Σημάδια υπνικής άπνοιας

 

Σημάδια Υπνικής Άπνοιας
Πηγή εικόνας: rodiaki.gr

Σημάδια υπνικής άπνοιας εμφανίζονται όταν ο οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με ορισμένα ιατρικά προβλήματα, που είναι δύσκολο τις περισσότερες φορές να αναγνωριστούν. Ο ύπνος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες συνήθειες τις οποίες έχει ο άνθρωπος. Συμβάλει ουσιαστικά στην διατήρηση της καλή ψυχικής και σωματικής υγείας. Όταν διαταράσσεται οφείλουμε να εξετάσουμε τους παράγοντες που τον επηρεάζουν.

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας είναι ίσως η πιο γνωστή διαταραχή ύπνου. Αναγνωρίζεται από το έντονο ροχαλητό συνήθως. Ένα ακόμη γνωστό σύμπτωμα είναι η επαναλαμβανόμενη διακοπή της αναπνοής στην διάρκεια του ύπνου. Οδηγεί σε πτώση του οξυγόνου και αφύπνηση του εγκεφάλου για να αποκατασταθεί η αναπνοή.

Επίσης, υπάρχουν και κάποια άλλα, κρυφά σημάδια υπνικής άπνοιας που οφείλουμε να αναγνωρίσουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα ύπνου που εκδηλώνονται. Αυτά είναι τα εξής:

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Στανφορντ η υπνική άπνοια είναι συνήθως υπαίτια για τους πονοκεφάλους που έχετε όταν ξυπνάτε. Ακόμη και αν έχετε κοιμηθεί τις απαιτούμενες 8 ώρες, η τάση της υπνικής άπνοιας να διαταράσσει τον ύπνο σας, οδηγεί σε «δυσλειτουργεία» του οργανισμού. Αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους επειδή ξυπνάτε πολλές φορές την νύχτα. Αυτό έχει σαν συνέπεια ο οργανισμός να μην ξεκουράζεται όπως πρέπει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νιώθετε κουρασμένοι

Στα σημάδια της υπνικής άπνοιας υπάγεται και η κούραση που νιώθετε 24 ώρες το 24ωρο. Η υπνηλία στην διάρκεια της ημέρας είναι το πιο συχνό φαινόμενο, που εμφανίζεται κυρίως στους άντρες. Συνήθως, οι άνθρωποι αποδείδουν την κούραση σε έλλειψη ύπνου. Ο δόκτωρ Τσερνομπίλσκι, διευθυντής στο Sinai Beth Israel της Νέας Υόρκης, υποστηρίζει ότι βασίζεται στην υπνική άπνοια. Είτε έχει τη μορφή αποφραγματικής, είτε κεντρικής υπνικής άπνοιας, αποτελεί εξίσου ένα εμπόδιο για καλό ύπνο.

Επισκέπτεστε συχνά το μπάνιο

Τις περισσότερες φορές δεν έχει δεν επιθυμία να επισκεφτεί την τουαλέτα μέσα στη νύχτα. Τς σημάδια της υπνικής άπνοιας σας αναγκάζουν να το κάνετε. Αυτό συμβαίνει διότι ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα με αποτέλεσμα να μη γνωρίζετε το λόγο. Έτσι, πιστεύετε ότι έχετε ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα.

Έχετε αλλαγές στη διάθεση

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει στην αλλαγή της συμπεριφοράς μας. Αισθανόμαστε τον εκνευρισμό, θυμό, έχουμε άγχος και στρες. Σύμφωνα με το ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Harvard η ψυχική εξάντληση είναι ακόμη είναι σύμπτωμα της έλλειψης ύπνου. Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας επηρεάζει αισθητά την ποιότητα της ψυχικής υγείας μας.

Παίρνετε βάρος

Η αδυναμία εκδήλωσης κάποιων ορμονών λόγω της διαταραχής του κιρκαδικού ρυθμού, οδηγεί σε αύξηση του βάρους χωρίς προφανή λόγο. Αυτό έχει ως συνέπεια να νιώθετε συνεχώς μέσα στη μέρα πεινασμένοι. Αποτέλεσμα έχει να γίνεστε πιο ανθεκτικοί στην ινσουλίνη και κατά συνέπεια, να εμφανίζετε διαβήτη.

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στο σεξ

Στα σημάδια της υπνικής άπνοιας υπάγεται και η ανικανότητα στους άντρες. Οι άντρες υποστηρίζουν ότι η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται στην έλλειψη ύπνου και το άγχος. Σύμφωνα με το National Sleep Foundation ορίζεται με βάση τις διαταραχές που προκαλούνται από την υπνική άπνοια. Τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από υπνική άπνοια.

Εκδήλωση προβλημάτων στα παιδιά

Δέκτες του συνδρόμου της υπνικής άπνοιας μπορεί να είναι και τα παιδιά. Όταν ροχαλίζουν,  όταν δεν μπορεί να αποδώσουν σωστά στο διάβασμα και όταν δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα ούρα τους την νύχτα, τότε μπορεί να πάσχουν από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας.

Η μνήμη αποδυναμώνεται

Σύμφωνα με μελέτες, η υπνική άπνοια επηρεάζει τις γνωσιακής λειτουργίες και την χωροταξική μνήμη. Αυτό συνεπάγεται αδυναμία συγκέντρωσης μέσα στη μέρα. Επίσης, η μνήμη αποδυναμώνεται με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να μην μπορεί να συγκρατήσει σημαντικές πληροφορίες.

Πως αντιμετωπίζεται η υπνική άπνοια

Αν και τα σημάδια της υπνικής άπνοιας μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν πάσχουμε απο αυτή, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να το διακρίνουμε. Το ιατρικό ιστορικό και μια σειρά εξετάσεων βοηθούν εξίσου. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος όμως είναι αυτή που γίνεται στα νοσοκομεία. Ο ασθενής κάθεται ένα με δυο βράδια στο εργαστήρι ύπνου. Η ολονύχτια μελέτη ύπνου θα πιστοποιήσει αν το άτομο πάσχει από υπνική άπνοια. Επίσης, θα ορίσει την μορφή υπνικής άπνοιας από την οποία πάσχει. Τέλος, με βάση τα ιατρικά δεδομένα που θα συλλεχθούν θα οριστεί η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετωπιση του συνδρόμου.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι

https://www.maxmag.gr/apscychologita/proino-xypnima/

 

Βιβλιογραφία

https://www.iatronet.gr/ygeia/nevrologia/article/53521/kryfa-simadia-ypnikis-apnoias.html

https://www.iatropedia.gr/ygeia/ypniki-apnoia-poia-einai-ta-simadia-pote-na-anisychoume/30734/amp/

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Τα τελευταλια χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον χώρο της μόδας και την αρθρογραφία. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Πλέον είμαι μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη... άντε ... το όμορφο ταξίδι μας ξεκίνησε....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;