Ημέρα Επιλογής: Μια ημέρα ορόσημο για δυο νεαρούς σταρ

Ημέρα επιλογής

 

Όπως μας έχει συνηθίσει το Netflix, έχει καλά κρυμμένα μυστικά για τους τηλεθεατές του, ένα από τα οποία είναι και η Ημέρα Επιλογής. Μία ακόμη σειρά από έναν κατεξοχήν τόπο αντιθέσεων, χρωμάτων και φτώχειας, την Ινδία, που αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση για πιο “ψαγμένους” θεατές.

Η ματιά του σκηνοθέτη εστιάζει σε δύο δεκαπεντάχρονα αγόρια από την επαρχία και τον πατέρα τους, που έχει προαποφασίσει για το μέλλον τους πριν τη γέννηση τους. Το μέλλον αυτό είναι να γίνουν πρωταθλητές του Κρίκετ και να εκπροσωπήσουν την Ινδία δοξάζοντάς την. Με μια πρώτη σκέψη, οποιαδήποτε ζωή είναι προαποφασισμένη σε τέτοιο βαθμό δεν φαντάζει ονειρεμένη για πολλούς ανθρώπους. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια ζωή που θυσιάζει όλη την παιδική ηλικία και αφαιρεί την όποια παιδικότητα εκείνη εμπεριέχει.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται στο μυαλό του θεατή είναι ότι οι πράξεις του πατέρα είναι δικαιολογημένες, ίσως και άξιες θαυμασμού. Είναι ένας πατέρας που ζει σε χωριό και βρίσκει έναν τρόπο για να έχουν μια καλύτερη ζωή οι γιοι του, μέσω του κρίκετ. Ως εδώ όλα καλά. Κατά τη διάρκεια, όμως, της σειράς θα αρχίσουμε να υποψιαζόμαστε ότι ίσως κάποια πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ημέρα ο πατέρας αποφασίζει να πάρει τον Ράντα και τον Μαντζού και να ξενιτευτούν στη μεγάλη πόλη, τη Βομβάη. Οι πρώτες μέρες στην πόλη αποδεικνύονται δύσκολες για όλους και η Ημέρα Επιλογής φαντάζει άπιαστο όνειρο. Έως ότου παρουσιαστεί μια μοναδική ευκαιρία που θα δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να προετοιμαστούν απερίσπαστα μέχρι τη μεγάλη μέρα.

Η Ημέρα Επιλογής είναι η μέρα που μαζεύονται σε ένα γήπεδο της Βομβάης οι καλύτεροι παίκτες κρίκετ κάτω των 16 ετών και από αυτούς επιλέγονται τρεις, οι οποίοι θα υπογράψουν συμβόλαιο με την ομάδα της πόλης.

Η ζωή όλης της οικογένειας θα αλλάξει προς το καλύτερο, τα παιδιά θα έχουν μέρος να προπονούνται και μετακομίζουν σε μεγάλο σπίτι. Επίσης, ο πατέρας ξεκινάει ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα. Με λίγα λόγια, στην Ημέρα Επιλογής, όλα είχνουν υπέροχα. Τα φαινόμενα όμως απατούν, καθώς σιγά-σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια σκοτεινά μυστικά και οι χαρακτήρες αναδομούνται ολοένα και  περισσότερο.

Ενώ διαδραματίζονται όλα αυτά, ταυτόχρονα βλέπουμε τον ρατσισμό και την εκμετάλλευση του πλούσιου προς τον φτωχό. Λόγω του συστήματος των καστών υπάρχουν σε υπερθετικό βαθμό αυτά τα κοινωνικά φαινόμενα. Επιπροσθέτως, παρατηρούμε την απληστία των πλουσίων και το πώς θέλουν να γίνουν πλουσιότεροι με κάθε κόστος. Στην περίπτωση της σειράς “Ημέρα Επιλογής”, αυτό συνεπάγεται την “αγορά” των δικαιωμάτων των δύο μελλοντικών πρωταθλητών του Κρίκετ, Ράντα και Μαντζού, από έναν πλούσιο.

Μια σημαντική λεπτομέρεια της σειράς είναι η εμφάνιση του Θεού Σίβα, ο οποίος παίζει τον ρόλο του από μηχανής Θεού. Σε κάποια στιγμή που ο Μαντζού προσεύχεται σε μια εικόνα του Θεού, εκείνος του κλείνει το μάτι και εμφανίζεται μπροστά του με σάρκα και οστά!

Λίγο πριν το τέλος τη σειράς, βλέπουμε τα δύο αγόρια να κάνουν την επανάστασή τους, σπάζοντας τα δεσμά του αυταρχικού πατέρα τους. Τελικά, όμως, θα αποδειχθεί ότι η ελευθερία τους δεν θα κρατήσει για πολύ.

https://m.youtube.com/watch?v=z7He5XaQKuc


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πάνος Νέζος

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Λατρεύω το ποδόσφαιρο και την Λίβερπουλ, είμαι φανατικός τηλεθεατής σειρών, μου αρέσει να μαθαίνω ξένες γλώσσες, να γνωρίζω νέες κουλτούρες και να γράφω για πολλά και διάφορα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;