Βρότσλαβ: Η χρωματιστή παραμυθούπολη της Πολωνίας

Πολύχρωμα κτήρια στην παραμυθούπολη της Πολωνίας
Πηγή εικόνας: viator.com

 

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, λένε, και αυτή η φράση περιγράφει ακριβώς αυτήν την πανέμορφη πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας, το Βρότσλαβ. Αυτή η ιδιαίτερα πανέμορφη πόλη σου προσδίδει άρωμα τέχνης, ιστορίας και όχι μόνο. Τα γοτθικά κτήριά της σε συνδυασμό με τον ποταμό Οντέρ και τα μεγάλα πάρκα, σου υπόσχονται πως το ταξίδι σου θα είναι παραμυθένιο. Δεν αποτελεί έναν δημοφιλή προορισμό, όμως για όποιον την επισκεφθεί θα τον καταπλήξει αυτή η πολύχρωμη πόλη της δυτικής Πολωνίας.

Ιστορία

Οι ρίζες αυτής της πόλης δεν είναι καθαρόαιμες. Έχει περάσει από “πολλά κύματα” αυτή η πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας, καθώς έχει διεκδικηθεί από Ρωσία, Γερμανία και Αυστρία. Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα σλαβικά φύλα έφτασαν στο τέλος της μεγάλης μετανάστευσης των λαών, ενώ το 985 ο πρίγκιπας Μιέσκο Α δημιούργησε το πρώτο οχυρό της πόλης. Το 1241 οι Τάταροι το κατέστρεψαν πλήρως. Ανοικοδομήθηκε, όμως, εκ νέου με γοτθικού τύπου κτήρια και τα πρώτα γερμανικά φύλα κατέφθασαν στην περιοχή. Το 1335 και μέχρι τον 15ο αιώνα είχε την λαμπρότερη οικονομική και πολιτική άνθιση. Ωστόσο, το 1526 περνά πλέον στην κατοχή των Αψβούργων και το 1741 περνά στην δικαιοδοσία του Φρειδερίκου Β’ της Πρωσίας. Έως το 1945 ανήκε στην ενωμένη πλέον Γερμανία. Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και με την αναπροσαρμογή των συνόρων της Πολωνίας , υπάγεται πλέον στην Πολωνία. Τέλος, ήταν μία από τις πόλεις που έδειξαν επαναστατική στάση κατά του Κομμουνισμού το 1980.

Αξιοθέατα

Νάνοι του Βρότσλαβ

Οι νάνοι στην πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας
Πηγή εικόνας: itravelling.gr

Παραμύθι χωρίς νάνους δεν είναι παραμύθι, γι’ αυτό και το Βρότσλαβ θεωρείται η κορυφαία πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας καθώς περιστοιχίζεται από 163 νάνους. Οι μπρούτζινοι νάνοι (krasnale ή krasnoludki στα πολωνικά) φυσικά δεν έχουν τυχαία θέση στο Βρότσλαβ. Ο μύθος λέει πως οι νάνοι έδιωξαν τον καλικάντζαρο Χοχλίκ από το Βρότσλαβ, όταν έφτασε με την βάρκα του εκεί. Έμειναν από τότε για να φυλάξουν την πόλη. Ο πραγματικός λόγος δημιουργίας τους, όμως, ήταν πολιτικός. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1980, συνέβη η ” Πορτοκαλί Επανάσταση ” (Pomaranczova Alternatyva) ή ” η επανάσταση των νάνων”. Τότε το κίνημα αντίστασης ζωγράφιζε πάνω από τα αντικυβερνητικά γκράφιτι, νάνους. Το 2001 τοποθετήθηκε το πρώτο γλυπτό ενός νάνου στην οδό Swidnicka. Η συνέχεια είναι η δημιουργία όλων των νάνων που υπάρχουν έως σήμερα.

Κεντρική πλατεία Rynek

Βρότσλαβ Η πλατεία Rynek στην πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας
Πηγή εικόνας: tripadvisor.com.gr

Η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία της πολύχρωμης παραμυθούπολης της Πολωνίας με το όνομα Rynek βρίσκεται στο Βρότσλαβ. Είναι το καλύτερο ξεκίνημα αυτού του ταξιδιού. Στην πλατεία Rynek ή Market square θα βρείτε πολλά καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Είναι το ιδανικό μέρος για περπάτημα και χαλάρωση. Επίσης, φιλοξενεί το παλιό δημαρχείο, το μουσείο της Πόλης και την εκκλησία της Αγίας Βασιλικής, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το Βρότσλαβ από ψηλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νησί του καθεδρικού (Ostrow Tumski)

Βρότσλαβ Το καθεδρικό νησί στην πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας
Πηγή εικόνας: picfair.com

Το νησί του Καθεδρικού αποτελεί το αρχαιότερο τμήμα αυτής της πολύχρωμης παραμυθούπολης της Πολωνίας και ίσως το πιο σημαντικό ιστορικά. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα αυτού του νησιού είναι: η Sand Bridge (Most Piaskowy), η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία του Κύριλλου και Μεθόδιου, η Baroque βιβλιοθήκη και η γοτθικού ρυθμού εκκλησία της Παρθένας Μαρίας. Άλλες σημαντικές εκκλησίες που θα δεις είναι αυτή του Πέτρου και Παύλου, του Αγίου Βαρθολομαίου και του Ιωάννη του Βαφτιστή.

