TherapyDogs: “μια εναλλακτική θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.”

therapydogs

Λέγεται ότι : «Οι άνθρωποι εξημέρωσαν τους σκύλους και οι σκύλοι εξημέρωσαν τον άνθρωπο». Οφείλουμε τελικά να παραδεχθούμε ότι η παραπάνω ρήση κρύβει μια μεγάλη αλήθεια. Ίσως τελικά αυτή η αμοιβαία εξημέρωση να είναι αυτή που οδηγεί τους ανθρώπους, να μην διαχωρίζουν το σκύλο από ένα μέλος της οικογένειας και το σκύλο να ρίχνεται με αυτοθυσία σε όποιον κίνδυνο προκύψει για να «σώσει» τον άνθρωπο.

Τα σκυλιά είναι άριστοι μεταφραστές της γλώσσας του σώματος του ιδιοκτήτη τους. Είτε πρόκειται να ντυθούν για τα πάνε βόλτα, είτε σηκώνονται – χωρίς καμία λεκτική προειδοποίηση- να τους βάλουν φαγητό, τα σκυλιά «διαβάζουν» τη γλώσσα τους σώματος και ανταποκρίνονται ανάλογα. Η σχέση με ένα σκύλο είναι ένα πραγματικό δώρο για τον άνθρωπο. Η σχέση αυτή είναι θεραπευτική , με περισσότερο από έναν τρόπους.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Therapydogs δημιουργήθηκε με σκοπό να προωθήσει  στην Ελλάδα τη μέθοδο θεραπευτικής επαφής  παιδιών κ ενήλικων ευπαθών ομάδων και με ζώα! Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί τους.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασιλική Παπαθανασίου

Advertising

 

  • Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τις απαιτούμενες συστάσεις. Είστε οι πλέον καταλληλότεροι να μας μιλήστε με λεπτομέρειες για την ομάδα σας. Τι είναι λοιπόν η «TherapyDogs»; Ποιος ήταν ο εμπνευστής του έργου σας και πώς ξεκίνησε το πρωτοποριακό σας εγχείρημα;

Το Therapydogs είναι ένα εθελοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη και είμαστε το μοναδικό σωματείο στην Ελλάδα που εδώ και έξι συνεχόμενα χρόνια έχουμε ως δράση μας την θεραπεία με την βοήθεια των ζώων για άτομα με αναπηρία και ψυχικές ασθένειες. Ο εμπνευστής του έργου μας ήταν και συνεχίζει να είναι, ο Μπάμπης, άτομο με αναπηρία, και η σχέση με τα σκυλάκια του. Η δράση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 από την Πασχάλη Τέρψη (μανούλα του Μπάμπη) και την θετική εκπαιδεύτρια σκύλων Στογιάννη Μαρία. Η αγάπη μας για τον άνθρωπο και τα ζώα και η ανάγκη μας για προσφορά σε ένα χώρο (της αναπηρίας) με μεγάλες ελλείψεις μας οδήγησε στο να ξεκινήσουμε αυτό το εθελοντικό έργο. Η δράση μας είναι εθελοντική όμως το έργο μας γίνεται με απόλυτο επαγγελματισμό και συνέπεια. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως έχουμε εκπαιδευτεί, έχουμε διαβάσει πολύ, έχουμε κάνει πολλά σχετικά σεμινάρια και έχουμε πάρει πιστοποιήσεις από Ευρώπη και Αμερική. Η ομάδα που δημιουργήσαμε αποτελείται από ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπεύτρια, ψυχολόγους, ψυχίατρο και κτηνίατρο. Οι συνεδρίες μας είναι εξατομικευμένες και έχουν αποτελέσματα στοχοπροσηλωμένα και μετρήσιμα.

