Ένα τριήμερο στη μαγευτική Μπολόνια

 

Η Ιταλία είναι μια από τις πιο εύκολα προσβάσιμες χώρες από την Ελλάδα. Σε αυτό βοηθά η μικρή απόσταση, καθώς και οι πολλές πτήσεις που τη συνδέουν με τη χώρα μας. Επίσης υπάρχει και ακτοπλοϊκή σύνδεση. Χάρη σε αυτό το γεγονός, έχουμε τη δυνατότητα, να θαυμάσουμε μια εξαιρετική χώρα, γεμάτη από ωραίες και γραφικές πόλεις και κωμοπόλεις. Υπάρχουν μέρη για όλα τα γούστα. Για τους λάτρεις του παραδοσιακού, φερειπείν υπάρχει η Φλωρεντία, η Σιένα, ή η Περούτζια ενώ τα άτομα που προτιμούν κάτι πιο σύγχρονο επισκέπτονται την “πρωτεύουσα της μόδας”, το Μιλάνο. Εμείς, θα ταξιδέψουμε στην Μπολόνια, που ανήκει, μάλλον στο πρώτο μέρος, αυτό του παραδοσιακού, άλλα με σύγχρονες νότες.

Η Μπολόνια βρίσκεται στην περιφέρεια της Emilia-Romagna. Πρόκειται για μια πόλη που προϋπάρχει από αρχαίων χρόνων και με πλούσια ιστορία, να τη συνοδεύει. Τα τρία ψευδώνυμα, που τη συνοδεύουν, είναι επίσης πολύ γνωστά και κρύβουν μέσα τους μια μικρή περιγραφή της πόλης.

Μπολόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

La Dotta.

Η λόγια, ελληνιστί, και αυτό γιατί στη Μπολόνια βρίσκεται το πιο αρχαίο πανεπιστήμιο του δυτικού πολιτισμού (1088). Εδώ, που  σπούδασε και ο Κοπέρνικος, πλέον έρχονται πολλοί φοιτητές από όλα τα μέρη του κόσμου, προκειμένου να σπουδάσουν, να πραγματοποιήσουν προγράμματα Erasmus, ή πολύ απλά να το εξερευνήσουν τουριστικώς. Εδώ θα ανακαλύψετε το Archiginnasio, την αρχαία έδρα της σχολής. Πλέον εκεί βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη και μια επίσκεψη κρίνεται πολύ χρήσιμη. Επιπλέον στο πανεπιστήμιο μην ξεχάσετε να δείτε και τα campus του, το Βοτανικό κήπο, αλλά  και το μουσείο.

Η Μπολόνια χάρη σε αυτό το πανεπιστήμιο, θεωρείται κατά κόρον φοιτητούπολη, πράγμα που σημαίνει ότι παρά την παραδοσιακή φύση της, η πόλη έχει να προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και στη νυχτερινή ζωή.

Μπολόνια

La Rossa.

Η κόκκινη δηλαδή, μια σημασία με διττό νόημα. Αφενός, χαρακτηρίζεται έτσι, επειδή η Μπολόνια έχει υπάρξει ένα από τα σημαντικότερα μέρη έκφρασης του ιστορικού ρεύματος της Αριστεράς, μέσω δημιουργίας μεταξύ άλλων, και κομμάτων (Partito Communista κ.α). Αφετέρου, η ονομασία αναφέρεται και στην πανέμορφη αρχιτεκτονική της Μπολόνια. Οι πολλές σκεπές, αλλά και τα πέτρινα κτίρια, κάνουν την πόλη από ψηλά ,να φαίνεται κατακόκκινη, ένα θέαμα, που δύνασθε να απολαύσετε από τον πύργο Degli Asinelli. Δίπλα σε αυτόν υπάρχει ένας ακόμα μικρότερος πύργος (Garisenda). Επιπλέον στην πλατεία, Ματζόρε, βρίσκεται το ιστορικό κέντρο, με πολλές μεσαιωνικές εκκλησίες να το κοσμούν. Η άλλη πλατεία (όττο αουγκούστο) συνδέεται με την xx Settembre όπου πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, οπως φεστιβάλ, υπαίθριες αγορες κλπ.Μπολόνια

Η οδός ανεξαρτησίας, είναι ο πιο εμπορικός δρόμος της Μπολόνια και εκεί βρίσκεται και το άγαλμα του Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, εθνικού αγωνιστή που πολέμησε και για την ένωση της Ιταλίας. Η πόλη, επιπρόσθετα, έχει μεγάλη πληθώρα στοών και υδάτινων καναλιών, τα οποία όμως με τον καιρό σκεπάστηκαν από την άσφαλτο, οπότε πλέον η πόλη δεν έχει ομοιότητα με την… Βενετία.

Εάν ενδιαφέρεστε για την Ιταλική ιστορία και κουλτούρα, μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο ιστορίας της Μπολόνια, όπου θα ανακαλύψετε την πληρέστερη διαδραστική έκθεση αντικειμένων.

Τέλος για τους φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού, υπάρχει του μουσείο της Ντουκάτι, του κολοσσού των μοτοσυκλετών.

La grassa

Η χοντρή. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους αγενούς αστείου, αλλά για την τρίτη ονομασία της πόλης, λόγω της πολυφημισμένης και εξαιρετικής κουζίνας της. Η Εμίλια Ρομάνα μάλιστα (η περιφέρεια) έχει πάρα πολλά φαγητά προστατευμένα ως ΠΟΠ. Μάλιστα τα γνωστά τορτελίνια παρήχθησαν πρώτη φορά στην Μπολόνια.

Εάν έχετε χρόνο επισκεφθείτε και την Πάρμα ή τη Μόντενα, για τις γαστρονομικές τους επιλογές. Ο γεωργικός πλούτος της περιφέρειας αυτής έχει βοηθήσει πραγματικά στην ανάπτυξη της γαστρονομίας στην Ιταλία.

Μπολόνια

Σε γενικές γραμμές, στην περίπτωση που βρεθείτε στην Ιταλία, να θυμάστε ότι αξίζει μια επίσκεψη στην όμορφη πόλη της Μπολόνια. Ο συνδυασμός του παραδοσιακού στοιχείου, με τη σύγχρονη γεύση, που της προσδίδει το φοιτητικό στοιχείο της, είναι πραγματικά αξιοσημείωτος. Αν μη τι άλλο στο τέλος των διακοπών σας, θα γνωρίζετε ότι μια χώρα δεν αποτελείται μόνο από τις μεγάλες και τουριστικές της περιοχές, αλλά υπάρχουν παντού ακατέργαστα διαμάντια.

Πηγές

www.kathimerini.gr

www.travelstyle.gr

www.huffingtonpost.gr

www.citycampus.gr

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Στάθης Κουλούρης

Γεννήθηκε το 1997 στην Αθήνα. Σπουδάζει κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα ταξίδια, τα αεροπλάνα και το ποδόσφαιρο. Αγαπημένη του πόλη το Λονδίνο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;