Αντώνης Βαβαγιάννης: “Ποτέ δεν υποτιμάω τους αναγνώστες με το να βάζω κριτήριο τι θα γίνει viral”

Αντώνης Βαβαγιάννης
Αντώνης Βαβαγιάννης

Είναι δημιουργικός, έχει χιούμορ,είναι ανήσυχο πνεύμα και διαβάζοντας την συνέντευξη του θα θέλεις να τον γνωρίσεις. Ο Αντώνης Βαβαγιάννης είναι δημιουργός κόμικς, δάσκαλος και μουσικός. Χαρακτηριστικό του έργο είναι η σειρά χιουμοριστικών στριπ Κουραφέλκυθρα (μη ψάχνεις τι σημαίνει) τα οποία θα βρεις κάθε βδομάδα στο luben.tv . Γνώρισμα των κόμικς του Αντώνη είναι ο σουρεαλισμός,  το ιδιαίτερο χιούμορ και η ευχάριστη διάθεση που προκαλούν.  Εκτός από την αγάπη του για τα σκίτσα, ο Αντώνης Βαβαγιάννης διατρέχεται από πάθος για την μουσική. Παίζει πιάνο, κιθάρα και εκτελεί φωνητικά με τους Εmpty Frame. Πρόκειται για ένα συγκρότημα 6 ατόμων που αποτελούν μια μουσική οντότητα αγγλόφωνης underground κουλτούρας από το 2005. Από τότε έχουν δημιουργήσει 3 άλμπουμ, 2 soundtracks (για την ελληνική τηλεοπτική σειρά “Ηρωίδες” και την μουσικοχορευτική παράσταση “Hands”) και έχουν πραγματοποιήσει αρκετά live. Μπορώ να φανταστώ τον θαυμασμό των 25 μικρών μαθητών του στο σχολείο για τον δάσκαλο τους.

Παρακάτω θα γνωρίσεις καλύτερα τον Αντώνη Βαβαγιάννη  μέσα από τα λόγια του.

Επιμέλεια συνέντευξης : Σοφία Δάσιου

 

Ποιο ήταν το κίνητρο που σε ώθησε από μικρή ηλικία να ασχολείσαι μέχρι  και  τώρα με τα σκίτσα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν είχα αρκετά λεφτά να πάρω κάμερα και συνεργείο στα 7 μου που ξεκίνησα (ούτε τώρα δηλαδή) οπότε ήταν ένας τρόπος μέσα από τον οποίο μπορούσα να πω και να σκηνοθετήσω ιστορίες.

Τα κόμικς σου έχουν κερδίσει αρκετό κόσμο δεδομένου ότι έχεις τρία βραβεία σεναρίου Comicdom, τα εβδομαδιαία “Κουραφέλκυθρα“ στο luben.tv και πάνω από 10 βιβλία τα οποία έχουν εκδοθεί. Τι είναι αυτό που θεωρείς ότι προκαλεί το ενδιαφέρον των αναγνωστών ;

 Πήρε πολλά πολλά χρόνια για τα Κουραφέλκυθρα να μαζέψουν το κοινό τους. Νομίζω το γεγονός ότι για τόσα χρόνια παραμένει σταθερή η προσωπικότητα και το στυλ του κόμικ, λειτούργησε στο να μαζέψει σιγά σιγά τον κόσμο που θα το αγαπήσει, αλλά αυτός ο κόσμος έμεινε φανατικά κοντά στο κόμικ από τότε που το έμαθε.

 

Μέσα από τα σκίτσα σου και τους διαλόγους μεταξύ των χαρακτήρων αδιαμφισβήτητα γίνεται αντιληπτό ότι είσαι άνθρωπος με πολύ χιούμορ. Χρησιμοποιείς αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα σου για να αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις της καθημερινότητας σου;

 

Ναι, πάντα προσπαθώ να βρω το αστείο σε όλες τις καταστάσεις. Αλλά μη νομίζεις ότι είμαι ο τύπος που κάνει πάντα αστεία, αυτό είναι κάτι που μου βγαίνει περισσότερο στο «χαρτί» παρά σε καθημερινές συζητήσεις, όπως αποδεικνύει η καθόλου αστεία απάντηση σ’αυτή την ερώτηση.