Μία συμφέρουσα λύση είναι να κλείσετε μέσω διαδικτύου με ξεναγό την επίσκεψη σας στο Νησί του Καθεδρικού πριν το επισκεφθείτε. Είτε μόνοι σας είτε και με γκρουπ, αξίζει να μάθετε την ιστορία αυτού του νησιού από κάποιον που γνωρίζει την ιστορία του.

Δημαρχείο της πόλης

Βρότσλαβ παλιό δημαρχείο στην πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας
Πηγή εικόνας: locationscout.net

Το παλιό δημαρχείο της πόλης αποτελεί ένα κομψοτέχνημα γοτθικού ρυθμού. Το παλαιότερο κομμάτι του δημαρχείου (consistorium)  χτίστηκε το 1299 και αποτελείτο από δύο κομμάτια: το κελάρι και τον Δυτικό Πύργο. Το 1328-1333 χτίστηκε ένα καινούργιο κτήριο δίπλα στο consistorium, το praetorium. Το 1343-1357 χτίστηκαν και άλλα καινούργια κτήρια όπως τα δικαστήρια και η βασιλική κάμαρα. Μέχρι πριν το 1945 χτίζονταν καινούργια κτήρια, ενώ άλλα ανοικοδομούνταν ώσπου το 1945 το παλιό δημαρχείο καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Όμως, θέλοντας να το επαναφέρουν στην πόλη το δημαρχείο ανοικοδομήθηκε.

Centennial Hall

Βρότσλαβ Ο πολυχώρος στην πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας
Πηγή εικόνας: zabytek.pl

Αυτό το εμβληματικό κτήριο που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, χτίστηκε το 1911-13 από τον αρχιτέκτονα Max Berg. Το κτήριο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως εκθεσιακό κέντρο, χώρο εκδηλώσεων, χώρο που φιλοξενεί μουσικοθεατρικές παραστάσεις, αθλητικά γεγονότα.

Αυτός ο πολυχώρος μπορεί να φιλοξενήσει έως 7000 άτομα. Επιπρόσθετα, έχει ύψος 42 μέτρα και διάμετρο 69 μέτρα. Το αντίτιμο εισόδου είναι πολύ μικρό ( 2,5 €) και αποτελεί απαραίτητο αξιοθέατο για όσους πρόκειται να επισκεφτούν το Βρότσλαβ.

Πάρκο Szcytnicki

Βρότσλαβ Πάρκο Szcytnicki στην πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας
Πηγή εικόνας: palacjugowice.com

Το πάρκο Szcytnicki είναι το σημαντικότερο πάρκο της πολύχρωμης παραμυθούπολης και αποτελείται από 1000 στρέμματα έκτασης. Οι απαρχές του ήταν το 1783 με 160 στρέμματα αγγλικού τύπου διακόσμησης από τον  Holenlohe. Το 1806 οι στρατιώτες του Ναπολέοντα κατέστρεψαν το πάρκο, όμως το 1833 έως τις απαρχές του 20ου  αιώνα το πάρκο ανοικοδομήθηκε και επεκτάθηκε. Ο Peter Joseph Lenne είναι αυτός που έδωσε την εμφάνιση του σημερινού πάρκου. Αποτελείται από τον Ιαπωνικό Κήπο όπου τα κτήρια και η αρχιτεκτονική είναι από την φιλοσοφία της Ιαπωνίας. Υπάρχει επίσης η πέργκολα, το Centennial Hall και ο ζωολογικός κήπος που όλα μαζί απαρτίζουν αυτό το μαγευτικό πάρκο. Η τιμή γενικής εισόδου είναι 8PLN/2€ και είναι ανοικτό από 1 Απριλίου-31 Οκτωβρίου.

