Υπογλυκαιμία: Τι είναι και πώς εκδηλώνεται

Πηγή Εικόνας: Glykouli.gr

Η υπογλυκαιμία είναι μια κατάσταση στην οποία το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) είναι χαμηλότερο από το κανονικό. Η γλυκόζη είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.

Η υπογλυκαιμία σχετίζεται συχνά με τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά φάρμακα και μια ποικιλία καταστάσεων μπορούν να προκαλέσουν χαμηλό σάκχαρο αίματος και σε άτομα που δεν έχουν διαβήτη.

Η υπογλυκαιμία χρειάζεται άμεση θεραπεία όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά. Για πολλούς ανθρώπους, ένα σάκχαρο αίματος νηστείας 70 mg / dL ή χαμηλότερο θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για υπογλυκαιμία.

Η θεραπεία περιλαμβάνει γρήγορη επαναφορά του σακχάρου στο αίμα είτε με τρόφιμα ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είτε με φάρμακα. Η μακροχρόνια θεραπεία απαιτεί τον εντοπισμό και τη θεραπεία της αιτίας της υπογλυκαιμίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συμπτώματα

Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά, τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ακανόνιστος ή γρήγορος καρδιακός παλμός
 • Κούραση
 • Χλωμό δέρμα
 • Αστάθεια
 • Ανησυχία
 • Εφίδρωση
 • Πείνα
 • Ευερεθιστότητα
 • Μούδιασμα των χειλιών, της γλώσσας ή του μάγουλου

Καθώς επιδεινώνεται η υπογλυκαιμία, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σύγχυση, μη φυσιολογική συμπεριφορά ή και τα δύο, όπως η αδυναμία ολοκλήρωσης εργασιών ρουτίνας
 • Οπτικές διαταραχές, όπως θολή όραση
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Απώλεια συνείδησης

Πιθανές αιτίες, με διαβήτη

Εάν πάσχετε από διαβήτη, ενδέχεται να μην παράγετε αρκετή ινσουλίνη (Διαβήτης Τύπου 1) ή να είστε λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτόν (Διαβήτης Τύπου 2). Ως αποτέλεσμα, η γλυκόζη τείνει να συσσωρεύεται στην κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να φτάσει σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Για να αντιμετωπίσετε αυτήν τη κατάσταση, ενδέχεται να χρειαστεί χορήγηση ινσουλίνης ή άλλα φάρμακα για να μειωθεί το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης ή άλλων φαρμάκων για τον διαβήτη μπορεί να προκαλέσει μείωση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία.

Η υπογλυκαιμία μπορεί επίσης να εμφανιστεί εάν τρώτε λιγότερο από το συνηθισμένο μετά τη λήψη φαρμάκων για διαβήτη ή εάν ασκείστε περισσότερο από ότι συνήθως.

Πιθανές αιτίες, χωρίς διαβήτη

Η υπογλυκαιμία σε άτομα χωρίς διαβήτη είναι λιγότερο συχνή. Οι αιτίες μπορεί να είναι:

 • Φάρμακα. Η κατά λάθος λήψη από του στόματος φαρμάκου για διαβήτη άλλου ατόμου είναι μια πιθανή αιτία υπογλυκαιμίας. Άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία, ειδικά σε παιδιά ή σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια. Ένα παράδειγμα είναι η κινίνη (Qualaquin), που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Το να πίνετε πολύ χωρίς να τρώτε μπορεί να εμποδίσει το ήπαρ να απελευθερώσει αποθηκευμένη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας υπογλυκαιμία.
 • Ασθένειες. Σοβαρές ηπατικές ασθένειες όπως σοβαρή ηπατίτιδα ή κίρρωση μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία. Οι νεφρικές διαταραχές, οι οποίες εμποδίζουν το σώμα από τη σωστή απέκκριση φαρμάκων, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης λόγω της συσσώρευσης αυτών των φαρμάκων.
 • Υπερπαραγωγή ινσουλίνης. Ένας σπάνιος όγκος του παγκρέατος μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολική παραγωγή ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την υπογλυκαιμία. Άλλοι όγκοι μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υπερβολική παραγωγή ουσιών που μοιάζουν με ινσουλίνη.

 

Επομένως, από όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η υπογλυκαιμία είναι μία κατάσταση που χρειάζεται άμεση θεραπεία. Για επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπογλυκαιμίας, η κατανάλωση συχνών μικρών γευμάτων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα μέτρο για να αποτρέψετε την υπερβολική πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση δεν συνιστάται ως μακροπρόθεσμη στρατηγική. Θα πρέπει να εντοπίσετε και να θεραπεύσετε την αιτία της υπογλυκαιμίας.

Πηγές:

Hypoglycemia (Low Blood Sugar). Ανακτήθηκε από: American Diabetes Association, diabetes.org

(2019) What is a normal blood sugar level?  diabetesselfmanagement.com

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάκη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;