 

• Σχέση ανθρώπου-ζώου…. πανίσχυρη. Τι προσφέρει η επαφή με τα ζώα στον άνθρωπο;

Η σχέση ανθρώπου-ζώου είναι αναμφισβήτητα πολύ ισχυρή. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι τα ζώα έχουν θετική επίδραση στην ζωή μας. Η επαφή με ζώα βελτιώνει τις κοινωνικές μας δεξιότητες, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και το αίσθημα ευθύνης, μειώνει τη κατάθλιψη, το άγχος, προσφέρει ηρεμία και αίσθηση ασφάλειας και πολλά ακόμη. Ίσως το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε δίπλα μας ένα πλάσμα που μας αγαπά με ανιδιοτέλεια και μας προσφέρει πολύ χαρά.

therapydogs

• Τα τελευταία χρόνια, η ιατρική κοινότητα έχει αποδείξει ότι τα κατοικίδια κάνουν καλό στην υγεία μας. Μιλήστε μας για τα ζώα θεραπευτές… μπορούν να γίνουν μία συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία;

Πραγματικά η θεραπεία με την βοήθεια των ζώων είναι μια ιατρικά αποδεδειγμένη μορφή εναλλακτικής θεραπείας και πολύ διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο.
Οι σκύλοι θεραπείας είναι αυτό που φανερώνει και η ίδια η φράση: μια εναλλακτική (ή και συμπληρωματική) θεραπεία με τη βοήθεια των ζώων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.
Ιδιαίτερα για άτομα που ανήκουν στις αποκαλούμενες κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Είτε πρόκειται για παιδιά και ενήλικες με αναπηρίες, είτε για πάσχοντες από χρόνιες ή ανίατες νόσους, για ψυχικά ασθενείς, για πρώην εξαρτημένους, είτε για ηλικιωμένους ανθρώπους κλπ, η επαφή με τα ζώα μπορεί να προσφέρει ικανοποίηση και χαρά. Ακόμα πιο εμφανής είναι η επίδραση που έχει αυτή η επαφή σε εκείνους που ζουν μόνιμα σε ιδρύματα κάθε είδους, μιας και η επαφή αυτή τους φέρνει πιο κοντά στον κόσμο έξω από το ίδρυμα και ένα βήμα πιο κοντά στη φύση.
Η θεραπευτική επαφή με ζώα μπορεί να προσφέρει κοινωνική συναναστροφή και χαρά που κανείς άλλος δεν μπορεί. Τα ζώα μας παρέχουν τη συντροφικότητα και την άνευ όρων αγάπη τους, την ενθάρρυνση για δραστηριότητα, μας παρέχουν «ένα αυτί» να μας ακούει, δεν μας κρίνουν, και το πιο σημαντικό, μας δίνουν λόγους για να χαμογελάμε.

 

  • Τι έχετε να πείτε σ αυτούς που δυσπιστούν;

Να ενημερωθούν σωστά και να δουν τα καταπληκτικά αποτελέσματα της εξάχρονης πορείας μας.
Όπως ανέφερα και πριν, η θεραπεία με την βοήθεια των ζώων έχει αποδείξει ιατρικά την αξία της από τον προηγούμενο αιώνα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα δυστυχώς ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά βήματα. Η σωστή ενημέρωση και η προβολή του έργου μας νομίζω πως σιγά σιγά αλλάζει τα δεδομένα.

 

• Οι σκύλοι θεραπείας άραγε περνάνε καλά όταν βοηθάνε τους ανθρώπους;

Οι σκύλοι θεραπείας είναι οι συνεργάτες μας στο έργο μας.
Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει ένας σκύλος θεραπευτής είναι να είναι ανθρωποκεντρικός και να απολαμβάνει τα χάδια και τις αγκαλιές. Αν ο σκύλος στρεσάρετε, δεν νιώθει άνετα και δεν περνάει καλά, απλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η συνεδρία. Τα άτομα με αναπηρία όπως και τα ζώα λειτουργούν με το πρωτογενές ένστκτο αυτό σημαίνει πως το άγχος ή η οποιαδήποτε φοβία του σκύλου μεταφέρεται στο άτομο που έχει απέναντι του Οπότε μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι μετά από έξι χρόνια εμπειρίας και 400 συμμετέχοντες, πως οι σκύλοι θεραπείας απολαμβάνουν την διαδικασία και περνούν καλά.

therapydogs

• Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας ένα περιστατικό με κάποιον ασθενή και το σκύλο θεραπευτή του, που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη σας;

