Δρέσδη: Το ανατολικό «διαμάντι» της Γερμανίας

Δρέσδη: Το ανατολικό «διαμάντι» της Γερμανίας
Πηγή εικόνας: getyourguide.com

Η Δρέσδη είναι μια ζωντανή και εναλλακτική πόλη. Έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και εντυπωσιακά μουσεία. Έπαιξε σημαντικό και καθοριστικό ιστορικό ρόλο, καθώς υπήρξε κύρια και βασιλική κατοικία των βασιλιάδων της Σαξωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την επανένωση, η Δρέσδη ανέκτησε σταδιακά την εξέχουσα θέση της στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Η πρωτεύουσα της Σαξωνίας είναι γνωστή για τη φιλοξενία και τη μακροβιότερη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας, που χρονολογείται από το 1434. Στο σημερινό άρθρο, θα «ταξιδέψουμε» στη Δρέσδη, το ανατολικό «διαμάντι» της  Γερμανίας.

Γενικές πληροφορίες:

Το ανατολικό «διαμάντι» της Γερμανίας, βρίσκεται κατά μήκος του ποταμού Έλβα, κοντά στα σύνορα της Τσεχίας. Η Γερμανία, αλλά και 18 ακόμη κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελούν την Ευρωζώνη διαθέτουν κοινό νόμισμα. Από το 2002 η Γερμανία αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο με το ευρώ. Οπότε, δε χρειάζεται να κάνεις κάποια μετατροπή στο συνάλλαγμα.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή πόλη της Γερμανίας. Έχει απαράμιλλη ομορφιά, έντονα στοιχεία που σε παραπέμπουν σε άλλη εποχή. Δεν είναι τόσο κοσμοπολίτικη, όσο είναι π.χ. το Βερολίνο, η πρωτεύουσα της Γερμανίας, αλλά ίσως αυτή είναι η μαγεία της. Μια περιοχή γνωστή και δημοφιλής, μα ταυτόχρονα πιο ήσυχη και πιο «ζεστή». Αυτή τη φορά μην προτιμήσεις το πολυσύχναστο Βερολίνο ή το Μόναχο, κάνε κάτι πιο εναλλακτικό. Θα μπορέσεις να δεις κάποια πράγματα που οι περισσότεροι αγνοούν ότι υπάρχουν.

Πώς να μεταβείς στη Δρέσδη

Η μετάβασή σου στην πόλη της Δρέσδης μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Ο πρώτος είναι με αυτοκίνητο. Βέβαια, είναι σίγουρα αρκετά κουραστικό και ακριβή σαν επιλογή. Σκεφτείτε τη βενζίνη/τα διόδια/καφέδες/φαγητά μέχρι να φτάσετε. Η δεύτερη επιλογή είναι να ταξιδέψετε με τρένο. Αυτή η εναλλακτική λύση, είναι ιδανική για φοιτητές. Πιο προσιτή οικονομικά, με ένα σακίδιο στην πλάτη. Με το τρένο θα έχετε τη δυνατότητα να διασχίσετε τη γραφική διαδρομή ανάμεσα στα βουνά. Σίγουρα, ο καθένας θα καθηλωθεί από τη μαγευτική θέα. Οι παραπάνω επιλογές, υστερούν στο κομμάτι χρόνου. Όμως, υπερτερούν στη θέα κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

Η τρίτη επιλογή είναι, αδιαμφισβήτητα, η πιο ξεκούραστη. Αν βρίσκεστε εντός Αττικής, θα πρέπει να μεταβείτε στο Ελευθέριος Βενιζέλος κι από εκεί να «πετάξετε» για την Δρέσδη. Διαφορετικά, από το αεροδρόμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη.Έχει καθημερινά πτήσεις, πολλές φορές την ημέρα. Θα πρέπει να φτάσετε στην Φρανκφούρτη ή στο Μόναχο κι από εκεί να πάρετε ανταπόκριση για τον τελικό προορισμό σας. Αν επιθυμείτε, μπορείτε να φτάσετε Βερολίνο κι από εκεί με λεωφορείο να φτάσετε στη Δρέσδη. Η απόσταση είναι δύο ώρες.  Οι περισσότεροι, λοιπόν, προτιμούν την τρίτη επιλογή. Όσο νωρίτερα, αποφασίσετε να ταξιδέψετε στην Δρέσδη τόσο πιο οικονομικά εισιτήρια θα μπορέσετε να βρείτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δρέσδη
Πηγή εικόνας: imgund.com

Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να πας στη Δρέσδη

Δεν υπάρχει ιδανική περίοδος για να ταξιδέψετε. Σημασία έχει τι θέλει ο καθένας να κάνει και να δει στο μέρος που θα επισκεφθεί. Την Γερμανία, και κατά συνέπεια τη Δρέσδη, την έχουμε συνδέσει με τους χειμωνιάτικους μήνες. Σε αυτό βαρυσήμαντο ρόλο έχει ο καιρός της χώρας. Δεν θυμίζει το κλίμα που έχουμε στην Ελλάδα. Οπότε, αν αποφασίσετε να πάτε καλοκαίρι, να εφοδιαστείτε με αρκετά ζεστά ρούχα.

