Ιεροσόλυμα: Ταξίδι στην πιο Ιερή πόλη του κόσμου

Πηγή εικόνας: touristisrael.com

Αφού έχουμε μπει για τα καλά πλέον στη Μεγάλη Εβδομάδα, η πόλη που έχει την τιμητική της αυτές τις Ιερές Μέρες δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από την πόλη των Ιεροσολύμων. Είναι η πόλη που πραγματικά αποτελεί μια εμπειρία ζωής για όποιον την επισκεφθεί, για πολλούς λόγους. Είναι μια αμιγώς θρησκευτική πόλη, καθώς η Ιερουσαλήμ αποτελεί το σημείο αναφοράς στην ιστορία του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Μουσουλμανισμού. Ένα χαρακτηριστικό που κάνει αυτή την πόλη ξεχωριστή είναι το πόσο αρμονικά ζουν οι άνθρωποι όλων των θρησκειών μεταξύ τους και προσεύχονται δίπλα δίπλα. Ο καθένας σύμφωνα με τη θρησκεία του. Τα Ιεροσόλυμα είναι μια πόλη όπου αν και περιβάλλεται από βία και εντάσεις, το μόνο που έχει να μας διδάξει είναι αγάπη και αλληλοσεβασμό.

 Σημαντικά Tips για την επίσκεψή σας στα Ιεροσόλυμα

Προτού αναφερθούμε στα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στα Ιεροσόλυμα, είναι χρήσιμο να αναφερθούμε σε κάποιες σημαντικές συμβουλές ώστε να κυλήσει το ταξίδι σας όσο πιο ομαλά γίνεται.

 • Το διαβατήριό σας πρέπει να έχει ισχύ από 6 μήνες και πάνω. Δεν χρειάζεται βίζα προτού επισκεφθείτε το Ισραήλ, αλλά κατά τον έλεγχο διαβατηρίων με το που φτάσετε στη χώρα, θα σας δοθεί ένα χαρτάκι που σας δίνει τη δυνατότητα διαμονής στη χώρα για ένα μήνα. Αυτό το χαρτί είναι πολύ σημαντικό και θα το χρειαστείτε οπωσδήποτε αν θέλετε να επισκεφθείτε και την Παλαιστίνη και μόνο με αυτό μπορείτε να φύγετε από τη χώρα, αλλιώς μπλέξατε!
 • Για να φτάσετε στα Ιεροσόλυμα ο πιο εύκολος τρόπος είναι να φτάσετε αεροπορικώς στο Τελ Αβίβ και έπειτα να πάρετε ένα από τα πολλά λεωφορεία που πάνε στα Ιεροσόλυμα, καθώς οι δύο πόλεις απέχουν μόλις μια ώρα μεταξύ τους.
 • Η Ιερουσαλήμ είναι ασφαλές μέρος, αλλά καλό θα ήταν να αποφεύγετε την έξοδο κατά τις τελευταίες βραδινές ώρες για προληπτικούς λόγους.
 • Οι επιλογές που έχετε όσο αναφορά την διαμονή είναι αρκετές και υπάρχουν εναλλακτικές για όλα τα βαλάντια. Υπάρχουν αρκετά οικονομικοί ξενώνες και ξενοδοχεία ακόμα και με 25 – 40 ευρώ τη βραδιά. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα, μπορείτε να μείνετε και σε κάποιο από τα αρκετά μοναστήρια της περιοχής!
Ιεροσόλυμα
Πηγή εικόνας: noamchen.com

Όρος Ελαιών

Στους πρόποδες του Όρους πρόκειται να “συναντήσουμε” δύο Ιερά Μέρη της Ορθοδοξίας τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε. Αναφερόμαστε στον Κήπο Της Γεσθημανής και στον Τάφο Της Παναγίας.

