Σπουδές μακριά από την πόλη σου; Ευκαιρία για εκδρομές

SHARE

εκδρομές

 

Οι σπουδές στην επαρχία ή γενικότερα μακριά από τον τόπο διαμονής μας, είναι πάντα μια ξεχωριστή εμπειρία⋅ είτε πρόκειται για προπτυχιακές, είτε για μεταπτυχιακές. Το γεγονός του ότι μια καινούργια πόλη ξεδιπλώνεται μπροστά στα πόδια μας, γεμάτη από εκπλήξεις και μέρη προς ανακάλυψη είναι από μόνο του συναρπαστικό. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η ανεξαρτησία, από τους γονείς μας για πρώτη φορά στη ζωή μας και φυσικά η σύναψη νέων φίλων, κάθε ένας με τη δικιά του μοναδική προσωπικότητα. Και φυσικά μετά από την πλήρη γνωριμία της πόλης σπουδών μας, έρχονται να προστεθούν και οι εκδρομές .

Ας πάρουμε όμως, πρωτίστως τα πράγματα από την αρχή. Προτεραιότητα όλων είναι η καλή γνωριμία και η εξοικείωσή μας με την καινούργια πόλη προσωρινής διαμονής μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Λέγοντας αυτό, φυσικά δεν  εννοούμε μόνο τα καλύτερα μέρη εξόδου για έναν καφέ, είτε για ένα χαλαρό ποτό. Πάντα θα ψάξουμε και τα μέρη τα οποία προσφέρονται για μια ήρεμη βόλτα, για να χαλαρώσουμε από την πίεση της εξεταστικής περιόδου ή ακόμα και τα ποιοτικότερα βραδινά κλαμπ που θα μας προσφέρουν μια βραδιά εκτόνωσης και αυθορμητισμού με την παρέα μας.  Και φυσικά μην ξεχνάμε και τους ενδιαφέροντες αρχαιολογικούς χώρους και γενικότερα τα μέρη κουλτούρας και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Γεγονός αποτελεί πως οι επιλογές στην επαρχία είναι πολύ περιορισμένες. Ύστερα από ένα χρόνο, θα έχουμε εξοικειωθεί πλήρως με την καινούργια πόλη διαμονής μας και θα μας φαίνεται πιο οικεία κι από το σπίτι μας. Ακόμα και αν ξεπηδούν διάφορα νέα μαγαζιά, δύσκολα θα μας κεντρίσουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Οπότε μία λύση έμεινε, που είναι οι εκδρομές, έξω από την πόλη σπουδών μας. Αυτές δύνανται να αποτελούν εξορμήσεις σε διάφορα, τουριστικά και μη, χωριά, κωμοπόλεις ή ακόμα και σε κάτι πιο εναλλακτικό, όπως το κάμπινγκ. Για τους φοιτητές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου υπάρχει πάντα και η ξεχωριστή επιλογή των πόλεων της Τουρκίας (Αϊβαλί, Δεκελί, Τσεσμέ) απέναντι από τα Ελληνικά νησιά, που συνδέονται ακτοπλοϊκώς.  Για τους φοιτητές της Κομοτηνής, υπάρχει η γειτονική Βουλγαρία και ούτω κάθε εξής. Φυσικά δεν αποκλείουμε και τα, λίγο πιο μακρινά, ταξίδια σε γειτονικά νησιά που έχουν μεταξύ τους σύνδεση (Λέσβος- Χίος, Χίος-Οινούσσες-Ψαρά κλπ).

Advertisement

Όλα τα παραπάνω διαθέτουν συμφέρουσες φοιτητικές εκπτώσεις, όπως τα ΚΤΕΛ ή τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ξεκινώντας μια εκδρομή πάντοτε είναι σημαντικότατη η ορθή προετοιμασία και ένας τυπικός σχεδιασμός. Πρώτιστα, οφείλουμε να γνωρίζουμε, εάν δε διαθέτουμε αυτοκίνητο, τις ακριβείς ώρες των υπεραστικών ΚΤΕΛ της πόλης μας προς αποφυγήν δυσάρεστων εκπλήξεων. Δευτερευόντως, ανάλογα τον τύπο και τη διάρκεια της εκδρομής εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα πράγματα για τη διευκόλυνσή μας. Επί παραδείγματι, εάν ο προορισμός μας είναι μια παραλία παίρνουμε αντηλιακό, πετσέτες, αλλαξιές κλπ. Φυσικά δεν ξεχνάμε αντικείμενα που πιστεύουμε ότι θα μας είναι απαραίτητα εάν μείνουμε πολλές μέρες στο μέρος που θα πάμε. Τέλος, όταν εφοδιαστούμε ολοκληρωμένα οπλιζόμαστε με καλή διάθεση και ξεκινάμε.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ

