Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: αχ τα χεράκια μου!

Το  Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα είναι ένα συχνό νόσημα που ταλαιπωρεί μερίδα του πληθυσμού. Ποια είναι τα συμπτώματα, πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και γιατί εμφανίζεται;

Αιτιολογία

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα προκαλείται από την παγίδευση του μέσου νεύρου και την συμπίεση του όπως περνά από τον καρπιαίο σωλήνα. Είναι 3 φορές πιο συχνό στις γυναίκες. Μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, είτε από ένα ατύχημα είτε από καθημερινούς επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς / κόπωση. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν είναι η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση και η θεραπεία με αντισυλληπτικά. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που συνδέονται όπως πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, μεγαλακρία, ρευματική πολυμυαλγία. Πολλές φορές δεν ανευρίσκεται ακριβής αιτιολογία για την ανάπτυξη του συνδρόμου. Εάν αφορά και τα δύο χέρια, η πιθανότητα να είναι δευτεροπαθές κάποιου νοσήματος είναι μεγάλη.

Συμπτωματολογία

Συνήθως εμφανίζεται αρχικά με ένα αίσθημα βάρους στον καρπό, το οποίο σταδιακά εξελίσσεται σε μούδιασμα των τριών πρώτων δαχτύλων. Λόγω του ότι αφορά το μέσο νεύρο προσβάλλονται κυρίως ο αντίχειρας και ο δείκτης (ποτέ το μικρό δάχτυλο). Το μούδιασμα με το πέρας του χρόνου γίνεται όλο και πιο μόνιμο. Χαρακτηριστικά, πολλοί ασθενείς ξυπνάνε το βράδυ και τινάζουν το χέρι τους για να απαλλαγούν από το μούδιασμα, ενώ έχουν κάποιες καθημερινές κινήσεις με τις οποίες αναπαράγονται τα συμπτώματά τους. Το μούδιασμα μπορεί να εξελιχθεί σε πόνο. Τέλος υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί αδυναμία στις λεπτές κινήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία είναι δύο ειδών: συντηρητική και χειρουργική. Στα αρχικά στάδια η αντιμετώπιση βασίζεται στην ξεκούραση και τα αντιφλεγμονώδη. Ειδικά οι κινήσεις που καταπονούν τον καρπό θα είναι καλό να αποφεύγονται. Μερικές φορές τα ψυχρά επιθέματα μπορούν να παρέχουν ανακούφιση. Επίσης η χρήση νάρθηκα είναι ωφέλιμη. Όταν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα, πιο επίμονα και ταλαιπωρούν μπορεί να είναι απαραίτητη η έγχυση κορτιζόνης και η νευροχειρουργική αντιμετώπιση με στόχο την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου.

Πηγές

Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Κουκάκη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;