Νικόλας Βαγιονάκης: “Η τέχνη ακολουθεί τη ζωή!”

Νικόλας Βαγιονάκης
Ο Νικόλας Βαγιονάκης μας μίλησε για την παράσταση “Wilson and Wilson”. Ένας σκηνοθέτης που έχει πάθος, αγάπη και αφοσίωση στη δουλειά του, που συνεχώς ερευνά για να γίνεται καλύτερος και να μη μένει ποτέ στάσιμος. Επιλέγει ενδιαφέροντα, ζωντανά, έργα που απαιτούν πολύ καλές ερμηνείες από τους ηθοποιούς γιατί γνωρίζει καλά ότι όλοι μας στο θέατρο, καλλιτέχνες και κοινό, αυτό κυρίως ψάχνουμε.. την ποιότητα! Ας τον απολαύσουμε σε μια συνέντευξη στο Maxmag.
Επιμέλεια Συνέντευξης: Βασιλική Παπαθανασίου
  • Από τον Κάφκα, τον έναν ογκόλιθο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, φέτος περάσατε στον Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τον έτερο. Γιατί επιλέγετε τέτοιου είδους συγγραφείς και έργα; Είναι μεγάλη η πρόκληση;

Η πρόκληση είναι τεράστια. Μιλάμε για διαχρονικούς συγγραφείς που είναι φιλόσοφοι, ανατρεπτικοί, αντισυμβατικοί, παρατηρητές και κριτές της κοινωνίας, αλλά κυρίως της ανθρώπινης φύσης, μέσα από την πολυπλοκότητα του νου. Τα διηγήματά τους, πλούσια σε συμβολισμούς, αναδεικνύουν το μεγαλείο, αλλά και τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

  • Wilson&Wilson λοιπόν ˙ Τι πραγματεύεται η παράσταση;

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό έργο μυστηρίου που πραγματεύεται το θέμα του σωσία, τον διχασμό προσωπικότητας, τις εσωτερικές συγκρούσεις και τις ενοχές. Φόβος, τρέλα, νευρώσεις, φαντασία και πραγματικότητα, λογικό και παράλογο, αποκωδικοποιούνται μέσα από την εύθραυστη και διαταραγμένη προσωπικότητα του ήρωα.

Νικόλας Βαγιονάκης

  • Ψυχολογικό θρίλερ η επιλογή σας. Διχασμός προσωπικότητας, εμμονές και κατάθλιψη. Το σκοτάδι της ψυχής παραμένει αδιάλυτο ή στο τέλος της παράστασης βλέπουμε φως;

Ο τρόπος που, ο καθένας από εμάς, διαπραγματεύεται τη λύτρωση, είναι προσωπική υπόθεση που καθορίζεται μέσα από τα βιώματα, την ιστορία, τις επιλογές και την πορεία μας. Έτσι και ο ήρωας του έργου, παλεύει με τους δικούς του δαίμονες και στο τέλος βρίσκει τη λύση προκειμένου να απαλλαγεί από τις Ερινύες που τον καταδιώκουν.

Διαβάστε επίσης  Φίλιππος Ζαρφειάδης: «Επιλέγω να βγω από το μικρόκοσμό μου και να κοιτάξω προς τον Άλλον, άσχετα αν αυτός ο Άλλος μιλάει μια διαφορετική γλώσσα από μένα, αν πιστεύει σε μια διαφορετική θρησκεία»
Advertisements
Ad 14

 

  • Soloperformance: Μεγάλο το ρίσκο, αλλά και η ευθύνη. Γιατί αποτελεί, χρόνια τώρα, τη σταθερή σας επιλογή;

Soloperformances! Είναι αλήθεια ότι αποτελούν τον κύριο κορμό και άξονα της δουλειάς μου. Έλειπα στο Λονδίνο για 13 χρόνια περίπου και εκεί έκανα πολλές σπουδές για τέτοιου είδους performances. Υπάρχει διαφορετική τεχνική και άλλος τρόπος επικοινωνίας με το κοινό. Εκφράζομαι απόλυτα. Είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο, καθώς αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, στα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν συμμαχίες και συνεργασίες με ανθρώπους που έχουμε το ίδιο όραμα, την ίδια αισθητική και διάθεση, αλλά και κοινή προσέγγιση. Επιδιώκω τέτοιες συνεργασίες, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πάντα ανοδικό.

Νικόλας Βαγιονάκης

  • Πέρυσι στη σκηνή, λόγος, σώμα και κίνηση ήταν ένα. Φέτος τι να περιμένουμε από εσάς;

Θα υπάρχει πάντα στη δουλειά μου μια προσωπική ανάγνωση και ταυτότητα. Που σημαίνει, ότι ο λόγος και η κίνηση θα συμμετέχουν ισοδύναμα. Χωρίς ωραιοποίηση, αλλά ενταγμένα και υποστηρίζοντας της συνθήκες της παράστασης.