Μιας και εκτός από τον προορισμό έχει και το ταξίδι σημασία, σίγουρα θα απολαύσουμε ξεχωριστά τοπία και παραστάσεις. Και πως να μην το κάνουμε όταν βλέπουμε πόσα ανεξερεύνητα μέρη έκρυβε ο τόπος σπουδών μας. Μακριά από τις υποχρεώσεις και τις επαναλαμβανόμενες εξόδους στα ίδια μέρη της πόλης αυτά τα τόσο ξεχωριστά τοπία μας ενθουσιάζουν. Αναπτύσσουν, επίσης και τον προβληματισμό μας για το πόσα ακόμα μέρη υπάρχουν εκεί έξω που μας περιμένουν να τα εξερευνήσουμε.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Αν υποθέσουμε ότι ο προορισμός μας ήταν ένα χωριό, ανακαλύπτουμε την πιο ανθρώπινη φύση των κατοίκων. Οι ρυθμοί σε αυτά τα μέρη είναι χαλαροί, λες και ο χρόνος έχει επιβραδύνει. Η γενικότερη αύρα προσφέρει μια μοναδική ηρεμία. Ακόμα και εάν το μέρος είναι τουριστικό δεν πρέπει να απωλέσουμε την ευκαιρία ,να απολαύσουμε τον καφέ μας σε κάποιο παραδοσιακό καφενείο, αφήνοντας στην άκρη τις πιο μοντέρνες καφετέριες. Άλλωστε έχουμε χορτάσει πλήρως από δαύτες. Εάν είναι καλοκαίρι, καλό είναι να δοκιμάσουμε τις παραλίες του μέρους (αν έχει) και φυσικά ένα παραδοσιακό γεύμα από κάποια ταβέρνα. Η περιήγηση στα γραφικά σοκάκια σχεδόν επιβάλλεται, καθώς και οι φωτογραφίες που θα συνοδεύουν τις αναμνήσεις μας. Τέλος σε περίπτωση που το χωριό που επισκεφθήκαμε πραγματοποιεί κάποια γιορτή ή πανηγύρι, καλό είναι να προγραμματίσουμε να πάμε εκείνη τη μέρα και να ανακαλύψουμε τα τοπικά ήθη και έθιμα.

Advertisement

Τα παραπάνω ισχύουν και σε περίπτωση που επισκεφθούμε μια γειτονική  κοντινή χώρα. Πέραν από την ανακάλυψη νέου τρόπου ζωής και νέων περιοχών γενικότερα, είναι ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε και τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. (φερειπείν, το παζάρι που γίνεται στο Αϊβαλί, στο οποίο πηγαίνουν πολλοί Λέσβιοι κάτοικοι για τις αγορές τους)

Σε περίπτωση που επιλέξουμε τον εναλλακτικό προορισμό του κάμπινγκ, θα πρέπει να προσέξουμε ορισμένα πράγματα. Πρωτίστως το ελεύθερο κάμπινγκ δεν επιτρέπεται παντού και υπάρχουν νομοθεσίες. Επιπλέον δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στα απορρίμματα και στη φωτιά κοντά σε δέντρα (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες). Τέλος σημασία δίνουμε και στην προσωπική μας ασφάλεια από εξωγενείς παράγοντες. Με την τήρηση των παραπάνω, το κάμπινγκ, είτε ελεύθερο, είτε οργανωμένο μετατρέπεται σε μια ξεχωριστή εμπειρία. Ο επισκέπτης έρχεται πιο κοντά με τη φύση και απομακρύνεται από πολλές υλικές ανάγκες.

εκδρομές

Advertisement

Οι τελικές εντυπώσεις

Εν τέλει οτιδήποτε και αν, επιλέξαμε από τα παραπάνω, θα επιστρέψουμε στην πόλη με πολλές καινούργιες παραστάσεις. Η καθημερινή ρουτίνα και μονοτονία, θα έχει διακοπεί και έτσι θα γίνει πιο ευχάριστο το κλίμα.

Όπως και να ΄χει, η φοιτητική ζωή κρύβει πολλά περισσότερα συναρπαστικά πράγματα, πέραν των στερεοτυπικών καθημερινών βραδινών εξόδων σε κλαμπ και συνεχών μαζώξεων σε  καφετέριες.

εκδρομές

 

 

 

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ταξίδια, τα αεροπλάνα και το ποδόσφαιρο. Αγαπημένη του πόλη το Λονδίνο.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG