Τι είναι το Λέμφωμα Hodgkin;

Πηγή εικόνας: https://i.pinimg.com
Πηγή εικόνας: https://i.pinimg.com

Τι είναι το λέμφωμα Hodgkin;

Το λέμφωμα ή νόσος του Hodgkin είναι ένας τύπος κακοήθους νεοπλασίας του λεμφικού ιστού. Το λεμφικό σύστημα περιλαμβάνει ένα δίκτυο λεπτών σωληναρίων, των λεμφαγγείων και ορισμένους “κόμβους” που ονομάζονται λεμφαδένες ή λεμφογάγγλια. Μέσα σε αυτό το σύστημα ρέει η λέμφος, ένα άχρωμο υγρό. Μέσα στην λέμφο επίσης εντοπίζονται τα κύτταρα του λεμφικού συστήματος που προστατεύουν τον οργανισμό από τις λοιμώξεις. Επομένως, τα λεμφώματα είναι νεοπλασίες που αναπτύσσονται στους λεμφικούς αυτούς ιστούς.

Οι ιστολογικοί τύποι του λεμφώματος

Το λέμφωμα Hodgkin εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρά άτομα (15-30 έτη) αλλά και σε ηλικιωμένους άνω των 55. Αρχικά εκδηλώνεται ως μια διογκωμένη λεμφαδενική ομάδα του σώματος, και αν δεν γίνει άμεσα αντιληπτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες λεμφαδενικές θέσεις. Το χαρακτηριστικό του λεμφώματος αυτού είναι η παρουσία ενός ειδικού τύπου κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται Reed – Sternberg, και πρόκειται για τα καρκινικά κύτταρα. Ανάλογα με την ποσότητα αυτών και με την σχέση τους με τα φυσιολογικά κύτταρα στον λεμφαδένα, ταξινομούμε τα λεμφώματα Hodgkin σε 4 τύπους. Αυτοί είναι:

  1. Τύπος οζώδους σκλήρυνσης
  2. Λεμφοεπικρατών τύπος
  3. Τύπος μεικτής κυτταροβρίθειας
  4. Λεμφοπενικός τύπος

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από λέμφωμα Hodgkin;

Το τι προκαλεί τη νόσο δεν είναι ακριβώς προσδιορισμένο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι μεγάλη συσχέτιση εμφανίζουν λοιμώξεις από συγκεκριμένους ιούς όπως ο EBV, ο HHV6 και ο HIV. Συσχέτιση πάλι εμφανίζουν περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως επαγγέλματα που ασχολούνται με ξύλα ή προηγούμενες χημειο- και ακτινοθεραπείες.

Συμπτώματα και εργαστηριακά ευρήματα

Κύριο κλινικό χαρακτηριστικό του λεμφώματος είναι η λεμφαδενική διόγκωση, όπως και αναφέραμε. Πιο συχνά εκδηλώνεται ως τραχηλική διόγκωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουμε διήθηση των λεμφαδένων του μεσοθωρακίου. Πολύ πιο σπάνια προσβάλλονται οι λεμφαδένες της μασχαλιαίας ή/και της βουβωνικής χώρας. Συχνό σύμπτωμα είναι ο κνησμός που έχει το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Μπορεί να γίνεται πολύ πιο έντονος μετά από την κατανάλωση αλκοόλ. Σε προχωρημένη νόσο μπορούν επίσης να εμφανιστούν πυρετός, κακουχία και απώλεια βάρους. Ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο του λεμφώματος Hodgkin, η κλινική εικόνα μπορεί να εμφανίζει παραλλαγές, χωρίς να αποκλίνει πολύ. Εργαστηριακά, σε εξετάσεις αίματος, μπορούμε να δούμε μια μείωση του αιματοκρίτη και μακροπρόθεσμα μπορεί να δούμε και έκπτωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πηγή εικόνας: https://r1hyp2sxi2yfla6wdk796135-wpengine.netdna-ssl.com
Πηγή εικόνας: https://r1hyp2sxi2yfla6wdk796135-wpengine.netdna-ssl.com

Οι πιο σπάνιες μορφές καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία: μια “παιδική” ασθένεια


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;