Τα φρούτα του φθινοπώρου

φρούτα του φθινοπώρου
Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Το φθινόπωρο βρίθει από γευστικά φρούτα που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας. «Κάθε πράγμα στον καιρό του..» λέει η παροιμία και μια από τις καλύτερες συμβουλές που μπορεί να σου δώσει ένας γεωπόνος είναι να αγοράζεις τα φρούτα και λαχανικά με βάση την εποχικότητα τους. Εμείς σου δίνουμε επιλογές και λόγους για να βάλεις στη διατροφή σου τα φρούτα του φθινοπώρου.

Τα οπωροκηπευτικά στην Ελλάδα καταλαμβάνουν περίπου το 30% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και το 40% των αρδευόμενων. Αποτελούν περίπου το 1/3 της φυτικής παραγωγής. Η ελληνική παραγωγή οπωροκηπευτικών ανέρχεται ετησίως στους 8 εκατ. τόνους περίπου από φρούτα και λαχανικά.

Από τα φρούτα, η πιο σημαντική ομάδα προϊόντων είναι τα εσπεριδοειδή (30%), και ακολουθούν:

τα ροδάκινα-νεκταρίνια (24%),
τα καρπούζια (16%),
τα σταφύλια (10%),
τα μήλα (8%),
τα αχλάδια,
τα ρόδια,
τα σύκα κ.ά.

Advertisements
Ad 14

Φρούτα του φθινοπώρου

Επιλέγοντας τα φρούτα που ευδοκιμούν λαμβάνουμε τη μέγιστη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Οι εποχιακοί καρποί δεν στοιβάζονται για μέρες σε ψυγεία, καταναλώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την συγκομιδή και έτσι δεν προλαβαίνουν να αλλοιωθούν διατηρώντας παράλληλα τις βιταμίνες τους και τα αρώματα τους. Το φθινόπωρο μπορούμε να απολαύσουμε:

Σταφύλια: Προσφέρουν κάλιο, βιταμίνες A, Β και C και φλαβονοειδή. Χρησιμοποιούνται σε γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδα, ενώ από τον μούστο τους φτιάχνουμε μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, πετιμέζι, κρασί και ξύδι.

Αχλάδια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και από τα πιο δημοφιλή φρούτα του φθινοπώρου. Τα χρησιμοποιούμε για κομπόστες, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα και chutney.

Διαβάστε επίσης  Ταινίες που θυμίζουν φθινόπωρο

Mήλα: Περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Οι συνταγές με μήλα είναι πολλές, από φρουτοσαλάτες, μηλόπιτες, κομπόστες και γλυκό του κουταλιού, μέχρι μήλα ψητά με κανέλα, πουρέ και αλμυρές μαρμελάδες.

Πορτοκάλια: Περιέχουν βιταμίνη Α, Β και C και είναι καλή πηγή φολικού οξέως, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου και ψευδαργύρου. Ταιριάζουν με σοκολάτα και χρησιμεύουν σε μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού.

Ρόδια:Πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα ρόδια ταιριάζουν πολύ με βρώμη και γιαούρτι και με τις πράσινες σαλάτες. Πίνονται σε χυμούς και λικέρ.

Ακτινίδια: Πλούσια σε βιταμίνη C, Α και Ε. Επιπλέον, λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους αξίας είναι ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Τρώγονται σε φρουτοσαλάτες, με γιαούρτι ή πίνονται σε χύμο με άλλα φρούτα.

Πηγές

Ελληνική Γεωργία (2017) Τα οπωροκηπευτικά της χώρας μας.  Ανακτήθηκε από το διαδίκτυο: www.ellinikigeorgia.gr 

Κοντοδήμου Α.(2016) Σου δίνουμε 4 καλούς λόγους να αγοράσεις εποχιακά φρούτα και λαχανικά τον μήνα Σεπτέμβριο.

Σενετάκη (2014) Τα φρούτα του φθινοπώρου

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Πώς να ταιριάξω τα χρώματα του σπιτιού σαν επαγγελματίας

 Όσο περνάνε τα χρόνια μέσα σε ένα σπίτι, αυξάνεται η
Οι 10 καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση την άνοιξη

Οι 10 καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση την άνοιξη

Οι 10 καλύτερες τροφές για αποτοξίνωση την άνοιξη είναι εδώ