Αντώνης Βαβαγιάννης
Αντώνης Βαβαγιάννης – Κουραφέλκυθρα

Ποια είναι η αγαπημένη σου σειρά κόμικ από αυτές που έχεις δημιουργήσει ; Και για ποιόν λόγο την ξεχωρίζεις;

Τα Κουραφέλκυθρα με διαφορά. Με αντιπροσωπεύουν όσο τίποτα άλλο. Είναι τελείως προσωπικό πρότζεκτ.

Ποιος σκιτσογράφος αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης για εσένα; 

Δύσκολο να πω μόνο έναν. Γι’αυτό θα κλέψω λίγο, κι αντί για σκιτσογράφο, θα πω σεναριογράφο κόμικ, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Gosciny. Η  μεγαλοφυΐα του με έκανε να αγαπήσω τα κόμικ και ακόμα τον θεωρώ κύρια πηγή έμπνευσης.

Με τι γνώμονα αποτυπώνεις μια ιδέα σου σε ένα σκίτσο; Σκέφτεσαι τι πιθανόν να είναι αρεστό στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού ή σκηνοθετείς μια ιστορία ακριβώς όπως την έχεις στο μυαλό σου εκείνη τη στιγμή;

Χρησιμοποιώ σαν γνώμονα μόνο το δικό μου γούστο. Κάνω κόμικ μόνο αν μου φαίνονται εμένα αστεία και δεν σκέφτομαι καθόλου τι θα αρέσει ή δεν θα αρέσει στο κοινό. Με αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι είμαι πολύ πιο ειλικρινής και αυτό το αγαπούν και οι αναγνώστες του κόμικ, γιατί ποτέ δεν τους υποτιμάω με το να βάζω κριτήριο τι θα γίνει viral.

Το 2015, κυκλοφόρησε κόμικς σου, σε συνεργασία με τον Θανάση Πετρόπουλο, ονόματι «Προτελευταίοι», το οποίο ακολουθήθηκε τον επόμενο χρόνο από το άλμπουμ «Προτελευταίοι Ξανά». Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Με τον Θανάση, με τον οποίο είμαστε πολύ φίλοι εδώ και αρκετά χρόνια, είχαμε τη ραδιοφωνική εκπομπή «Προτελευταίοι» στο CR Radio. Ακούγαμε τόσο ωραίες ιστορίες στην εκπομπή, ήμασταν και οι δύο σκιτσογράφοι, δεν ήθελε και πολύ για να μας δημιουργηθεί η ιδέα για ένα κόμικ στο οποίο παίζουμε τους εαυτούς μας που διηγείται ο ένας στον άλλον ιστορίες από την εκπομπή.

Αντώνης Βαβαγιάννης
Αντώνης Βαβαγιάννης – Προτελευταίοι

Τι πλεονεκτήματα έχει κατά τη γνώμη σου η εικοναφήγηση από τις υπόλοιπες μορφές αφήγησης μιας ιστορίας;

Λέγοντας μια ιστορία με στατικές εικόνες, βρίσκεσαι στο υπέροχο ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα σε ένα βιβλίο και μια ταινία. Μπορείς και να δώσεις οπτικό υλικό, αλλά ταυτόχρονα να εξάψεις και τη φαντασία του αναγνώστη όσον αφορά το ακουστικό κομμάτι αλλά και το τι γίνεται σ’αυτές τις άσπρες γραμμούλες ανάμεσα στα καρέ.

