Νίκος Τζανόπουλος: “Απομακρύνετε άτομα με αρνητική ενέργεια”

Νίκος Τζανόπουλος

Στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί ο οποίοι αποκαλούν τους εαυτούς τους φωτογράφους. Ακόμα πιο πολλοί όμως, είναι αυτοί που θέλουν να γίνουν. Είτε μέσα από την κάμερα ενός κινητού, είτε μέσα από μια dslr, η λήψη μια φωτογραφίας εξελίχθηκε σε εύκολη υπόθεση. Είναι άραγε τόσο απλό να κάνεις μια λήψη; Να γίνεις φωτογράφος; Κι αν γίνεις, πώς θα ξεχωρίσεις μέσα από τόσους άλλους; Σ’ αυτά και άλλα σχετικά ερωτήματα, θα μας απαντήσει ο Νίκος. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Νίκος Τζανόπουλος, αντιπροσωπεύει έναν καταξιωμένο, μέσα από το έργο του, φωτογράφο, ο οποίος καινοτομεί στο χώρο της φωτογραφίας και τείνει να απολαμβάνει το προνόμιο του να ζει μέσα από το χόμπι του και να εξελίσσεται επαγγελματικά με το χρόνο.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Θάνος Μπάμπης

 

 • Θα ήθελα να ξεκινήσει αυτή η συζήτησή με τις απαραίτητες συστάσεις. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τη ζωή σας.

Λέγομαι Νίκος Τζανόπουλος μένω στο Μενίδι και είμαι 21 χρονών, ασχολούμαι επαγγελματικά 4 χρόνια με την φωτογραφία και συνολικά 9 χρόνια με τον χορό σαν χόμπι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 • Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με τη φωτογραφία και πώς επιλέγετε να δραστηριοποιείστε στην παρούσα φάση;

Ξεκίνησε σαν χόμπι, στην αρχή έβγαζα φίλους και μετά άρχισαν να μου ζητάνε φίλοι φίλων και από στόμα σε στόμα και μέσω facebook ξεκίνησαν να μου ζητάνε να τους βγάζω φωτογραφίες κυρίως για μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook,instagram), στην παρούσα φάση βγάζω μοντέλα ή άτομα που επιλέγω εγώ για μοντέλα για να έχω υλικό για το πορτφολιο μου, βγάζω τοπία, αθλήματα (bmx, skate), προϊόντα, ρούχα, τσάντες, γάμους, βάπτισεις, αρραβώνες, club, χοροεσπερίδες, αλλά ειδικεύομαι στα πορτρέτα δρόμου.Έχω μια ξεχωριστή αγάπη για τα πορτραίτα δρόμου γιατί πρώτον μου αρέσουν τα χρώματα του έξω κόσμου και δεύτερον μου αρέσει πολύ να βγάζω όμορφα άτομα και να τα κάνω να φαίνονται ακόμα πιο όμορφα.

Νίκος Τζανόπουλος

 

 • Τι φωτογραφική μηχανή και εξοπλισμό χρησιμοποιείτε;

Ξεκίνησα με μια dslr sony a58 και μετά πήρα sony a7ii, από φακούς χρησιμοποιώ 28mm f2, 50mm f1.8, 85mm f1.8, fisheye 12mm f2.8, και διαθέτω και εξωτερικό flash με softbox godox. Αγαπημένη μηχανή είναι η Sony a7riii γιατί είναι best overal camera συνδυάζει ταχύτητα, ποιότητα και ευχρηστία.

 

 • Απ’ όσα παρατηρώ μέσα από τα social pages σας, εστιάζετε περισσότερο στην φωτογραφία πορτραίτου. Τι πιστεύετε πρέπει να προσέξει κάποιος όταν ασχολείται με αυτό το είδος; (τεχνικές/ χρώματα)

Στο πορτραίτο το πιο σημαντικό είναι τα skintones, δηλαδή τα σωστά χρώματα στο δέρμα να είναι ίδια με την πραγματικότητα, μετά μετράει πολύ να ξέρεις να συνδυάσεις τα χρώματα του background των ρούχων με σωστή επεξεργασία, τέλος η αποφυγή σκληρών σκιών και το πέσιμο μαλλιών στο πρόσωπο και όλα αυτά συνδυασμένα πάντα με ένα καλό concept.

 

 • Περιγράψτε μας το φωτογραφικό σας στυλ με πέντε λέξεις.

Dark Street Urban Dark Clean. Αυτές οι λέξεις με αντιπροσωπεύουν και ειδικά την επεξεργασία που κάνω που έχω ένα πιο fade-matte στυλ, και μου βγάζουν ένα συναίσθημα δυναμισμού και ελευθερίας.

Νίκος Τζανόπουλος

 • Ασπρόμαυρο ή χρώμα; Τι σας αρέσει περισσότερο και γιατί;

Χρώμα γιατί το ασπρόμαυρο είναι συναίσθημα και ταιριάζει σε πολύ λίγες περιπτώσεις.

 

 • Υπάρχει αγαπημένη φωτογραφία; Γιατί;

Υπάρχει και είναι η παρακάτω γιατί όταν την τράβηξα αυτή και την επεξεργάστηκα βρήκα το στυλ μου και αυτό που με αντιπροσωπεύει.