 

  • Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να σκηνοθετεί κάνεις τον εαυτό του;

Δύσκολο. Ενδιαφέρον. Συναρπαστικό. Εκτίθεσαι, τσαλακώνεσαι, ρισκάρεις. Η πρόκληση είναι δελεαστική. Η αποστολή, δύσκολη. Η τέχνη ακολουθεί τη ζωή. Πρέπει να τερματίσεις για να διαπιστώσεις ότι είσαι ακόμα στην αρχή…

Νικόλας Βαγιονάκης

  • Δημήτρης Ποταμίτης. Ένα κεφάλαιο στη ζωή σας. Πόσα σας έδωσε αυτή η συνεργασία;

Ο θεατράνθρωπος Δημήτρης Ποταμίτης έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία μου στο θέατρο. Μου έμαθε τι σημαίνει σκληρή δουλειά, τι σημαίνει σεβασμός στο κοινό, αλλά κυρίως, τι σημαίνει θεατρικό ήθος. Του είμαι ευγνώμων.

Διαβάστε επίσης  «Το Παλτό» απο την καλλιτεχνική εταιρεία Θέαση

 

  • Λίγο πριν κλείσουμε, δώστε μας κάποιες παραπάνω πληροφορίες για την παράσταση. Θα ταξιδέψει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας; Θα παρουσιαστεί ξανά στην Αθήνα την επόμενη σεζόν; Ποια τα επόμενα επαγγελματικά σας βήματα;

Η παράσταση “Wilson&Wilson”, θα παρουσιαστεί, όπως και η προηγούμενη δουλειά μου “Kafka’sFreaks”, σε θέατρο στο κεντρικό Λονδίνο, ενώ θα συνεχιστεί για δεύτερη σεζόν στην Αθήνα. Έχω πολλά σχέδια και όνειρα για το μέλλον. Όμως ζω το παρόν, με αυτό πορεύομαι και αυτό είναι η αλήθεια μου.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση: 

Χώρος: Θέατρο Τ, Αλ. Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη

Πρεμιέρα: Κυριακή 3 Ιουνίου στις 21:30

Παραστάσεις: 3 – 14 Ιουνίου | Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη στις 21:30

Τιμές εισιτηρίων: 10€ κανονικό | 8€ φοιτητών | 5€ ανέργων, άνω των 65 & ατέλειες

Προπώληση εισιτηρίων:viva.gr

Τηλέφωνo κρατήσεων: 2310854333

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σχεδιασμός Παράστασης – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Νικόλας Βαγιονάκης

Δραματουργική Επεξεργασία – Μετάφραση: Νικόλας Βαγιονάκης, Μιράντα Βατικιώτη

Κατασκευή Σκηνικού: Ευγένιος Αρβανιτάκης

Ζωγραφική Σκηνικού: Αναστασία Ρήγα

Επιμέλεια Φωτισμού: Αποστόλης Τσατσάκος

Μουσική Επεξεργασία: Ιάκωβος Παυλόπουλος

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

Trailer Παράστασης: Κωνσταντίνος Οικονόμου

 

Βασιλική Ευαγγέλου- Παπαθανασίου
Γεννήθηκα ένα φθινόπωρο στην πιο καυτή πόλη της Κεντρικής Ελλάδας. Πρώτος μου έρωτας ήταν τα 24 γράμματα της αλφαβήτας. Από τότε, δε σταμάτησα να σχηματίζω μ' αυτά λέξεις, προτάσεις, δίνοντας δύναμη και ψυχή στο άδειο χαρτί. Τη γλώσσα μου δώσανε ελληνική κι αυτή θα κρατήσω.
Φιλόλογος και αρθρογράφος σε ηλεκτρονικά περιοδικά στην πραγματική ζωή, αλλά στα όνειρα μου ζωγράφος στη Μονμάρτη.
Σε ένα καλό βιβλίο και στη θέα της θάλασσας βρίσκω την απόλυτη γαλήνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα Κίτρινα Φώτα… βγαίνουν στο Δρόμο!

Μετά από ένα μικρό διάστημα απουσίας, τα Κίτρινα Φώτα έχουν
Πηγή: https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/04/04/472963182/rare-film-emerges-of-double-agent-kim-philby-speaking-after-defection

Κιμ Φίλμπυ: Which side are you on?

 Ο Κιμ Φίλμπυ, ένα όνομα που σημάδεψε την ιστορία του