Κατά την διάρκεια αυτών των έξι χρόνων είχαμε την ευλογία να ζήσουμε πολλά περιστατικά που εκτός από δάκρυα μας δίνουν και την δύναμη να συνεχίσουμε. Αγόρι με νοητική υστέρηση που ζει μόνιμα σε ίδρυμα είχε μπει για τρία χρόνια σε κατάστασης ηθελημένης αλαλίας (δεν μιλούσε), από την πρώτη του επαφή θέλησε να έχει λεκτική επικοινωνία με τον «σκύλο του» Σπίθα, και να του δώσει “εντολές”. Τώρα πια «βοηθάει» τις εκπαιδεύτριες της ομάδας μας.

• Πως μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για το έργο σας, να επικοινωνήσει μαζί σας για να συνδράμει στη προσπάθειά σας;

Όποιος θέλει, μπορεί να μπει στην ιστοσελίδα μας (www.therapydogs.gr) ή και στο Facebook (https://www.facebook.com/therapydogs.), να γνωρίσει την ομάδα μας και την δράση μας και να επικοινωνήσει μαζί μας, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω mail.
Η στήριξη όλων είναι πολύτιμη για μας.

therapydogs

• Τι προϋποθέσεις πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει εθελοντής σας και ποια είναι τα στάδια μαθητείας που πρέπει να περάσει;

Advertising

Ένα από τα βασικά στοιχεία, είναι η προσωπικότητα του εθελοντή, η θέληση του για προσφορά, η υπευθυνότητα, η συνέπεια, και η θέληση για συνεργασία στο να συμμετέχει στις δράσεις. Όλοι οι εθελοντές ακολουθούν τα εξής στάδια εξέλιξης:
1) παρακολούθηση του μοναδικού, ελληνικού εξ’ αποστάσεως σεμιναρίου «Θεραπεία με την βοήθεια των ζώων»,
2) μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του θεωρητικού σεμιναρίου εξ’ αποστάσεως (τεστ), συμμετοχή σε πρακτική εξάσκηση,
3) απλός παρατηρητής,
4) βοηθός εθελοντής,
5) εθελοντής με καθορισμένες αρμοδιότητες,
6) υπεύθυνος τμήματος

 

• Είστε μία ομάδα που βασίζεστε στον εθελοντισμό, ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι που είναι οι μόνιμοι χορηγοί στη δράση σας; Το κράτος τι ρόλο παίζει σε όλο αυτό;

Θέλουμε να τονίσουμε πως δεν έχουμε καμία οικονομική βοήθεια είτε από χορηγούς είτε από το κράτος. Όλη η δράση στηρίζεται από εμάς. Είναι μια ακριβή δράση γιατί οι προδιαγραφές που ακολουθούμε (του παγκόσμιου οργανισμού Petpartners) επιβάλουν, οι σκύλοι μας να είναι : πλήρως εμβολιασμένοι, έσω και έξω αποπαρασιτωμένοι, ελεγμένοι με μικροβιολογικές εξετάσεις ανά εξάμηνο για ζωοανθρωπονόσους και φυσικά καλλωπισμό πριν από κάθε συνεδρία. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει 40-50 € κόστος για το κάθε σκύλο πριν από κάθε συνεδρία.

 

• Για τον επίλογο.. Τελικά ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

Πράγματι ο σκύλος ΕΙΝΑΙ ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, γι’ αυτό κι εμείς ως κηδεμόνες, θεωρούμαι τον σκύλο ως ένα ακόμη μέλος της οικογένειας μας. Αυτό σημαίνει ότι του εξασφαλίζουμε μια σωστή εκπαίδευση και ευζωία

Advertising

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Ιστοσελίδα: Therapy dogs

Facebook: Therapy Dogs

 

Advertising

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Screwball: Ένα ξεχασμένο είδος για τους λάτρεις του παλιού Χόλυγουντ και της κωμωδίας

 Οι screwball comedies είναι ένα υποείδος της κλασικής κωμωδίας, που

Αντώνης Παντιώρας: Το Θέατρο Σκιών δε θα χαθεί

Συνέντευξη με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Σωματείου Θεάτρου Σκιών, καραγκιοζοπαίχτη