 

 • Πλέον υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που ασχολούνται με τη φωτογραφία, ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, φωτογραφίζοντας είτε πορτραίτα, είτε τοπία, είτε οτιδήποτε αγαπούν, ακόμα κι αν δεν έχουν τελειώσει ανάλογη σχολή. Πιστεύετε ότι οι γνώσεις που αποκτάς από μια σχολή φωτογραφίας είναι απαραίτητες για την ενασχόληση αυτή;

Απαραίτητες δεν είναι άλλα σίγουρα είναι πολύ χρήσιμες για να εμπλουτίσεις την γνώση σου και την πείρα σου. Κάλιστα μπορεί κάποιος να μάθει φωτογραφία από το διαδίκτυο και με συνεχή εξάσκηση όπως έκανα και εγώ.
Οικονομική υποστήριξη από γονείς ή να δουλεύεις κάπου αλλού παράλληλα.Το θετικό είναι ότι αποκτάς πείρα από τους καθηγητές που σου μαθαίνουν πέρα από τα θεωρητικά πως λειτουργούν τα περισσότερα πράγματα στην πράξη και σε προετοιμάζουν για το τι θα δεις και το πως πρέπει να κινηθείς όταν φύγεις από την σχολή.

Νίκος Τζανόπουλος

 • Βάσει εμπειριών, θεωρείτε ότι μπορεί κάποιος να ζήσει εξ ολοκλήρου σαν φωτογράφος στην Ελλάδα του 2018;

Βάσει εμπειριών ναι γιατί και εγώ σχεδόν ζω από την φωτογραφία, αλλά πολλές φορές ειδικά στο ξεκίνημα μπορεί να χρειαστεί κάποια οικονομική υποστήριξη από γονείς ή να δουλεύεις κάπου αλλού παράλληλα. Στην αρχή με βοήθησε ότι την φωτογραφική μου την πήραν οι γονείς μου και μου πλήρωναν και τις σπουδές, εγώ για να μην τους επιβαρύνω αγόραζα φακούς ή άλλο παρεμφερή εξοπλισμό μόνο μου, επίσης άργησαν να έρθουν αποτελέσματα και οικονομικά και καλλιτεχνικά 1 χρόνος και παραπάνω, χωρίς να σημαίνει πως τώρα τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί δηλαδή ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ.

 

 • Εσείς ασχολείστε με κάτι άλλο επαγγελματικά πέρα από τη φωτογραφία;

Όχι ασχολούμαι αποκλειστικά με την φωτογραφία.

 

 • Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που είναι στο ξεκίνημά του;

Υπομονή, αρκετή εξάσκηση σε βασικά πράγματα όπως βασικές λειτουργίες της φωτογραφικής και βασικές γνώσεις σε προγράμματα επεξεργασίας ( πχ. lightroom, photoshop) για εμπειρία δηλαδή να μην δοκιμάσει κάτι καινούργιο εάν δεν έχει “κατακτήσει” τα βασικά πρώτα, τέλος να είναι πάντα ενημερωμένος σε φωτογραφικές τάσεις-μόδες και φυσικά σε φωτογραφικό εξοπλισμό.

Νίκος Τζανόπουλος

 • Σαν Νίκος, πως φαντάζεστε τον εαυτό σας ως φωτογράφο μελλοντικά; Τι να αναμένουμε από εσάς και την τέχνη σας;

Μελλοντικά εγώ θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι με εξωτερικές φωτογραφίσεις πορτραίτων, αλλά παράλληλα να κάνω γάμους, βαπτίσεις, street και σύντομα θα κάνω ταξίδια και θα προσπαθήσω να εμπλουτίσω το instagram μου με ταξιδιωτικές φωτογραφίες από όλο τον κόσμο.

 

 • Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι που θεωρείτε σημαντικό να αναφερθεί; Να μεταφέρετε το μήνυμά σας στου αναγνώστες μας;

Τέλος θα ήθελα να πω δύο πράγματα φτιάξτε ένα δικό σας κύκλο που θα σας βοηθήσει να εμπνέεστε και να απομακρύνετε άτομα με αρνητική ενέργεια- σκέψη γιατί αυτά τα άτομα σας ρίχνουν ψυχολογικά και δεν σας αφήνουν να αποδώσετε στο έπακρο, συν ότι αν στον κύκλο σου έχεις άτομα του χώρου θα μπορέσεις να ακούσεις σωστές συμβουλές-παρατηρήσεις από άτομα που έχουν γνώσεις επί του θέματος. Δεύτερον βλέπετε συνέχεια άλλους φωτογράφους για να μην κάνετε τα λάθη τους, και να παίρνετε ιδέες από την δουλειά τους για να εμπνευστείτε και να κάνετε κάτι δικό σας ακόμα καλύτερο.

 

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Instagram: nikos_tzanopoulos_photography

Facebook: Nikos Tzanopoulos Photography


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Θάνος Μπαμπης

Είμαι 24 ετών και σπούδασα Βιομηχανική Διοίκηση & Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Παρ' όλα αυτά το μυαλό μου ήταν χαμένο στο πως θα ανακαλύψω τον κόσμο, να τον απαθανατίσω και θα μοιραστώ τον ενθουσιασμό μου με άλλους. Γι αυτό και ταξιδεύω συχνά, φωτογραφίζω συχνότερα και κάνω πλάκες συνέχεια. Όταν δεν ασχολούμαι με τα παραπάνω μου αρέσει να λιώνω σε βιβλία και game (κυρίως games), και να δοκιμάζω νέα πράγματα με αρκετή δόση αδρεναλίνης.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;