Μαγεία υπάρχει … κάπου στο Βιετνάμ

Μας αρέσουν τα ταξίδια.  Με την πρώτη ευκαιρία επιλέγουμε  έναν νέο μοναδικό προορισμό. Όταν αναλογίζομαι ποιό μπορεί να είναι το ταξίδι που θα χαρακτηρίσω «εμπειρία ζωής» το μυαλό μου πάει σε μέρη εξωτικά, ασυνήθιστα. Ξεκίνησα λοιπόν, ένα «σαφάρι» για τους προορισμούς που αξίζει να δει κανείς έστω και μια φορά στη ζωή του.  Φτάνοντας κάπου στο Βιετνάμ σταμάτησα ανακαλύπτοντας το Hang Son Doong.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο (με βάση επίσημα στοιχεία). Υπολογίζεται , συγκεκριμένα ότι είναι 5 φορές μεγαλύτερο σε διαστάσεις από όλα τα -μέχρι τώρα γνωστά- σπήλαια.

Σίγουρα δεν υπάρχουν οι δυνατότητες σήμερα για τέτοια ταξίδια αλλά αν ποτέ βρεθεί η παραμικρή ευκαιρία μην το σκεφτείτε δεύτερη φορά. Το σπήλαιο Son Doong βρίσκεται στην περιοχή Quang Binh του Βιετνάμ, κάτω από την επιφάνεια του Εθνικού Πάρκου της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακάλυψη …”χρυσός”!

Εν αγνοία των Βιετναμέζων κάτω από τα πόδια τους υπήρχε για τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια , μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες ανακαλύψεις. Υπαίτιος γι’ αυτό, ένας βιετναμέζος αγρότης, ο Ho Khanh. Περπατώντας στο Εθνικό Πάρκο μια μέρα έγινε μάρτυρας υποχώρησης του εδάφους και της δημιουργίας ενός χάσματος με υψομετρική διαφορά και απότομη κλίση.

Μπορεί αυτό να έγινε το 1991, το σπήλαιο όμως έμεινε ανεξερεύνητο μέχρι το 2009!  Βρετανοί σπηλαιολόγοι ήταν αυτοί που αποφάσισαν να μάθουν περισσότερα για το “Ποτάμι του Βουνού”, όπως μεταφράζεται το όνομα που δόθηκε στο σπήλαιο.

Όποιος βρεθεί στο εσωτερικό του σπηλαίου δεν θα συναντήσει ούτε μνημεία, ούτε ναούς. Θα διαπιστώσει όμως τι είναι αυτό που το κάνει μια μοναδική ανακάλυψη. Η φυσική του ομορφιά, που σου κόβει πραγματικά την ανάσα.

Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί οι ντόπιοι και Βιετναμέζοι επιστήμονες δεν ασχολήθηκαν περισσότερο με το “διαμάντι” που ανακάλυψε τυχαία ο Khanh;  Ένας λόγος ήταν σίγουρα η έλλειψη τεχνογνωσίας , αφού ήταν πολύ δύσκολο να βρουν τρόπο να κατέβουν στο εσωτερικό από την απότομη είσοδο αλλά και το γεγονός ότι το περιβάλλον του σπηλαίου ήταν κάτι ξένο για τους κατοίκους της περιοχής, αρά και τρομακτικό.

Σαν σε παραμύθι …

Οι πρώτοι επιστήμονες που κατάφεραν να ολοκληρώσουν την εξερεύνηση του σπηλαίου ήταν ο Howard και η Deb Limbert. Σε περιγραφές τους για το τι βρήκαν εντός του σπηλαίου, αναφέρουν ουσιαστικά ένα παράλληλο οικοσύστημα το οποίο πήρε το όνομα του από τους ορμητικούς ποταμούς που διαθέτει, ένας εκ των οποίων μάλιστα φτάνει τα 4,5 χιλιόμετρα. Αξιοσημείωτο είναι και το ότι σπήλαιο έχει αναπτύξει το δικό του κλίμα και διατηρεί άγρια βλάστηση, που θυμίζει πολύ ζούγκλα.

Οι σπηλαιολόγοι ονόμασαν μάλιστα αυτό το σημείο  του “Κήπο της Εδέμ”.  Αν βρεθείτε εκεί την κατάλληλη εποχή μπορεί να δείτε ακόμα και σύννεφα βροχής. Γεγονός που βάση ερευνών αποδεικνύει ότι με την πάροδο του χρόνου υπήρξαν ξερές και υγρές περίοδοι. Την ανάπτυξη των διαφόρων ειδών  φυτών που θα συναντήσετε την  ευνόησε και η ύπαρξη δύο μεγάλων τρυπών στην κορυφή του σπηλαίου που επιτρέπουν να μπαίνει το φως.

Οι εκπλήξεις του σπηλαίου δεν σταματούν σε αυτό φυσικά καθώς σε άλλο σημείο του εντοπίστηκαν σταλαγμίτες των 70 μέτρων, που συγκαταλέγονται στους υψηλότερους του κόσμου. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν και τα σπάνια, αφύσικου μεγέθους μαργαριτάρια που βρέθηκαν σε άλλο σημείο του Son Doong. Πρόκειται για μπάλες που σχηματίζονται όταν το νερό που στάζει δημιουργεί στρώματα απο ασβεστίτη γύρο απο κόκκους άμμου.

Μια περιήγηση στο  Son Doong

Το σπήλαιο δέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του μόλις το 2013. Το πιο γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο που αναλαμβάνει τη διοργάνωση ξεναγήσεων στο σπήλαιο είναι η βιετναμέζικη εταιρία Oxalis. Το ποσό που θα χρειαστεί να δαπανήσει κάποιος που θα συμμετάσχει σε μια ξενάγηση μπορεί να ανέλθουν στα 3.000 δολάρια.

Αν είστε κοντά στη μεγάλη απόφαση σίγουρα θα βοηθήσει και ο παρακάτως σύνδεσμος:

http://oxalis.com.vn/cave/son-doong-cave/

Οι επόμενες ξεναγήσεις διοργανώθηκαν μέσα στο 2015.  Συνολικά 224 άτομα βρέθηκαν στο «Ποτάμι του Βουνού» από το Φεβρουάριο μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπου σταματάει η σεζόν για το κοινό, λόγω βροχοπτώσεων που πλήττουν το εσωτερικό του. Δεν χωράει αμφιβολία ότι το να καταφέρει κανείς να επισκεφτεί το εν λόγο σπήλαιο και να περάσει έξι μέρες σε έναν διαφορετικό κόσμο, που κρύβει μέσα του εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, είναι εμπειρία ζωής.

“Μια εικόνα , χίλιες λέξεις”, οπότε καλύτερα να αφήσουμε τις εικόνες να μιλήσουν από εδώ και πέρα με την ευχή όσοι το θελήσετε πολύ να καταφέρετε  να βρεθείτε στο Hang Son Doong του Βιετνάμ.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μαρία Κάνδυλα

Μπορεί ο αθλητισμός να με οδήγησε να επιλέξω δημοσιογραφικές σπουδές αλλά μετά ανακάλυψα ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα με πολύ περισσότερες δυνατότητες. Με ανέχτηκαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μέχρι να αποφοιτήσω και τώρα ως βασικούς άξονες έχω τα ταξίδια και τον αθλητισμό, και φυσικά ό,τι άλλο καλύπτει την αυξανόμενη, με τα χρόνια, περιέργειά μου!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;