Ποιο είναι το καλύτερο και το χειρότερο σχόλιο που έχεις ακούσει για τη δουλειά σου;

Η πλάκα είναι ότι για πολλά χρόνια δεν άκουγα κανένα αρνητικό σχόλιο, μιας και το κόμικ ήταν (και είναι) underground και αυτοί που το παρακολουθούσαν ήταν κι αυτοί που αγαπούσαν το περίεργο χιούμορ του. Όταν έγινε πιο γνωστό το κόμικ και μπήκε σε μέσα όπως το luben που έχει τεράστια απήχηση, ήρθαν και τα αρνητικά σχόλια, τα οποία πάντα μου φαίνονται πολύ αστεία, δεδομένου ότι στη χειρότερη περίπτωση ο εξοργισμένος τύπος έχασε μόλις 10 δευτερόλεπτα για να διαβάσει δωρεάν αυτό το κόμικ.

Οπότε τα ’χω ακούσει όλα τον τελευταίο καιρό. Το χειρότερο ήταν ένα που μου ευχόταν «κορονοϊο μέχρι τα βαθιά γεράματα» γιατί, πρώτα απ’όλα, ιατρικώς δεν στέκει, όλοι ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί έτσι ο κορονοϊος.

Το θετικότερο, το ’χω ακούσει πολλές φορές, αλλά πάντα είναι αυτό που χαίρομαι πιο πολύ ν’ακούω. Είναι όταν αναγνώστες και αναγνώστριες μου λένε ότι τα κόμικ μου τους φτιάχνουν τη μέρα, ή ότι σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής τους, τους έκανα να γελάσουν.

Αντώνης Βαβαγιάννης
Αντώνης Βαβαγιάννης – Κουραφέλκυθρα

Έχει υπάρξει στιγμή που έχεις νιώσει ότι θες να διακόψεις την ενασχόληση σου με τα κόμικς; Η να απέχεις από αυτά για κάποιο διάστημα;

Υπήρξαν στιγμές στα πρώτα χρόνια όπου το κόμικ δεν είχε ακόμα ανταπόκριση από τον κόσμο.Τότε ένιωσα ότι ίσως δεν θα έπρεπε μαζί με όλα τα άλλα (σχολείο, μουσική με τους Empty Frame) που ασχολούμαι να αφιερώνω τόσο χρόνο σ’αυτά. Όμως πάντα κάτι δεν με άφηνε να τα παρατήσω. Ευτυχώς.

Αν έπρεπε να αποδώσεις την ιστορία της ζωής σου μέσα από ένα σκίτσο πώς θα ονόμαζες τον χαρακτήρα που θα σε αντιπροσώπευε;

‘Τσομπλεκχάιμερ Βουγκεβόρδιος ο 3ος 

Τι σε κάνει να χαμογελάς και να χαλαρώνεις;

Οι φίλοι μου, οι καλές ταινίες, οτιδήποτε δημιουργικό δεν συνοδεύεται από deadlines.

Αντώνης Βαβαγιάννης
Αντώνης Βαβαγιάννης – Κουραφέλκυθρα

Ποια είναι τα μελλοντικά επαγγελματικά σου σχέδια;

Περισσότερα Κουραφέλκυθρα, περισσότερα βιβλία, ίσως και κάτι λίγο διαφορετικό, μια λίγο πιο μεγάλη ιστορία, αλλά μέσα από το σύμπαν των Κουραφέλκυθρων. ΣΣΣΣΣΣΤ! Μεταξύ μας αυτό το τελευταίο!

Από κει και πέρα, συνεχίζω να είμαι δάσκαλος 25 φοβερών παιδιών, έστω και εξ αποστάσεως προς το παρόν, και πάντα με τρώει το μουσικό σαράκι να γράψω καινούρια κομμάτια.

 

 

Πού θα ανακαλύψεις περισσότερα για τον Αντώνη Βαβαγιάννη;  Στο Facebook  και στο Instagram

 

Ευχαριστούμε τον Αντώνη Βαβαγιάννη για το φωτογραφικό υλικό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Δάσιου

Είμαι φοιτήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;