Dimitri Vassilakis: “H τζαζ ενώνει τους ανθρώπους μέσω της παγκόσμιας γλώσσας του αυτοσχεδιασμού”

Πόσο τυχερός μπορεί να νιώθει κανείς όταν συνομιλεί με μία προσωπικότητα, όπως ο Dimitri Vassilakis. Ο Dimitri Vassilakis είναι διεθνούς φήμης, βραβευμένος σαξοφωνίστας, συνθέτης και μουσικός της jazz. Ηχογραφεί με μία από τις ιστορικότερες δισκογραφικές εταιρίες, την Candid Records, που εδρεύει στο Λονδίνο. Επίσης, ο Dimitri Vassilakis είναι πανεπιστημιακός με εμφανίσεις σε Birdland, Lincoln Center Dizzy’ s, Ronnie Scott’ s, Yale, Smithsonian, Καποδιστριακό κ.ά. Πρόσφατα παρουσίασε την “Τζαζ Δημοκρατία” στον ΟΗΕ για την διεθνή μέρα της τζαζ, στο Democracy Forum των New York Times και στο Singularity Summit Greece ως ερευνητής σε τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη. Στις  30 Μαρτίου θα βρίσκεται on stage στο Jazz Point με τη μοναδική φωνή της Monique Kabasele . Με αφορμή την live εμφάνισή του, μιλήσαμε με τον Dimitri Vassilakis για τη μουσική και ακαδημαϊκή του καριέρα, τα πλούσια επαγγελματικά του σχέδια και, φυσικά, την jazz!

Επιμέλεια συνέντευξης: Ελίνα Ιωάννου

 

 1. Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με την jazz και τι σας έκανε να την ξεχωρίσετε από τα άλλα είδη μουσικής;

Αρχικά ξεκίνησα ως μπασίστας/τραγουδιστής ένα new wave pop group με τον αδερφό μου Παντελή και φίλους από σχολείο τους «Art Of Parties». Κάναμε συναυλίες με ήχο Αγγλικής σκηνής στα μέσα των 80’ s στην Αθήνα και Λονδίνο και ηχογραφήσαμε ένα single και ένα LP.
Τυχαία σε session ηχογράφηση άκουσα το σαξόφωνο και με κέρδισε η τζαζ που ήταν μια αποκάλυψη.

 1. Τι αντιπροσωπεύει η jazz για εσάς;

Είναι η ζωή και το έργο μου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 1. Η τζαζ ως γνωστόν περιέχει μεγάλο αυτοσχεδιασμό τόσο σε επίπεδο μελωδίας όσο και στον ρυθμό. Ο Τελόνιους Μόνκ είχε πει ότι η τζαζ είναι ελευθερία. Συμφωνείτε με αυτόν τον χαρακτηρισμό; Η τζαζ προκαλεί τον μουσικό να απελευθερώσει τις μουσικές του ιδέες;

Χαρά σίγουρα, μουσική ελευθερία και αυτοσχεδιασμός επίσης, αλλά κάτω από κανόνες! Η τζαζ είναι μια πλούσια παγκόσμια γλώσσα και οι δυνατότητες εξερεύνησης και δημιουργικότητας είναι άπειρες.

 1. Συχνά παρουσιάζετε την ιδέα της “Τζαζ Δημοκρατίας” , με πιο πρόσφατη παρουσίαση αυτή στον ΟΗΕ για την διεθνή μέρα της τζαζ, στο Democracy Forum των New York Times. Μιλήστε μας για αυτή την ιδέα.

Πέρα από φυλή, καταγωγή, οικονομικό ή και εκπαιδευτικό υπόβαθρο, αλλά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί που να διαχωρίζει ή να χαρακτηρίζει τους ανθρώπους, η τζαζ ενώνει μέσω της παγκόσμιας γλώσσας του αυτοσχεδιασμού και της ισότιμης συνομιλίας των μουσικών πάνω στην σκηνή σε real time εξερευνώντας σαν ποιητές το απίστευτο βάθος και πλούτο της γλώσσας.

