της. Τo επόμενο δευτερόλεπτο βρίσκεται στο ίδιο απόκοσμο μπάνιο, την ίδια χρονική στιγμή με την εναρκτήρια σκηνή. Κάπως έτσι μας εισάγει στον κόσμο του το Russian Doll.

Russian Doll
Πηγή εικόνας: michaelbricker.net

Η σειρά κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Netflix τον Φεβρουάριο του 2019. Η διήγηση του Russian Doll άλλοτε φαντάζει αλληγορική, σαν κάποιου είδους παραβολή με κρυμμένο ηθικό δίδαγμα, και άλλοτε ομοιάζει με νιχιλιστική επιστημονική φαντασία. Αφήνει τον θεατή να της δώσει το δικό του νόημα. H προσπάθεια της πρωταγωνίστριας, την οποία υποδύεται η δημιουργός της σειράς, Natasha Lyonne (γνωστή από τον ρόλο της στο Orange Is The New Black) και του συνοδοιπόρου της, Alan (Charlie Barnett), να σταματήσουν έναν ατέρμονο κύκλο θανάτου και αναβίωσης.

Russian Doll
Πηγή εικόνας: moviepilot.de

Στα πρώτα επεισόδια του Russian Doll βλέπουμε τη Nadia να προσάπτει την ευθύνη όσων συμβαίνουν σε εξωτερικά αίτια. Μανιωδώς αναζητά την προέλευση του ναρκωτικού που δοκίμασε. “Πρέπει να ξέρω ότι δεν φταίω εγώ”, λέει στον dealer της. Όταν συνειδητοποιεί ότι δεν έφταιγαν τα ναρκωτικά, κατρακυλά σε μια αλκοολική κραιπάλη, αποφεύγοντας μια κατάσταση που μπορεί να αναστρέψει μόνο αν αντιμετωπίσει το παρελθόν της και τις ενδόμυχες σκέψεις της. Όπως λέει και ο ραβίνος τον οποίο συναντά αναζητώντας το παρελθόν του σπιτιού όπου γινόταν το πάρτι, “τα κτίρια δεν είναι στοιχειωμένα, οι άνθρωποι είναι”. Όταν γνωρίζει τον Alan, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εκείνη, βοηθούν ο ένας τον άλλον να έρθουν αντιμέτωποι με την δυστυχία τους. Κάτι που, προηγουμένως, η Nadia έκανε απομακρύνοντας όσους νοιάζονταν γι’ αυτήν και ο Alan πέφτοντας από την κορυφή μιας πολυκατοικίας.

Russian Doll
Πηγή εικόνας: nybooks.com

Καθαρτήριο

Στην Καθολική Εκκλησία, πέρα από τις γνωστές έννοιες του παραδείσου και της κόλασης, υπάρχει και αυτή του καθαρτηρίου. Πρόκειται για μια κατάσταση ύπαρξης που αποσκοπεί στον εξαγνισμό της ψυχής από τις αμαρτίες, πρoτού αυτή εισέλθει στον παράδεισο. Η θεωρία του Alan είναι ότι βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση, όπου τιμωρούνται ο καθένας για τα δικά του λάθη. Μέσα από το πρίσμα του καθολικισμού το Russian Doll μας δείχνει ότι αν δεν αλλάξουμε τις καταστροφικές και τις αυτοκαταστροφικές μας συμπεριφορές, είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε την ίδια μέρα κάθε μέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Russian Doll
Πηγή εικόνας: cineserie.com

Σχετικότητα

Κάθε φορά που οι πρωταγωνιστές αναγεννούνται, η πραγματικότητα στην οποία ξυπνούν συνδέεται με τις προηγούμενες, αλλά και με τις ακόλουθες. Κάθε φορά βρίσκονται σε ένα σύμπαν όπου κανείς δεν έχει επίγνωση του τι συμβαίνει πέρα από τους ίδιους. Ακόμα και όταν οι διαφορές είναι δραματικές και άνθρωποι αρχίζουν να εξαφανίζονται. Η Nadia και ο Alan ζουν διαρκώς ένα Mandela effect. Μπορούμε, επομένως, να υποθέσουμε ότι ο χρόνος, όπως τον βιώνουν οι ίδιοι, δεν είναι γραμμικός, όπως εξηγεί και η Nadia με τα φρούτα, που εξωτερικά σαπίζουν, εσωτερικά, όμως, είναι φρέσκα. Το Russian Doll φαίνεται να έχει χτίσει ένα σύμπαν όπου διαδραματίζεται ένα νοητικό πείραμα γνωστό ως quantum immortality theory.

