Εύη Σκούρα: Η δημιουργός του blog υγιεινής διατροφής The Healthy Cook

Είναι η υγιεινή διατροφή ένα όμορφο ταξίδι γεύσεων; Αν ένα φαγητό ήταν χρώμα, ποιο θα ήταν; Οι Έλληνες γνωρίζουν από υγιεινή διατροφή; Αυτά και άλλα πολλά προσπαθήσαμε να μάθουμε από την Εύη Σκούρα, την εμπνεύστρια του blog «thehealthycook.gr» ( The Healthy Cook ).
Η Εύη Σκούρα μας ταξιδεύει μέσα από το blog της σε ένα «ταξίδι» γεμάτο γεύσεις, αρώματα και χρώματα. Μοιράζεται την αγάπη της για την μαγειρική μαζί μας και καταφέρνει να μας μυήσει στον κόσμο της σωστής διατροφής.
Ας την γνωρίσουμε, λίγο καλύτερα, λοιπόν.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Αναστασία Μιγδάνη

Στο κείμενο γνωριμίας του blog «The Healthy Cook», αναφέρετε για ποιο λόγο ξεκινήσατε αυτό το ταξίδι. Πιστεύετε πως το φαγητό και η μαγειρική είναι ένα ταξίδι;

Ναι, το πιστεύω. Εάν αφεθείς σε όσα σου προσφέρει η μαγειρική και η γαστρονομία, είναι ένα πολύ γευστικό, ενδιαφέρον και ατέρμονο ταξίδι, το οποίο σε οδηγεί σε μαγικά μονοπάτια.

Eκτός από την αγάπη σας για την μαγειρική, ποιοι άλλοι λόγοι σας ώθησαν να δημοσιοποιήσετε αυτό το «ταξίδι γεύσεων»;

Έγινε πολύ αυθόρμητα. Όταν ξεκίνησα το The Healthy Cook υπήρχαν πολύ λίγα blogs στην Ελλάδα τα οποία στόχευαν στην υγιεινή διατροφή. Βρήκα ένα κενό εκεί, ψάχνοντας να βρω ιδέες για την δική μου καθημερινότητα. Και τότε σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να μοιραστώ τις ιδέες μου με όλους όσους ενδιαφέρονταν για αυτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως εργαζόμενη σε αεροπορική εταιρεία για δύο δεκαετίες, έχετε δοκιμάσει γεύσεις από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Μπορείτε να μας αναφέρετε αυτές που σας εντυπωσίασαν περισσότερο και γιατί;

Κάθε τι καινούργιο και γευστικό σε εντυπωσιάζει, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά όταν γεύεσαι τα αυθεντικά πιάτα, με αυθεντικά υλικά, εκεί είναι που μαγεύεσαι και κάποια από αυτά θέλεις να τα κάνεις δικά σου. Όλα μου άρεσαν! Τα γεμάτα μπαχαρικά πιάτα της Μέσης Ανατολής, τα εξωτικά της Άπω Ανατολής, τα multi culti της Αμερικής, τα υπέροχα κρέατα και κρασιά της Νοτίου Αφρικής, κλπ. Στις συνταγές μου θα βρει κανείς στοιχεία από όλες αυτές τις κουζίνες.

Υπάρχει κάποιο φαγητό που θα μπορούσατε να το μαγειρεύετε και να το γεύεστε κάθε μέρα, χωρίς ποτέ να το βαρεθείτε;

Όχι, δεν υπάρχει. Πολλοί φίλοι μου με ρωτούν το ίδιο και ξέρω πως μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά δεν έχω αγαπημένο φαγητό. Τα αγαπώ όλα, και κάθε μέρα σχεδόν μου αρέσει να δοκιμάζω και να πειραματίζομαι. Παρόλο που αγαπώ πολύ την ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, μου αρέσει να δοκιμάζω και νέα υλικά, ή τρόπους μαγειρέματος. Είμαι ανοιχτή σε όλα όσα η μαγειρική έχει να μου προσφέρει, χωρίς στεγανά. Ο πειραματισμός είναι για μένα το ταξίδι.

Αν αυτό το φαγητό ήταν χρώμα ή μουσική, πείτε μας ποιο θα ήταν και γιατί;

Δεν θα ήταν ένα συγκεκριμένο χρώμα, αλλά όλο το ουράνιο τόξο! Αυτό είναι η μαγειρική και το καλό φαγητό, μία ολοκληρωμένη έκρηξη αισθήσεων.

Το blog σας ασχολείται στο μεγαλύτερο ποσοστό με συνταγές και συμβουλές υγιεινής διατροφής. Για ποιο λόγο ασχολείστε με αυτό το κομμάτι;

Είναι αυτή η διατροφή που ακολουθώ, ο τρόπος που τρέφομαι, κυρίως. Και ναι, θα κάνω τις ατασθαλίες μου, αφού η υγεία μου ευτυχώς το επιτρέπει, αλλά στην καθημερινότητά μου, τρέφομαι με αυτό τον τρόπο. Για μένα το παν είναι το μέτρο στην διατροφή.