 1. Ποια στιγμή στην καριέρα σας έως τώρα θεωρείτε την πιο κομβική και γιατί;

Όταν υπέγραψα στην Candid Records to 1998, ήταν μεγάλη τιμή και μπήκα στον χάρτη της διεθνούς τζαζ σκηνής.

 1. Έχετε ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο παίζοντας τζαζ… Μοιραστείτε μαζί μας κάποιες εικόνες που σας έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη σας.

Τα γκέτο στην Νότια Αφρική, τα κλαμπ στο village στην Νέα Υόρκη και μια παλιότερη περιοδεία μου που περιλάμβανε τελείως διαφορετικούς προορισμούς σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο όπως Αμερική, Ελβετία και Εμιράτα…

 1. Ενόψει της εμφάνισής σας στο JazzPoint στις 30 Μαρτίου, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τη μοναδική Monique Kabasele.Η Monique έχει εξαιρετική ζεστή φωνή, ωραίο feel στο swing και σκέφτηκα αυτό το αφιέρωμα που θα της ταίριαζε πολύ ειδικά σαν συνέχεια του περσινού φεστιβάλ στην Ρόδο, όπου συμμετείχε και το κεντρικό θέμα μας ήταν η θέση της γυναίκας στην τζαζ.
 2. Η εμφάνισή σας στο Jazz Point στις 30 Μαρτίου περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στην αρχή της ιστορικής δισκογραφικής εταιρίας της τζαζ, Candid Records, της θρυλικής δεκαετίας του ’60. Τι ακριβώς θα απολαύσει το κοινό σε αυτήν την εμφάνιση;

Κομμάτια από τα ιστορικά Candid Recordings “Freedon Now We insist!” Του Max Roach και το «Newport Rebels” που αναφέρονται σε μια περίοδο που το κίνημα της μαύρης κοινότητας ήταν δυνατό αλλά αδικημένο σε σχέση με την λευκή τζαζ. Για μένα είναι μεγάλη τιμή να ανήκω σε αυτή την δισκογραφική που ανέδειξε τέτοια κοινωνικά θέματα σε μια μοναδική και δυνατή δεκαετία για σχεδόν τα πάντα.

 1. Ποια θεωρείτε ότι είναι η σχέση του Έλληνα ακροατή με την jazz μουσική;

Είναι πολύ θερμό το κοινό που ξέρει, λείπει βέβαια η παιδεία γενικά στην μουσική εκπαίδευση αλλά και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο Έλληνας την διασκέδαση.
Τα τελευταία χρόνια με τους κύκλους σπουδών στα Πανεπιστήμια αλλά και με τα μουσικά σχολεία τα πράγματα καλυτερεύουν. Διδάσκω αυτό το διάστημα στο Καποδιστριακό όπου και συντονίζω το νέο μεταπτυχιακό τζαζ και τεχνολογία.
Πρόσφατα παρουσίασα στον ΟΗΕ το concept μου «Jazz democracy» σαν συνέδριο forum/performance για την διεθνή ημέρα της τζαζ, που είχε την τιμή να υποστηριχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και τον ΕΟΤ κάτι που δείχνει ότι και στην Ελλάδα μπορούμε να αγκαλιάζουμε αυτές τις μορφές τέχνης και έκφρασης που έχουν οικουμενικότητα καθώς η τζαζ είναι διεθνής γλώσσα.

 1. Εκτός από την καριέρα σας ως μουσικός της jazz και σαξοφωνίστας, κάνετε και ακαδημαϊκή καριέρα, διδάσκοντας σε Πανεπιστήμια όπως τα Yale, Georgia Tech, Queens, Skidmore, DePaul, Columbia, Royal Academy, Αριστοτέλειο, Καποδιστριακό κά. Πόσο διαφορετικό είναι η παρουσίαση επί σκηνής με την μεταλαμπάδευση γνώσεων; Τι σας γεμίζει περισσότερο; Σίγουρα διαφορετική η εμπειρία του live αλλά και η εκπαίδευση όταν αφορά και το ερευνητικό κομμάτι όπως αυτό που κάνω με τεχνητή νοημοσύνη και τζαζ . Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί ερευνά βαθιά στα νοήματα της δημιουργικότητας, έμπνευσης και συναισθήματος.
 2. Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους μουσικούς που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους;