Μνημείο ανώνυμου περαστικού

Βρότσλαβ Οι άγνωστοι στην πολύχρωμη παραμυθούπολη της Πολωνίας
Πηγή εικόνας: jwoodhouse.co.uk

Στο σταυροδρόμι των Pilsudskiego και Swidnicka βρίσκονται δεκατέσσερα αγάλματα φυσικού μεγέθους από χαλκό. Θα τα δείτε σίγουρα καθώς το σημείο δημιουργίας τους είναι σε πολύ κεντρικό δρόμο. Ο λόγος δημιουργίας τους είναι ο φόρος τιμής προς τους ανώνυμους περαστικούς που πέθαναν κατά την εποχή του στρατιωτικού νόμου για να υπονομεύσουν το καθεστώς. Τα γλυπτά είναι φτιαγμένα από τον Jerzy Kalina το 1977. Παρέμειναν στο μουσείο του Βρότσλαβ για 28 χρόνια και δημιουργήθηκαν εκ νέου ώστε να τοποθετηθούν στην σημερινή τους τοποθεσία.

Διαμονή

Υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής στο Βρότσλαβ. Θα βρείτε πολλά φθηνά καταλύματα (έως 50 € την ημέρα). Μέσω της Booking και όχι μόνο θα βρείτε αυτό που επιθυμείτε σε πολύ καλή τιμή.

Αεροπορικά Εισιτήρια

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν αεροπορικά εισιτήρια απευθείας στο Βρότσλαβ από Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Θα βρείτε όμως οικονομικά εισιτήρια με μία στάση είτε μέσω Γερμανίας (Μόναχο) είτε πηγαίνοντας στην Βαρσοβία και από εκεί να μεταβείτε στο Βρότσλαβ. Για όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τις συγκοινωνίες της Πολωνίας μια όμορφη ιδέα είναι να πάρουν λεωφορείο ή τρένο, έτσι ώστε από την Βαρσοβία να φτάσουν στο Βρότσλαβ.

Αυτή η πολύχρωμη παραμυθούπολη, που το 2016 αποτέλεσε πολιτιστική πρωτεύουσα της Πολωνίας, θα εκπλήξει ευχάριστα τον κάθε επισκέπτη της. Δεν έχει τίποτα λιγότερο να δώσει από άλλες όμορφες ευρωπαϊκές πόλεις. Μην ξεχάσετε να ζήσετε την μαγεία του παραμυθιού της.

Πηγές άρθρου:

  • Ostrow Tumski. Ανακτήθηκε από : https://visitwroclaw.eu/en/place/ostrow-tumski/ ( τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Famous Islands of Wroclaw- Cathedral Island and Sand Island. Ανακτήθηκε από: https://www.lonelyplanet.com/poland/silesia/wroclaw/activities/famous-islands-of-wroclaw-cathedral-island-and-sand-island/a/pa-act/v-101462P2/360329/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Πολωνία-Βρότσλαβ. Ανακτήθηκε από: http://2012euro2012.blogspot.com/2011/11/blog-post_5567.html/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Βρότσλαβ, η παραμυθούπολη της Πολωνίας. Ανακτήθηκε από: https://www.newsbeast.gr/travel/arthro/2542155/vrotslav-i-paramithoupoli-tis-polonias/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Foititrips: Μια εβδομάδα στο Βρότσλαβ. Ανακτήθηκε από: https://citycampus.gr/βρότσλαβ/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Το παραμύθι στην Πολωνία ξεκινάει από την πόλη Βρότσλαβ. Ανακτήθηκε από: https://happytraveller.gr/wroclaw/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Βρότσλαβ: Η πόλη των νάνων σε περιμένει στην Πολωνία. Ανακτήθηκε από : https://itravelling.gr/wroclaw-i-poli-ton-nanon-se-perimenei-stin-polonia/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Old Town Hall in Wroclaw. Ανακτήθηκε από : https://visitwroclaw.eu/en/place/old-town-hall-in-wroclaw/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Centennial Hall in Wroclaw. Ανακτήθηκε από : https://zabytek.pl/en/obiekty/wroclaw-hala-stulecia-we-wroclawiu-2/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)
  • Centennial Hall. Ανακτήθηκε από: https://en.wikipedia.org/wiki/Centennial_Hall/ (τελευταία πρόσβαση 24.04.2020)

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κάλλια Μερσίνα

Με λένε Κάλλια Μερσίνα και είμαι 30 ετών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα ενώ κατάγομαι από τις όμορφες Σέρρες. Αποφοίτησα από την σχολή Ναυπηγών Μηχανικών ενώ συνεχίζω τις σπουδές μου στο Πολυτεχνείο Κρήτης και συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Τα τελευταία τρία χρόνια ζω στα Χανιά Κρήτης. Λατρεύω τα ταξίδια και το διάβασμα. Η διακόσμηση και το design είναι επίσης το πάθος μου. Άλλωστε η ζωή είναι διαφορετική ύστερα από κάθε ταξίδι.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;