Λισαβόνα: η νοσταλγική πρωτεύουσα

Λισαβόνα
Πηγή εικόνας : Erasmusu.com

 

Με ιστορία 20 αιώνων, η Λισαβόνα, η πορτογαλική πρωτεύουσα, παντρεύει άψογα τους ρυθμούς μιας σύγχρονης μεγαλούπολης με το ιστορικό παρελθόν  της. Με φόντο τον Ατλαντικό, εκεί που ο ίδιος ενώνεται αρμονικά με τον ποταμό Τάγο, χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, η γεωγραφική της θέση επηρέασε κάθε στοιχείο του πολιτισμού, της ιστορίας και της εξέλιξής της. Αν έχετε όρεξη για περπάτημα στις ατελείωτες ανηφόρες και κατηφόρες της πόλης, ακολουθήστε με στην περιήγηση που ακολουθεί…

Χρήσιμα ιστορικά στοιχεία

Πριν ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στη Λισαβόνα, καλό θα ήταν να δούμε κάποια χρήσιμα ιστορικά στοιχεία για να γνωρίσουμε καλύτερα τον προορισμό μας:

 • Σύμφωνα με τους μύθους που αναφέρονται στην ιστορία της ονομασίας της Λισαβόνας υποστηρίζεται πως ο Οδυσσέας ήταν ο ιδρυτής της. Το όνομα του Οδυσσέα στα λατινικά είναι “Ulysses” και με την εξέλιξη αυτού προήλθε το αρχαίο ιστορικό της όνομα Ulissipo, ή Olissipo, στα ελληνικά Ολισσιπόνα, καθώς της έχει προσδοθεί και ο χαρακτηρισμός «Η πόλη του Οδυσσέα».
 • Από το 711 μ.Χ. και για διάρκεια 450 ετών, η πόλη καταλήφθηκε από Άραβες κατακτητές και άκμασε υπό την κυριαρχία των Μαυριτανών. Έντονα στοιχεία της αραβικής κυριαρχίας πλημμυρίζουν την πόλη με πιο χαρακτηριστικά τους δρόμους της συνοικίας Αλφάμα και το Castelo de Sao Jordi.
 • Κατά την κατάληψη της πόλης το 1147 από τους σταυροφόρους, εκδιώχθηκαν μουσουλμάνοι, καταστράφηκαν τεμένη ή μετατράπηκαν σε καθολικές εκκλησίες.
 • Η Λισαβόνα κηρύχθηκε πρωτεύουσα της Πορτογαλίας το 1255.
 • Οι αιώνες των ανακαλύψεων αποτέλεσαν Χρυσή Εποχή για την πόλη. Κατά τον 14ο και 15ο αιώνα η Λισαβόνα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας αυτοκρατορίας που εκτεινόταν από την Βραζιλία έως την Ινδία.
 • Ο μεγάλος σεισμός του 1755 κατέστρεψε μεγάλο μέρος της πόλης και την ανακατασκευή της ανέλαβε ο πολεοδόμος Marques de Pombal.
 • Το καθεστώς Estado Novo 1926-74 αποτέλεσε την μακροβιότερη ακροδεξιά κυβέρνηση της Ευρώπης, του οποίου το τέλος ήλθε με την Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974.
 • Η δεκαετία του 1990 έφερε νέο αέρα στην πόλη. Μάλιστα, η Λισαβόνα για το 1994 υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

8 πράγματα που πρέπει να κάνετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Tram No 28
Λισαβόνα
Πηγή εικόνας : https://www.viator.com

Σίγουρα η πιο must τουριστική πρόταση είναι να επιβιβαστείτε στο Tram Νο 28 και να ακολουθήσετε μια διαδρομή που περιλαμβάνει κάποια από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Η Basílica da Estrela, ένας εντυπωσιακότατος μπαρόκ ναός που αποτέλεσε την πρώτη εκκλησία στον κόσμο που αφιερώθηκε στην Ιερή Καρδιά του Ιησού, απέναντι του θα βρείτε τους κήπους Jardim da Estrela. Το Sao Bento μια ήσυχη και γραφική γειτονιά της Λισαβόνας όπου θα συναντήσετε την Πορτογαλική Βουλή. Ο Καθεδρικός του Se βρίσκεται στην περιοχή Alfama και το Τραμ σταματάει ακριβώς μπροστά, αποτελεί την παλαιότερη εκκλησία της πόλης. Η στάση Portas do Sol αποτελεί την πλησιέστερη για το κάστρο Castelo de Sao Jorge αλλά θα σας χαρίσει και την πιο χαρακτηριστική θέα της πόλης από το Miradouro της για να απαθανατίσετε με την φωτογραφική σας.

