Μπρασόβ: ατμόσφαιρα μυστηρίου στην πόλη του Κόμη Δράκουλα

Τρανσυλβανία. Όσες φορές και αν ακούσεις αυτή τη λέξη, η βαρύτητα και οι ιστορίες που κρύβονται από πίσω της θα σου δημιουργούν διαφορετικές σκέψεις. Το μυστήριο που την περιβάλλει σε συνδυασμό με την επιβλητικότητα που αποπνέει το όνομα της, κάνουν τη φαντασία να καλπάσει σε εποχές μακρινές από τη σημερινή, όπου οι αστικοί μύθοι και οι θρύλοι έπαιρναν σάρκα και οστά μέσα από τις δεισιδεμονίες των καθημερινών ανθρώπων.

Ετυμολογικά ως Τρανσυλβανία ορίζεται αυτό που βρίσκεται ”πέρα από το δάσος”. Τι είναι όμως άραγε αυτό που βρίσκεται πέρα από το δάσος;! Κάποιοι θα πουν πως αναφέρεται στο κάστρο του Κόμη Δράκουλα που εδρεύει στην Τρανσυλβανία, ενώ αλλοι θα σκεφτούν τα έλατα, τα πεύκα, τις χιονισμένες βουνοκορφές και τις ομιχλώδεις εκτάσεις που απλώνονται κατά μήκος και ύψος της ορεινής Ρουμανίας.

Πέρα από το δάσος όμως, κρύβεται ένα ακόμα στολίδι. Μια πόλη, με ιστορία που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα π.Χ. Αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες, βρίσκεται στην κεντρική Ρουμανία, ενώ με 253.200 μόνιμους κατοίκους η πόλη Μπρασόβ, μπορεί να χαρακτηριστεί ως πολιτιστικό και πολιτισμικό κημείλιο για το σημερινό κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με μια σύντομη βουτιά στο παρελθόν της πόλης, μαθαίνουμε πως πήρε το όνομα μας της από τους Σλάβους και σημαίνει ”άσπρο νερό”. Σπουδαίο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης έπαιξαν οι Γερμανοί που ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας τόσο στο εμπόριο, τη βιοτεχνία αλλά και στην αρχιτεκτονική άνθιση της πόλης. Αξίζει να αναφερθεί, πως ένα μεγάλο οχυρώματικό σύνολο της τότε εποχής ανακαινίστηκε πρόσφατα από την UNESCO, γεγονός που αναδεικνύει της ιστορική αξία της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη.

 

Έφτασε λοιπόν, η ώρα να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην μυθική πόλη του Μπρασόβ και να εξερευνήσουμε τις μυστηριώδεις πτυχές της.

Στην καρδιά της πόλης

Με μια βόλτα στην πόλη θα ανακαλύψετε αμέσως τα πολλά όμορφα σημεία που πρσφέρει σε έναν επισκέπτη το Μπρασόβ. Τόσο η κεντρική πλατεία, όσο και το ανάκτορο που δεσπόζει αγέρωχο, κατασκευάστηκαν από τους Σάξονες κατά τον 13ο αιώνα. Η πλατεία πριβάλλεται από μεγάλες πέτρινες κατοικίες που έχτισαν οι έμποροι της εποχής, ενώ ο πύργος στην κορυφή του ανακτόρου χρησιμοποιούταν ως παρατηρητήριο -σήμερα στεγάζει το μουσείο ιστορίας του Μπρασόβ. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης συγκαταλέγονται η Μαύρη Εκκλησία η οποία είναι και η σπουδαιότερη γοτθική εκκλησία της Ρουμανίας, αλλά και οι αμυντικές οχυρώσεις που κατασκευάστηκαν από τους Σάξονες προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση των Μογγόλων στις αρχές του 12ου αιώνα.

 

Έξω από την πόλη

Το κινηματογραφικό τοπίο που συνθέτει η χιονισμένη όψη του χιονοδρομικού κέντρου Poiana Brasov σε συνδυασμό με την θέα του χειμερινού Μπρασόβ, συγκαταλέγεται μέσα στους κυρίαρχους λόγους για να επισκεφθεί κάποιος την πόλη. Το Poiana Brasov λειτουργεί ως χιονοδρομικό κέντρο κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ προσφέρει μια εξίσου εντυπωσιακή διαδρομή αναρρίχησης στα Καρπάθια Όρη για τους φυσιολάτρες που θα το επισκεφθούν κατά τη θερινή περίοδο.

 

Το κάστρο του Κόμη Δράκουλα

Γνωστό με το όνομα Bran Castle, το κάστρο του Κόμη Δράκουλα απότελεί ίσως την μεγαλύτερη attraction που έχει να αναδείξει η ευρύτερη περιοχή. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Bran, κομητεία του Μπρασόβ, κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα και παρά τη φήμη που του έχει αποδοθεί ως το κάστρο του Κόμη Δράκουλα, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Μπραμ Στόκερ αναφερόταν σε αυτό το κάστρο και η σχέση του κάστρου με τον Βλαντ Γ΄ Τσέπες, έμπνευση του μυθιστορήματος, είναι ισχνή.

Ο Βλάντ Γ’, έγινε γνωστός για τις δολοφονίες των Οθομανών μετά την απελευθέρωση του από τους ίδιους. Εικάζεται πως σκότωσε με βασανιστικές τακτικές περισσότερους από 80.000 Οθωμανούς, κατέκτησε την Βλαχία και γρήγορα θεωρήθηκε εθνικός ήρωας από το ρουμανικό λαό. Δολοφονήθηκε δια αποκεφαλισμού όταν εκείνος και οι στρατιώτες του έπεσαν σε ενέδρα, ενώ όδευαν σε μια ακόμη πολεμική εκστρατεία. Το κεφάλι του παραδόθηκε στο Μωάμεθ τον Β’ και έτσι η ιστορία του Βλάντ, μετατράπηκε από τους συγγραφείς στο μύθο του Κόμη Δράκουλα που γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί, πως το Bran Castle δεν είναι το πραγματικό μέρος όπου έζησε ο Βλάντ. Θεωρείται πως η πραγματική κατοικία του ήταν το απομονωμένο κάστρο Ποϊενάρι σε μια ορεινή περιοχή της Βλαχίας. Σύμφωνα με το θρύλο, ο Βλάντ αιχμαλώτισε τους κατοίκους μιας γειτονικής εχθρικής πόλης και τους ανάγκασε να χτίσουν το κάστρο.

 

Όπως είναι φανερό η ιστορία του Μπρασόβ πηγαίνει αρκετά πίσω στο χρόνο και κάθε αιώνας σηματοδοτεί όλο και περισσότερες ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Η φυσική ομορφιά της πόλης, σε συνδυασμό με τη βαθιά κουλτούρα που προκύπτει από τη σύζευξη όλων εκείνων των φυλών που αποίκησαν μέσα στους αιώνες την περιοχή, προσδίδει τεράστιο ενδιαφέρον και αξία στο ταξίδι. Εάν η περιπέτεια και η εξερεύνηση είναι τα στοιχεία που τροφοδοτούν τα ταξίδια σας, τότε το Μπρασόβ σας περιμένει.

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φίλωνας Σούκουλης

Γεννήθηκε το 1996 στην Κόρινθο ενώ πλέον ζεί στην Αθήνα. Λατρεύει τις ταινίες,την μουσική και τα ταξίδια ενώ μπορεί να γράψει σχεδόν για τα πάντα. (Διατηρεί επίσης το δικό του blog).

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;