Τι είναι το μετάξι καλαμποκιού και ποια τα οφέλη του;

SHARE

Πηγή εικόνας: dieteticaferrer.com

Το μετάξι καλαμποκιού είναι οι μακριές κλωστικές φυτικές ίνες που αναπτύσσονται κάτω από το φλοιό ενός νέου καλαμποκιού.

Αυτές οι λαμπερές, λεπτές ίνες βοηθούν στην επικονίαση και την ανάπτυξη του καλαμποκιού, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης στις παραδοσιακές πρακτικές βοτανοθεραπείας. Περιέχουν μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που μπορεί να είναι υπεύθυνες για διάφορες θετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων του προστάτη, της ελονοσίας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTI) και των καρδιακών παθήσεων. Πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και της φλεγμονής.

Οι ίνες του καλαμποκιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποξηραμένες ως τσάι ή εκχύλισμα.

Ποια τα οφέλη:

  • Παρέχει αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα του σώματός από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών και το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι μία από τις κύριες αιτίες πολλών χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της φλεγμονής. Το μετάξι καλαμποκιού είναι μια φυσικά πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή, μειώνουν την οξειδωτική καταπόνηση και προστατεύουν από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
  • Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής ανοσολογικής αντίδρασης του σώματός. Ωστόσο, η υπερβολική φλεγμονή συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Το εκχύλισμα από μετάξι καλαμποκιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή καταστέλλοντας τη δραστικότητα δύο κύριων φλεγμονωδών ενώσεων.
  • Μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο: Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το μετάξι καλαμποκιού μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά σε αυτό το προϊόν καλαμποκιού μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της διαβητικής νεφρικής νόσου.
  • Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Πρώτον, ενθαρρύνει την εξάλειψη της περίσσειας υγρών από το σώμα. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να είναι μια φυσική εναλλακτική λύση έναντι των προδιαγεγραμμένων διουρητικών, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη ανακάλυψε ότι το εκχύλισμα από μετάξι καλαμποκιού μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση αναστέλλοντας τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE).
  • Μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη. Μια μελέτη σε ζώα, διαπίστωσε ότι ποντίκια που έλαβαν εκχύλισμα από μετάξι καλαμποκιού παρουσίασαν σημαντική μείωση της ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης παράλληλα με τις αυξήσεις της χοληστερόλης της HDL (καλής). Ωστόσο, σε αυτό απαιτείται ανθρώπινη έρευνα.

Δοσολογία:

Advertisement

Μια ποικιλία παραγόντων θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίδραση του οργανισμού σας σε αυτό το συμπλήρωμα. Συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της κατάστασης υγείας και του ιατρικού ιστορικού.

Οι περισσότερες διαθέσιμες έρευνες δείχνουν, ότι το μετάξι καλαμποκιού είναι μη τοξικό. Οι ημερήσιες δόσεις που φθάνουν μέχρι 4,5 γραμμάρια ανά λίβρα σωματικού βάρους (10 γραμμάρια ανά κιλό) είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους.

Συνιστάται να ξεκινάτε με χαμηλή δόση για να διασφαλίσετε ότι το σώμα σας ανταποκρίνεται ευνοϊκά. Στη συνέχεια, αυξήστε το σταδιακά εάν είναι απαραίτητο.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την κατάλληλη δοσολογία, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

 

 

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: απειλή ή μέλλον;

Κοιλιοκάκη: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Η διατροφή κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας

Πολύποδες παχέος εντέρου και διατροφή

Advertisement

Χολολιθίαση και διατροφή

Χορτοφαγία: Αλήθειες και Μύθοι

Διατροφικές διαταραχές, τύποι, αίτια, αντιμετώπιση

 

 

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα, κάτοικος Μονάχου εδώ και ενάμιση χρόνο. Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία.Χορτοφάγος εδώ και λίγους μήνες. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG