Windsurf στο Καϊκάκι School

windsurf στο Καϊκάκι SchoolΌτι θα ερχόταν η μέρα που θα πρότεινα εγώ σε κάποιον να πάει για κάτι άλλο πέρα από brunch δεν το περίμενε ούτε η Κυριακή η ίδια. Αλλά ήρθε η ώρα να σε στείλω και κάπου που δεν έχει φαγητό. Σοκ το ξέρω, αλλά δώσε μου λίγα λεπτά για να σε πείσω να πάμε για windsurf στο Καϊκάκι School να πάρεις μια σανίδα και ένα πανί και να το ανακαλύψεις. Έπεισα  τον δάσκαλό μου Κωνσταντίνο Χριστοδούλου να βγει από τη  θάλασσα και να απαντήσει σε όλες μου τις ερωτήσεις και η συζήτηση πήγε κάπως έτσι.

Τα βασικά που πρέπει να ξέρεις

Τι μαθήματα μπορώ να κάνω στο Καϊκάκι School;

Στο Καϊκάκι School κάνω μαθήματα windsurf, ιστιοπλοΐας, κυματολίσθησης– δηλαδή surf και κυματολίσθηση με σανιδά SUP (Stand Up Paddle).

Περιέγραψε μας το wind surf για κάποιον που δεν έχει ιδέα τι είναι.

Το windsurf είναι ένα “τρισυπόστατο” άθλημα και αυτό το καθιστά ξεχωριστό. Καλείσαι να συνδυάσεις τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, δηλαδή τον άνεμο, τις προσωπικές σου δυνατότητες και τον εξοπλισμό. Ο συνδυασμός των τριών αυτών παραγόντων είναι κάτι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα μαγικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κόσμος δε θα σκεφτεί “Αα είμαστε στην Αθήνα, τι καλά! Πάμε νότια προάστια για surf” σίγουρα ο συνειρμός τους πάει σε Χαβάη, κύματα και ωκεανό οπότε θέλω να μας πεις πόσο εύκολο είναι να κάνει κάποιος windsurf, και surf κυρίως στην Αττική;

Γενικά να πούμε ότι όταν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με το windsurf ή surf πρέπει να το εντάξει σοβαρά μέσα στο πρόγραμμα του καθώς θέλει πειθαρχία. Θα πρέπει να δούμε την πρόγνωσή και να αφιερώσουμε χρόνο. Η Αττική είναι ένα πολύ όμορφο μέρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης και ανάλογα με τον προσανατολισμό του ανέμου έχει πολλές επιλογές. Δεν μπορώ να σου πω ένα μέρος καθώς το μέρος το καθορίζει η πρόγνωση.

Θέλω να μας πεις μερικά θετικά και αρνητικά  του αθλήματος.

Και μόνο που εναρμονίζεσαι με τη θάλασσα είναι αρκετό. Στα αρνητικά είναι γεγονός πως είναι ένα απαιτητικό άθλημα και πρέπει να είσαι ήδη σχετικά γυμνασμένος ούτως ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς. Σε γυμνάζει αρκετά βέβαια και “στεγνώνει“ το κορμί. Η μεγαλύτερη δυσκολία αν θέλεις είναι η ψυχολογική διότι είναι λίγο άχαρο στην αρχή και δεν είναι ελκυστικό στον νέο αναβάτη. Πρέπει να το θέλει αρκετά και να καταφέρει να ταχθεί σε αυτό. Δεν είναι εύκολο, θα το χαρακτήριζα και λίγο σκληρό αλλά 100% ελληνικό άθλημα. Η Ελλάδα έχει περίπου 20,000 χιλιόμετρα ακτογραμμή δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε αυτό, και κρίμα που δεν είναι απαραίτητο μάθημα στο σχολείο ή τουλάχιστον, θα το λέω κάθε φορά αυτό, να μαθαίνουν τα παιδιά κολύμβηση και να μην είναι η Ελλάδα δεύτερη χώρα σε πνιγμούς στην Ευρώπη.

Μου το είχες πει στο πρώτο μάθημα νομίζω αυτό.

Ισχύει καθώς όποιος θέλει να μάθει windsurf πρέπει να είναι και αυτόνομος κολυμβητής. Δεν χρειάζεται να είσαι εξπέρ απλά να μπορείς να κολυμπήσεις.

windsurf στο Καϊκάκι School

Αυτά που ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Πριν είπες για καλή φυσική κατάσταση.

Καλό είναι να έχει κάποιος καλή φυσική κατάσταση ώστε να μπορέσει να αφιερώσει περισσότερο χρόνο μέσα στην θάλασσα χωρίς δυσφορία.

Και η τεχνική δεν παίζει ρόλο? Ο δάσκαλος είναι ένα μεγάλο κομμάτι.

Η φυσική κατάσταση είναι καθαρά θέμα του αναβάτη. Η τεχνική είναι κάτι το οποίο έγκειται στον εκπαιδευτή, άρα σίγουρα παίζει ρόλο ο δάσκαλος. Όπως και τα περισσότερα πράγματα σε αυτή τη ζωή έχουν να κάνουν με τον εμπνευστή που σου δίνει τις πρώτες προσλαμβάνουσες. Είναι βασικό ο άνθρωπος που θα σε καθοδηγήσει στο ξεκίνημα σου να μπορεί να σε βάλει στο πνεύμα του αθλήματος με ένα μεθοδικό και προοδευτικό τρόπο.