 

 

 • Parque das Nações (Πάρκο των Εθνών)
Λισαβόνα
Πηγή εικόνας : https://theforeignarchitect.com/

 

Χτίστηκε στην ανατολική πλευρά της Λισαβόνας και δημιουργήθηκε για να στεγάσει την Παγκόσμια Έκθεση Expo 1998. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό δημιούργημα με σήμα κατατεθέν τη γέφυρα του Βάσκο ντα Γκάμα, μια από τις μεγαλύτερες γέφυρες του κόσμου. Μην διστάσετε να πάρετε το τελεφερίκ και να θαυμάσετε από ψηλά τα αξιοθέατα της περιοχής όπως το Oceanario και το καζίνο της Λισαβόνας. Οπωσδήποτε επισκεφθείτε το Ενυδρείο Oceanario το οποίο αποτελεί ο μεγαλύτερο ενυδρείο της Ευρώπης και το 2ο μεγαλύτερο του κόσμου. Κατασκευάσθηκε από πέτρα και γυαλί και εγκαινιάσθηκε το 1998. Στο κέντρο του κτηρίου δεσπόζει μια τεράστια δεξαμενή 5 εκ. λίτρων. Αφιερώστε μια ολόκληρη ημέρα για να απολαύσετε την περιοχή.

 

 • Πύργος του Belem Mosteiro dos Jerοnimos – Padrão dos Descobrimentos

 

Λισαβόνα
Πηγή εικόνας : https://portaldeinverno.com.br/

Στις εκβολές του ποταμού Τάγου θα βρείτε τρία από τα πιο ιστορικά μνημεία της πόλης. Ο Πύργος του Belem χτίστηκε το 1520, την εποχή των ανακαλύψεων για να προφυλάσσει την όχθη του ποταμού Τάγου. Στην αρχή υπήρξε σύμβολο της κυριαρχίας του βασιλιά Joao II, αργότερα τελωνείο, φάρος, σταθμός για τηλεγραφήματα, αλλά και πολιτική φυλακή. Το Mosteiro dos Jerοnimos χτίστηκε το 16ο αιώνα σε ρυθμό μπαρόκ και ουσιαστικά αποτελεί μνεία στη εποχή των ανακαλύψεων. Στο εσωτερικό του υπάρχει ο τάφος του εξερευνητή Vasco de Gama. Το Padrão dos Descobrimentos (Μνημείο των Ανακαλύψεων) ανεγέρθηκε το 1960 από το δικτατορικό καθεστώς του Σαλαζάρ προς τιμήν των Πορτογάλων θαλασσοπόρων κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων και με την ευκαιρία της 500ης επετείου από το θάνατο του Ερρίκου του Θαλασσοπόρου.

 • Praça do Comércio (Πλατεία Εμπορίου)

 

Λισαβόνα
Πηγή εικόνας : https://www.flickr.com/

Με σήμα κατατεθέν την Αψίδα του Θριάμβου που κατασκευάστηκε για να τιμήσει την ανακατασκευή της πόλης μετά το σεισμό του 1755, η Πλατεία Εμπορίου αποτελεί την μεγαλύτερη πλατεία της Λισαβόνας. Σίγουρα θα σας γοητεύσει!

 

 • Alfama – Fados
Λισαβόνα
Πηγή εικόνας : https://www.booking.com/

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στην ιστορικότερη συνοικία της πόλης όπου αν είστε τυχεροί θα έχετε ευκαιρία να ακούσετε και τα νοσταλγικά fados στα σοκάκια της από πλανόδιους ερασιτέχνες μουσικούς.

 • A Brasileira
Λισαβόνα
Πηγή εικόνας : http://www.beepbeepeurope.com/

Το παλαιότερο και πιο δημοφιλές στέκι της Λισαβόνας ιδρύθηκε το 1905 ως κατάστημα αρχικά πώλησης βραζιλιάνικου καφέ. Αργότερα, αποτελούσε το σημείο συνάντησης της κοινωνικής ελίτ και διανόησης και το πιο αγαπημένο καφέ του σπουδαίου Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα.

 

 • Pasteis de nata – Βακαλάος

 

Λισαβόνα
Πηγή εικόνας : https://pasteisdebelem.pt/en/

Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε κάποιες χαρακτηριστικές γαστρονομικές επιλογές της πόλης. Δεν γίνεται να φύγετε από την Πορτογαλική πρωτεύουσα χωρίς να δοκιμάσετε το γλύκισμα Pasteis de nata, το οποίο σίγουρα θα βρείτε σε κάθε γωνιά της πόλης αλλά τα πιο διάσημα θα τα βρείτε κοντά στον πύργο του Belem, στο ζαχαροπλαστείο pastéis de Belém, η γεύση τους θα σας θυμίσει την Μακεδονική μας μπουγάτσα.

Ο βακαλάος, επίσης, είναι κάτι που κυριαρχεί στην πορτογαλική κουζίνα καθώς αποτελεί και το εθνικό τους πιάτο, και μάλιστα ο μύθος λέει πως οι Πορτογάλοι έχουν 365 συνταγές για τον βακαλάο για κάθε ημέρα του χρόνου.  Ποια από αυτές θα γίνει η αγαπημένη σας;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Νικολακοπούλου

Γεια σας! Με λένε Σοφία κι εργάζομαι ως μεταφράστρια! Λατρεύω τις ξένες γλώσσες, τα ταξίδια και να γνωρίζω νέους πολιτισμούς. Με κάθε ευκαιρία μου αρέσει να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου αλλά και να δίνω συμβουλές για όσα μέρη έχω επισκεφτεί...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;