Το σύνδρομο Rokitansky : μια σπάνια γενετική πάθηση !

Το σύνδρομο Rokitansky (Mayer Rokitansky Küster Hauser -MRKH), (συγγενής απλασία ή αγενεσία κόλπου ή απλασία των παραγώγων του πόρου του Müller) είναι μια σπάνια γενετική πάθηση, όπου ο κόλπος και η μήτρα είτε είναι υποαναπτυγμένες, είτε (όπως στις περισσότερες περιπτώσεις) δεν υπάρχουν καθόλου.

Αποτελεί την πιο συχνή αιτία απλασίας της μήτρας, με συχνότητά που υπολογίζεται να είναι 1:5000 – 1:20.000 γεννήσεις θήλεων νεογνών (Κάτι τέτοιο σημαίνει πως εμφανίζονται 3-10 περιπτώσεις κάθε έτος στη χώρα μας).

Η αιτιολογία του συνδρόμου Rokitansky είναι άγνωστη, ο καρυότυπος είναι φυσιολογικός (46,ΧΧ) και οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες είναι εξαιρετικά σπάνιες

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται στις ηλικίες 15-21 ετών, λόγω αμηνόρροιας (μη εμφάνισης εμμηνορρυσίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυσικά η διάγνωση προϋποθέτει την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα που θα επιβεβαιώσει την απλασία της μήτρας και κόλπου και την ύπαρξη φυσιολογικών ωοθηκών. Σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων (έως και 40%) παρατηρούνται ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος (μονήρης νεφρός, διπλός ουρητήρας κλπ), ενώ ένα ποσοστό της τάξης 15% παρουσιάζει και σκελετικές ανωμαλίες .

Το σύνδρομο Rokitansky δημιουργεί δύο σοβαρά προβλήματα στις γυναίκες που πάσχουν από αυτό. Το πρώτο είναι η αδυναμία κυοφορίας λόγο έλλειψης μήτρας. Η πιο σημαντική όμως παράμετρος του συνδρόμου είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης σεξουαλικών επαφών, λόγω έλλειψης κόλπου γεγονός που προκαλεί τεράστια ψυχολογικά προβλήματα στην ασθενή. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί η δυνατότητα της σεξουαλικής επαφής, ώστε η γυναίκα να ολοκληρωθεί, με μόνο πρόβλημα αυτό της υπογονιμότητας.

Στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές τεχνικές για την αποκατάσταση του κόλπου (δημιουργία νεόκολπου). Μια εγχείρηση τέτοιου είδους, έπεται της διάγνωσης (η οποία πραγματοποιείται τόσο με ακτινολογικές όσο και με λαπαροσκοπικές τεχνικές) και περιλαμβάνει πολύ συνοπτικά και απλουστευμένα τη διάνοιξη και το σχηματισμό κόλπου μήκους 9-11 εκ. από το δέρμα του ίδιου του αιδοίου.

Σήμερα εφαρμόζονται δύο μέθοδοι με επιτυχία, η μέθοδος Vecchietti (Vecchietti G, 1965) και η μέθοδος κατά Davydov η οποία είναι η πιο νέα μέθοδος, λιγότερο τραυματική με άμεσα αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι , το σύνδρομο Rokitansky είναι μια ιάσιμη κατάσταση καθώς η χειρουργική επέμβαση προσφέρει ολοκληρωτική αποκατάσταση. Η διάγνωση είναι αρκετά απλή και μετά την εγχείρηση δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τις ασθενείς, οι οποίες μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογικότατη ζωή, χωρίς να αποκλείονται ούτε από τη σεξουαλική επαφή ούτε και από τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;