Υπάρχουν τμήματα στα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα ή και σε κάποια ωδεία, αλλά σημαντικό είναι να σπουδάσουν και έξω ή να ταξιδέψουν, καθώς η τζαζ είναι πολύ ζωντανή τέχνη και στα μεγάλα κέντρα όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο αλλά και σε μικρές πόλεις και χώρες ανά τον κόσμο. Επίσης το τελευταίο διάστημα κάνω έρευνα στο Καποδιστριακό σε συνεργασία με το Georgia Tech της Αμερικής πάνω σε τζαζ και τεχνητή νοημοσύνη και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ειδικά από νέους οπότε είναι ένα καινούργιο πεδίο για εξερεύνηση, δημιουργικότητα και ανάπτυξη.

 1. Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το μέλλον;

Συνέχεια με την Τζαζ Δημοκρατία μιας και είναι το concept που παρουσιάζω τα τελευταία χρόνια σε ομιλίες, φεστιβάλ, TEDx, αλλά και πρόσφατα παρουσίασα σαν ημερίδα forum//performance στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη για την διεθνή ημέρα τζαζ, όπου μας υποστήριξε το Υπουργείο Πολιτισμού και ο ΕΟΤ.
Μιλάει για την ισοτιμία, αμοιβαιότητα και δημιουργικότητα που μοιράζονται οι τζαζίστες ανεξαρτήτως καταγωγής, εκπαίδευσης, κοινωνικής θέσης με σεβασμό την παράδοση της γλώσσας της τζαζ και χωρίς να χαλάνε την ιεραρχία.
Jazz Democracy at the United Nations Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=x9dNloN6oGM

Επίσης το ερευνητικό κομμάτι με το jazz mapping concept όπου αναλύω την σημασία και το συντακτικό στους τζαζ αυτοσχεδιασμούς και πειραματίζομαι με συστήματα AI.
Dimitri Vassilakis presents “jazz mapping AI & Robotics” for Singularity Summit:
https://www.youtube.com/watch?v=MyEXyn8T3Rs

Τέλος τα φεστιβάλ με κύριο αυτό που κάνω από το 2015 στην Ρόδο και φιλοδοξώ να εξελιχθεί σε South Aegean International Jazz Festival σε συνεργασία με τα φεστιβάλ Bodrum και Ankara στην Τουρκία.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημήτρη Βασιλάκη για το φωτογραφικό υλικό.

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Έλληνας σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ

DIMITRI VASSILAKIS 

στις 30 Μαρτίου επιστρέφει στο JAZZPOiNT.

Μαζί του η Monique Kabasele

Με πλήθος διαφορετικών εμφανίσεων στη μουσική σκηνή του JAZZPOiNT o διεθνής φήμης σαξοφωνίστας Dimitri Vassilakis, συναντάει τη μοναδική φωνή της Monique Kabasele στη μουσική παράσταση “Dimitri Vassilakis Candid Stories”  το Σάββατο 30 Μαρτίου!

Ένα αφιέρωμα στην αρχή της ιστορικής δισκογραφικής εταιρίας της τζαζ, Candid Records, της θρυλικής δεκαετίας του ’60 με δίσκους, όπως Newport Rebels και Freedom now. We Insist!” με κομμάτια των Charles Mingus και Max Roach, ενώ μια από τις καλύτερες ανερχόμενες φωνές στην Ελλάδα, η Monique Kabasele, θα ερμηνεύσει τραγούδια της Abbey Lincoln.

Πληροφορίες:

“Dimitri Vassilakis Candid Stories”

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Doors open: 22:00

The show begins: 23:00

Είσοδος: 6 ευρώ

 

Επιπλέον:

Ποτό: 7 ευρώ

Κρασί: 6 ευρώ

Μπύρα:6 ευρώ

Μπουκάλι: από 30 ευρώ

 

Προπώληση εισιτηρίων Viva.gr

(https://www.viva.gr/tickets/music/jazz-point/dimitri-vasilakis-candid-stories/)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελίνα Ιωάννου

Αρχιτέκτονας της ζωής μου και των ονείρων μου

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;