Πού να μείνεις στη Δρέσδη

Υπάρχει πληθώρα από ξενοδοχεία και καταλύματα. Τα πιο οικονομικά ξεκινάνε από 45/νύχτα. Μπορείτε να βρείτε και πιο οικονομικά, αλλά σε πιο μακρινή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Θα πρέπει να σκεφτείτε τον παράγοντα της απόστασης.

Μετακίνηση εντός της πόλης

Παρά το γεγονός ότι τα βασικά αξιοθέατα στη ∆ρέσδη είναι εύκολα προσβάσιμα με τα πόδια, οι δημόσιες συγκοινωνίες (λεωφορεία, τραμ, τρένα S-Bahn) είναι άριστες. Το εισιτήριο στοιχίζει 2,30 ευρώ. Υπάρχουν προσφορές για τους φοιτητές με την ανάδειξη της ακαδημαϊκής ταυτότητας. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια tageskarte και να έχετε δυνατότητα για απεριόριστες διαδρομές, εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Η πιο συνηθισμένη είναι αυτή που κοστίζει 6 ευρώ.

Πηγή εικόνας: Φωτογραφία από Anh Tuan Phan από το Pixabay

Επιλογές για εκδρομή κοντά στη Δρέσδη

H ∆ρέσδη ξεχωρίζει για πολλούς λόγους. Ο πιο γνωστός λόγος είναι πως πρόκειται για μια πόλη με πολύτιμους πολιτιστικούς θησαυρούς. Ξεχωρίζει, ακόμη, για τη γοητευτική της τοποθεσία, που αποτελεί σημείο «κλειδί». Αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για εκδρομές στα καταπράσινα προάστια της κοιλάδας του ποταμού Έλβα. Σε πολύ κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το Moritzburg. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός προορισμός για μια σύντομη εξόρμηση. Βασικό αξιοθέατο της περιοχής, είναι το Schloss Moritzburg. Ουσιαστικά, πρόκειται για το μπαρόκ παλάτι και το κυνηγετικό καταφύγιο του Αυγούστου του Κραταιού. 

Δρέσδη
Πηγή εικόνας: flickr.com

Καθώς θα διασχίζετε το νοτιοανατολικό τμήμα της Δρέσδης, θα συναντήσετε μια περιοχή που μοιάζει αρκετά με τα Μετέωρα. Υπάρχουν βράχια τα οποία αποτελούν ένα σύμπλεγμα στο Εθνικό Πάρκο της Σαξονικής Ελβετίας. Εκεί, θα μπορέσετε να διασχίσετε το σημείο «κατατεθέν» της περιοχής. Ένα γραφικό μονοπάτι πεζοπορίας, γνωστό και ως Malerweg.Έχει έκταση 112 χιλιόμετρα. Είναι ιδανικό για στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης . Σε αντίθετη κατεύθυνση, στα βορειοδυτικά της Δρέσδης, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε αφρώδεις οίνους. Μια επίσκεψη στο κάστρο Wackerbarth είναι ιδανική.

Τι αξίζει να δεις στη Δρέσδη

Έχει πολλά μέρη, τα οποία αξίζει ο κάθε επισκέπτης να επισκεφθεί. Ένα από αυτά, που πρέπει να επισκεφθείτε από την πρώτη κιόλας μέρα, είναι η Gemäldegalerie Alte Meister (=Πινακοθήκη των Παλαιών ∆ασκάλων). Το 2018 τελείωσε η ανακαίνιση που γινόταν και πλέον αποτελεί ένα από τα γνωστά μέρη στη Δρέσδη. Υπάρχουν πολλά έργα που μπορείτε να θαυμάσετε. Ξεχωρίζουν: η «Mαντόνα Σιξτίνα» του Raffaello με τα χαρακτηριστικά αγγελάκια, η «Κοιμωμένη Αφροδίτη» του Τiziano και πολλά άλλα!

 

Δρέσδη
Πηγή εικόνας: codart.nl

Ταξιδεύοντας στη Δρέσδη, θα διαπιστώσετε ότι η πόλη είναι χωρισμένη σε δύο μέρη, σε παλιά και νέα πόλη. Από την μία έντονο στυλ μπαρόκ κι από την άλλη νέα κτήρια. Σε αυτό συντέλεσε το γεγονός των βομβαρδισμών που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Συνυπάρχουν όμως με αρμονία αυτοί οι δύο διαφορετικοί και αντιθετικοί κόσμοι. Δύο τόσο διαφορετικά κομμάτια συνυπάρχουν και συνθέτουν, με μοναδικό τρόπο, τη σημερινή Δρέσδη.

 

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:

1. kathimerini.gr

2. taxidologio.gr

3. germany.travel.gr

4. iefimerida.gr

5. tripadvisor.com

6. newsandlife.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Σιόκρη

Η Χριστίνα Σιόκρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης & Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με αντικείμενο την Διακυβέρνηση & τις Δημόσιες πολιτικές και εξειδίκευση στον αμφίσημο όρο του φαινομένου του λαϊκισμού. Της αρέσει να τραγουδάει, να ταξιδεύει και έχει ιδιαίτερη αγάπη στα ζώα αλλά λίγο παραπάνω στο δικό της. Μότο της : Sometimes we need a little magic και being normal is boring. Με ρίζες από την πόλη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ετοιμαστείτε να σας ταξιδέψει..

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;