Άρα πέρα από τη φυσική κατάσταση και το να σε ακούει κάποιος μέσα στη θάλασσα που είναι τα βασικά, τι άλλο χρειάζεται? Θα μου πεις όρεξη!

Και όμως αυτά είναι. ‘Όλα τα υπόλοιπα είναι προβολές αυτών που δεν θέλουμε να κάνουμε.

Λες να έρθει κάποιος και να πει τελικά δεν μου αρέσει;

Ναι έχει τύχει γιατί είχε προβάλει κάτι διαφορετικό στον εαυτό του για το windsurf. Δεν είναι για όλους το άθλημα, πρέπει πραγματικά να το θες για να μπορείς να συνεχίσεις.

windsurf στο Καϊκάκι School

Το ξέρουμε σαν καλοκαιρινό άθλημα αλλά είναι εύκολο να το κάνεις και την υπόλοιπη χρονιά;

Είναι πολύ όμορφο για όλη την υπόλοιπη περίοδο, ίσως και ομορφότερο διότι είναι πιο ελεύθερες οι παράλιες, δεν έχουν λουόμενους και δεν περνάνε μηχανοκίνητα σκάφη που αυξάνουν το βαθμό επικινδυνότητας. Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα γίνεται μέσα στη θάλασσα πρέπει πάνω απ’ όλα να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας και να έχουμε πειθαρχία, εδώ we take fun seriously. Πρέπει να το κάνεις σωστά για να παραμείνει fun.

 

 

Σε πόσα μαθήματα μπορεί να πει κάποιος «ξέρω να κάνω windsurf»;

Μια επαναληπτική δραστηριότητα γύρω στις δέκα φορές είναι αρκετή ώστε κάποιος να αρχίσει να κάνει τα πρώτα του αυτόνομα βήματα.

Μπορεί να προκληθεί εύκολα τραυματισμός;

Καταπονείται γενικά το σώμα κατά την διεξαγωγή του windsurf. Είναι ένα άθλημα που γυμνάζει κυρίως τον κορμό του σώματος και κατ’ επέκταση όλο το σώμα. Τραυματισμοί ενδεχομένως να υπάρχουν. Έχω συναντήσει πολλούς συναθλητές μου που λόγω τραυματισμού αναγκάστηκαν να σταματήσουν το άθλημα. Εγώ ευτυχώς δεν είχα στην καριέρα μου.

Ο εξοπλισμός του είναι οικονομικός;

Δεν θα ισχυριστώ ποτέ ότι είναι από τα πιο οικονομικά αθλήματα αλλά σε βάθος χρόνου το ποσοστό της απόλαυσης που εισπράττεις σε σχέση με αυτά που έχεις δαπανήσει είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο. Βέβαια αυτό πρέπει να το νιώσει κάποιος για να το καταλάβει. Από εκεί και πέρα η παραλία είναι η πιο άμεση αγορά, εκεί είναι ο σφυγμός του windsurf. Οπότε όταν κάποιος πάει μέχρι εκεί το κορμί του θα ακολουθήσουν σταδιακά όλα τα υπόλοιπα!

windsurf στο Καϊκάκι School

Όταν είχα έρθει την πρώτη φορά σου είχα ζητήσει μαθήματα surf. Σου ζητάνε περισσότερο surf ή windsurf;

Μου αρέσει που υπάρχει αυτό το ρεύμα αυτή την περίοδο εδώ στην Ελλάδα. Μου το ζητάνε πολλοί το surf αλλά δεν σου κρύβω ότι προσπαθώ να τους δώσω προσανατολισμό στο windsurf το οποίο έχει περισσότερες μέρες διεξαγωγής στην Ελλάδα και πόσο μάλλον στην Αθήνα που λόγω αέρα μπορεί να γίνει 365 μέρες το χρόνο.

Πάμε για windsurf στο Καϊκάκι School;

Ποια είναι  η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσει κάποιος windsurf?

Είναι καλοκαιρινό άθλημα άρα καλύτερα να ξεκινήσει άνοιξη για να είναι έτοιμος το καλοκαίρι.

Εγώ στο μυαλό μου το windsurf το έχω περισσότερο σαν φιλοσοφία και τρόπο ζωής.

Αυτό είναι και το όμορφο με το windsurf ότι ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του ερμηνεία και να ξέρεις επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι άθλημα. Ήταν και θα είναι ολυμπιακό άθλημα.

Πες μας κάτι που δεν ξέρουμε για το wind surf?

Σας φεύγουν μονίμως όλα τα μαγιό σας και εγώ περνάω τέλεια και δεν σας λέω τίποτα!

windsurf στο Καϊκάκι School

 

O Κωνσταντίνος Χριστοδούλου είναι ομοσπονδιακός προπονητής windsurf και ιστιοπλοΐας β’ κατηγορίας. Ξεκίνησε το Καϊκάκι School το 2001 στις Σπετσες και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη Βουλιαγμένη.

Kaikaki School –Vouliagmeni Bay

tel:6977821208

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χριστίνα Παπαδάτου

Στον ελεύθερο μου χρόνο προβάρω την ευχαριστήρια ομιλία για τα όσκαρ. Τον υπόλοιπο χρόνο τον μοιράζω μεταξύ yoga, surf και foodstagram.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;