Έχει γευστικό ενδιαφέρον τελικά, η υγιεινή διατροφή; Γιατί κάποιος να την επιλέξει;

Και βέβαια έχει γευστικό ενδιαφέρον! Πολύ περισσότερο από όσο ένα «αρχάριος» στην υγιεινή διατροφή φαντάζεται. Όποιος αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο ζωής και πειραματιστεί θα δει πόσες αναρίθμητες επιλογές έχει. Διάθεση χρειάζεται, και όχι φθηνές δικαιολογίες.

Τώρα τελευταία έχει πάρει μεγάλη έκταση η διαμαρτυρία των vegan εναντίον των ανθρώπων που η διατροφή τους περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμη και με βίαιες αντιδράσεις προς αυτούς. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Παρόλο που μεγάλο μέρος της διατροφής μου βασίζεται σε vegan συνταγές, θα διαφωνήσω με αυτή την τακτική. Θεωρώ πως όταν προσπαθείς να επιβάλεις την άποψή σου με τέτοιο τρόπο, φτάνοντας στα άκρα, χάνεις το δίκιο σου. Μας αρέσει να λέμε πως ζούμε σε ένα δημοκρατικό κράτος, αλλά θα πρέπει να το υποστηρίζουμε και εμείς οι ίδιοι με τις πράξεις μας, σεβόμενοι τα δικαιώματα των άλλων, ακόμα και εάν διαφέρουν από τα δικά μας πιστεύω. Αυτό είναι η δημοκρατία.

Θεωρείτε πως η τάση προς μία διατροφή χωρίς κρέας, ψάρι και παράγωγα τους, ενδεχομένως να είναι απλά η νέα μόδα της εποχής μας;

Είναι μία ανερχόμενη τάση σίγουρα. Κατά πόσον θα διατηρηθεί ή/και θα επικρατήσει θα το δείξει η ιστορία. Εγώ πιστεύω σε μια διατροφή που περιλαμβάνει τα πάντα, αλλά με μέτρο. Για μένα περισσότερη σημασία έχει μια διατροφή χωρίς χημικά και πρόσθετα, όπου ο καθένας θα έχει το δικαίωμα να τρώει ότι επιθυμεί. Μια διατροφή όπου ο καθένας θα μπορεί να επιλέξει ένα τρόφιμο χωρίς να φοβάται με τι έχει τραφεί, ή εμβολιαστεί ή ψεκαστεί και θα είναι καθαρό. Μια διατροφή η οποία δεν θα βασίζεται σε βιομηχανοποιημένα ή μεταλλαγμένα προϊόντα.

Τελικά οι Έλληνες γνωρίζουν από καλή, ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή;

Σίγουρα γνωρίζουν γιατί έχουν ανατραφεί με αυτήν (με την μεσογειακή διατροφή), όμως τείνουν να την ξεχνούν, είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω πρακτικότητας και ευκολίας. Έχουμε τα ωραιότερα υλικά για να μαγειρεύουμε υγιεινά. Δεν μας λείπει τίποτα. Τι να σκεφτείς? Το ελαιόλαδο, τα όσπρια, το μέλι, τα ψάρια, την σταφίδα, την πληθώρα λαχανικών και φρούτων που αφθονούν λόγω κλίματος, και πόσα άλλα.. Είμαστε ευλογημένοι, ας το πιστέψουμε αυτό και ας αγαπήσουμε τα προϊόντα που αυτός ο τόπος μας προσφέρει απλόχερα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να μου πείτε τι έχετε αποκομίσει μέχρι τώρα από το «ταξίδι» σας και αν υπάρχουν κάποια σχέδια για το μέλλον.

Αυτό το ταξίδι μου έχει δείξει πως όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Βλέπω πως όλο και περισσότεροι ψάχνουν τα προϊόντα που βάζουν στο τραπέζι τους, διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και θέλουν συνεχώς να ανακαλύπτουν νέους τρόπους να βελτιώσουν την καθημερινότητα και την υγεία τους. Αυτό με γεμίζει αισιοδοξία γιατί ένα λιθαράκι έχω βάλει και εγώ σε όλο αυτό, όπως και όλοι οι συνάδελφοι στο διαδίκτυο. Παίρνω πολλά μηνύματα που το επιβεβαιώνουν.
Θα ήθελα να βρεθεί ένας τρόπος να εκπαιδευτούν οι νέες γενιές σε αυτό, στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εννοώ, και στο μέτρο. Μέτρο σε όλα, γιατί βλέπω πως το χάνουμε.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιγδάνη Αναστασία

Από μικρή ηλικία μου άρεσε να γράφω. Στιχάκια, κειμενάκια, σκέψεις. Στο γυμνάσιο άρχισα να γράφω και άρθρα στην εφημερίδα που είχε ο μπαμπάς μου, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό το μικρόβιο, λοιπόν, φώλιασε μέσα μου κι έτσι αποφάσισα να σπουδάσω δημοσιογραφία. Τελείωσα, παντρεύτηκα, έκανα δύο υπέροχες κόρες κι όποτε έβρισκα χρόνο, έγραφα. Τι άλλο; Παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής, συνέχισα να κάνω αυτό που αγαπούσα, λίγο καλύτερα. Διαβάζω, ακούω μουσική και το βασικότερο; Ζω την κάθε μου στιγμή, σαν να είναι η τελευταία μου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;