Τάφος Της Παναγίας 

Στους πρόποδες του Όρους Ελαιών θα συναντήσετε Τον Τάφο Της Παναγίας. Είναι το μέρος όπου Η Παναγία Μητέρα Του Χριστού, ανελήφθη στους ουρανούς στα χέρια Του Κύριου Ιησού Χριστού. Ο Τάφος έχει αρκετά τάματα πολλών πιστών από όλο το κόσμο και συνθέτουν ένα σκηνικό εντός του Τάφου που είναι ικανό να σας κρατήσει την προσοχή για πολλή ώρα. Για να οδηγηθείτε στον Τάφο, πρέπει να κατεβείτε σκαλιά τα όποια συνδέουν μεταξύ τους το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωσήφ και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωακείμ και της Αγίας Άννας εντός του Τάφου.  Είναι ένα μέρος υψίστης σημασίας για τους χριστιανούς, καθώς μπορούν να προσκυνήσουν Την Παναγία Θεοτόκο, αλλά και ο καθένας ανεξαρτήτου πίστης καταλαβαίνει την πνευματικότητα που υπάρχει στα Ιεροσόλυμα από το πρώτο λεπτό.

Ιεροσόλυμα
Πηγή εικόνας: ert.gr

Ο Κήπος Της Γεσθημανής

Στους πρόποδες του Όρους Ελαιών βρίσκεται Ο Κήπος Της Γεσθημανής. Είναι το μέρος όπου Ο Χριστός προσευχήθηκε Στον Πατέρα Θεό πριν τον συλλάβουν για να Σταυρωθεί. Πέρα από την Αγιότητα του Κήπου, Ο Κήπος είναι γεμάτος ελιές που χρονολογούνται από την εποχή Της Σταύρωσης, και συνθέτουν ένα μοναδικό θέαμα. Μπορεί κάποιος να περιηγηθεί στον Κήπο και θα νιώσει από την πρώτη στιγμή την ηρεμία και Την Αγιότητα του Κήπου Της Γεσθημανής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή εικόνας: patrainews.gr

Το Πραιτώριον Του Χριστού

Το Πραιτώριον ήταν αρχικά ο τόπος διαμονής του Ποντίου Πιλάτου στα Ιεροσόλυμα. Στο περίβολο του Πραιτωρίου καταδικάστηκε Ο Χριστός σε σταύρωση. Το Πραιτώριον είναι ο χώρος όπου Ο Χριστός φυλακίστηκε για κάποιες ώρες πριν την Σταύρωση. Επίσης είναι ο χώρος όπου μαστιγώθηκε, Του φόρεσαν κόκκινη χλαμύδα και Του έδωσαν Τον Σταυρό για να ξεκινήσει η ανάβαση προς τον Γολγοθά. Στη φυλακή υπάρχουν δυο μεγάλες πέτρινες τρύπες όπου είχαν τοποθετήσει τα πόδια Του Χριστού ώστε να μην υπάρχει τρόπος διαφυγής. Είναι οπωσδήποτε ένα από τα πιο συγκλονιστικά μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος στα Ιεροσόλυμα.

Πηγή εικόνας: neakriti.gr

Οδός Μαρτυρίου

Είναι ο δρόμος όπου ακολούθησε Ο Χριστός για να ξεκινήσει η ανάβαση προς τον Γολγοθά. Κάθε χρόνο Την Μεγάλη Εβδομάδα γίνεται η λατρευτική πορεία προς τον Πανάγιο Τάφο, όπου υπάρχουν 14 στάσεις και η κάθε στάση συμβολίζει την πορεία Του Κύριου Ιησού Χριστού προς το Γολγοθά. Αν ακολουθήσετε αυτή την διαδρομή, θα μπορείτε να καταλάβετε με τον καλύτερο τρόπο την πνευματικότητα που υπάρχει στα Ιεροσόλυμα.

Πηγή εικόνας: imdb.com

Ναός Της Αναστάσεως Του Κυρίου Ιησού Χριστού

Ο Ναός Της Αναστάσεως Του Κυρίου Ιησού Χριστού είναι ο κύριος λόγος που ένας επισκέπτης θέλει να ταξιδέψει στα Ιεροσόλυμα. Η τοποθεσία Του Ναού είναι πάνω στο λόφο του Γολγοθά, όπου σταυρώθηκε Ο Χριστός. Εντός Του Ναού θα αντικρίσετε πρώτα Την Πλάκα Της Αποκαθηλώσεως όπου εκεί τοποθετήθηκε το σώμα Του Ιησού για Την Ταφή και μπορείτε να προσκυνήσετε. Εσωτερικά Του Ναού βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι που ονομάζεται Άγιο Κουβούκλιο και εκεί υπάρχει το πιο γνωστό και σπουδαίο παρεκκλήσι εντός Του Ναού, που είναι ο Πανάγιος Τάφος.