Russian Doll
Πηγή εικόνας: aheporfalarnisso.com

Η γάτα του Schrödinger

Το εν λόγω νοητικό πείραμα αναπτύχθηκε το 1988 από τους Hans Moravec και Bruno Marchal. Ακολουθεί το πείραμα της γάτας του SchrödingerTo σενάριο του γνωστού φυσικού παρουσιάζει μια γάτα ως πειραματόζωο, που βρίσκεται μέσα σε ένα κουτί. Μαζί της στο κουτί βρίσκεται μια ραδιενεργή ουσία, που μπορεί να τη σκοτώσει, αλλά μπορεί και όχι. Οι πιθανότητες είναι ίσες. Έως ότου οι παρατηρητές να ανοίξουν το κουτί, η γάτα είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή. Το πείραμα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στον χώρο της κβαντικής φυσικής. Η θεωρία του quantum immortality εξερευνά περαιτέρω αυτό το παράδοξο, με το σκεπτικό ότι όταν η γάτα πεθαίνει, η συνείδησή της αυτόματα μεταφέρεται σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου δεν πέθανε. Η Nadia και ο Alan είναι τα πειραματόζωα του Russian Doll. Παραδόξως ένα από τα πρώτα πράγματα που λέει η Nadia στη σειρά είναι ότι έχασε τη γάτα της.

Russian Doll
Πηγή εικόνας: vanityfair.com

Λογικά σφάλματα

Η Nadia, ως προγραμματίστρια, αντιμετωπίζει την κατάσταση πολύ διαφορετικά από τον Alan. Εξηγεί ότι οι αλλεπάλληλοι θάνατοι οφείλονται σε ένα σφάλμα στο πολυσύμπαν, με τον ίδιο τρόπο που ένα σφάλμα σε ένα υπολογιστικό πρόγραμμα προκαλεί την κατάρρευση του προγράμματος και τη δημιουργία ενός βρόγχου. Η κατάρρευση στην προκειμένη περίπτωση είναι ο θάνατος. Ο μόνος τρόπος να διορθώσουν το σφάλμα είναι να επιστρέψουν στη χρονική στιγμή που συναντήθηκαν, πριν από τον πρώτο θάνατό τους, και να εξασφαλίσουν ο ένας την επιβίωση του άλλου. Όμως, για να το κάνουν αυτό, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουν τις ενοχές τους και να αποδεχτούν τους εαυτούς τους.

gameup24.wordpress.com
Πηγή εικόνας: gameup24.wordpress.com

Το Russian Doll είναι μια από τις πιο πολυδιάστατες σειρές των τελευταίων χρόνων. Από εκείνες που σου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, που κάθε λεπτομέρεια έχει σημασία. Επιστημονικές θεωρίες, ψυχόδραμα και μυστικιστικά κόνσεπτ συγκλίνουν σε ένα αριστουργηματικό αμάλγαμα με τις σωστές αναλογίες.

awfj.com
Πηγή εικόνας: awfj.com

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το άρθρο:

–  What is Purgatory? Ανακτήθηκε από catholic.com.
– The Mandela Effect. Ανακτήθηκε από psuvanguard.com.
– What is quantum immortality? Ανακτήθηκε από askamathematician.com.
– What is Software Bug? Ανακτήθηκε από thechnopedia.com.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάτου

Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Αγαπημένοι της σκηνοθέτες ο Jim Jarmusch και ο Gaspar Noé. Aγαπημένος συγγραφέας ο Burroughs. Από μουσική, ακούει πολλή post-punk και indie, με αρκετή shoegaze και δόσεις stoner. Την βασανίζουν οι ερμηνείες του πίνακα The Garder of Earthly Delights.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;