Για να μπει κάποιος στο Πανάγιο Τάφο, πρέπει να προσκυνήσει, γιατί Η Πύλη Του Τάφου είναι πολύ χαμηλή. Εντός Του Παναγίου Τάφου βρίσκεται Η Ζωοδόχος Τάφος, όπου Ετάφη και Ανέστη Ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Πάνω Στη Πλάκα Του Παναγίου Τάφου υπάρχει μια εικόνα Του Χριστού και την Κυριακή Του Πάσχα κάθε χρόνο ακούγεται Το “Χριστός Ανέστη”! Επίσης, από Τον Πανάγιο Τάφο έρχεται και Το Άγιο Φως Της Αναστάσεως. Μιλάμε, αναμφίβολα, για το πιο Ιερό Μέρος του πλανήτη.

Ιεροσόλυμα
Πηγή εικόνας: iefimerida.gr

Όπως καταλαβαίνετε, ένα ταξίδι στα Ιεροσόλυμα αποτελεί μια εμπειρία ζωής, αφού ο κάθε επισκέπτης μπορεί να νιώσει Το Δέος και Την Αγιότητα αυτού του τόπου από τη πρώτη στιγμή και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον οποιονδήποτε να ανακαλύψει την πνευματικότητα στον κόσμο γενικά, αλλά και εσωτερικά στον ίδιο.

 

Πηγές άρθρου:

 • Ο Τάφος Της Παναγίας στην Ιερουσαλήμ/ Παναγία Ιεροσολυμίτισσα.  Ανακτήθηκε από: http://beautystars.gr/tafos-panagias/
 • Ο Τάφος Της Παναγίας στην Ιερουσαλήμ/ Παναγία Ιεροσολυμίτισσα.  Ανακτήθηκε από: https://happytraveller.gr/tafos-panagias-ierosolima/
 • Ο κήπος της Γεσθημανής: Δείτε τον τόπο στον οποίο προσευχήθηκε για τελευταία φορά ο Χριστός. Ανακτήθηκε από: https://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/785446/o-kipos-tis-gesthimanis-deite-ton-topo-ston-opoio-proseyxithike-gia-teleytaia-fora-o-xristos

 •  Πραιτώριον: Η φυλακή Του Χριστού. Ανακτήθηκε από: https://happytraveller.gr/praitwrion/
 •  Πραιτώριον: Η φυλακή Του Χριστού. Ανακτήθηκε από:http://beautystars.gr/praitwrion-fulaki-xristou/
 • Οδός Του Μαρτυρίου. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9F%CE%B4%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85
 • Δείτε Το Εσωτερικό Του Ναού Της Αναστάσεως. Ανακτήθηκε από: https://www.troodostravel.gr/2019/09/08/%CE%BD%CE%B1%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%B5%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B1/
 • Ναός Της Αναστάσεως. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CF%8C%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82
 • Ιεροσόλυμα ένα ταξίδι ζωής. Ανακτήθηκε από: https://happytraveller.gr/ierosolima/
 • Πατριαρχείον Ιεροσολύμων – Επίσημη Πύλη Ειδησεογραφίας. Ανακτήθηκε από: https://jerusalem-patriarchate.info/
 • Τάφος Της Παναγίας. Ανακτήθηκε από: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82
 • Ο κήπος της Γεσθημανής. Δείτε τον τόπο στον οποίο προσευχήθηκε για τελευταία φορά Ο Χριστός πριν τον μαρτυρικό θάνατο. Ανακτήθηκε από: https://www.iellada.gr/eidikes-apostoles/o-kipos-tis-gesthimanis-deite-ton-topo-ston-opoio-proseyhithike-gia-teleytaia-fora

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βλάσης Μάγαλος

Ονομάζομαι Βλάσης Μάγαλος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Είμαι λάτρης της Βρετανικής και Λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και λατρεύω να ταξιδεύω στη Βόρεια Ευρώπη κυρίως. Μια φράση την οποία ακολουθώ πιστά είναι η εξής: "Τα ταξίδια είναι το μόνο έξοδο που σε κάνει πλουσιότερο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;