Πονοκέφαλος: Ποια είναι τα είδη του;

Πηγή εικόνας : neyrologos.gr

Ο πονοκέφαλος είναι ένας πολύ συχνός λόγος να αναζητήσουμε την ιατρική συμβουλή. Ο πόνος που προκαλεί δεν είναι πάντα μόνο σε ένα σημείο. Κάποιες φορές μπορεί να έχουμε πόνο στο μέτωπο άλλες φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού και άλλες πόνος να είναι γύρο από τα  μάτια μας. Αυτό δεν σημαίνει κάτι, ο πονοκέφαλος μπορεί να «χτυπήσει» σε διάφορα σημεία του κεφαλιού μας. Όμως, το κάθε σημείο είναι και διαφορετικό και δεν έχουν όλα την ίδια αιτιολογία. Γενικότερα, ο πονοκέφαλος μπορεί να προέρχεται από πολλά. Για αυτό και παρακάτω θα δούμε τα είδη που υπάρχουν.

Συνεχώς, αναφερόμαστε στον πονοκέφαλο τι πραγματικά είναι;

Ως κεφαλαλγία (δηλαδή πονοκέφαλος) ορίζεται ο πόνος οπουδήποτε στην περιοχή της κεφαλής στο πίσω μέρος, στους κροτάφους, στον αυχένα, στο μέτωπο. Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και το συχνότερο σύνδρομο πόνου. Ο πονοκέφαλος διαχωρίζεται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Πρωτοπαθείς είναι: όταν δεν οφείλεται σε κάποιο εξωγενή παράγοντα ή σε κάποιο νόσημα. Δευτεροπαθείς είναι: όταν οφείλεται σε κάποιο αναγνωρίσιμο αίτιο.

Τα είδη του πονοκεφάλου είναι τέσσερα και έχουμε:

  • Πονοκέφαλος τάσης

Είναι η πιο συχνή μορφή πονοκεφάλου όπου όλοι μας έχουμε ζήσει κάποια στιγμή στην ζωή μας. Αναφέρεται και ως χρόνιος ημερήσιος πονοκέφαλος ή χρόνιος μη-προοδευτικός πονοκέφαλος. Προκαλείται από την σύσπαση των μυών. Έχει ήπια ή μέτρια ένταση και πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι ο πόνος έρχεται και φεύγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Ημικρανία

Τα ακριβή αίτια της ημικρανίας είναι άγνωστα. Συγκαταλέγεται στους πρωτοπαθείς. Εμφανίζεται  στην εφηβεία και προσβάλλει της γυναίκες πολύ περισσότερο σε σχέση με τους άνδρες. Ο πόνος από την ημικρανία μπορεί να είναι από μέτριος έως ισχυρός. Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας μπορεί να διαρκέσουν από κάποιες ώρες έως και κάποιες ημέρες. Συνήθως, συμβαίνουν μία έως τέσσερις φορές ανά μήνα. Οι ημικρανίες μπορεί να αυξάνονται άμα τρώμε κάποια φαγητά όπως σοκολάτα επίσης από το στρες, την αϋπνία ακόμα και το αίσθημα πείνας. Οι ημικρανίες συνδέονται όμως και με άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία στο φως, τον ήχο, στις οσμές. Μπορεί να έχουν ναυτία και εμετό, απώλεια της όρεξης αλλά και στομαχικές διαταραχές.

Αποτέλεσμα εικόνας για πονοκεφαλος ειδη
Πηγή εικόνας : mymind.gr
  • Αθροιστική κεφαλαλγία

Ο πονοκέφαλος αυτός είναι πολύ έντονος και μπορεί να είναι μέσα ή γύρω από το ένα μάτι στην μια πλευρά του κεφαλιού μας. Μπορεί να διαρκέσει συνολικά από εβδομάδες έως μήνες. Συνήθως ακολουθείται από περιόδους ύφεσης όπου εκεί μπορεί να μην έχουμε  καθόλου πονοκέφαλο για μήνες και μερικές φορές ακόμη και χρόνια. Αποτελεί μια πολύ επώδυνη εμπειρία. Επιπλέον, παρατηρείται περισσότερο στους άνδρες. Επιπρόσθετα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της συχνότητας και της έντασης.

  • Πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα

Ο πονοκέφαλος από ιγμορίτιδα προκαλείται συνήθως από μια λοίμωξη και φλεγμονή των ρινικών διόδων. Επομένως, άμα νιώθουμε πίεση ή πόνο στο μπροστινό τμήμα του κεφαλιού γύρω από το μέτωπο, αυτό μπορεί να οφείλεται στην ιγμορίτιδα. O πόνος συνήθως συνοδεύεται από ρινική καταρροή ή ρινική συμφόρηση. O πονοκέφαλος της ιγμορίτιδας υποχωρεί μόλις καθαρίσουν τα ιγμόρεια.

Βιβλιογραφία

https://www.vita.gr/2006/03/03/ygeia/poy-sas-ponaei-o-ponokefalos-5-shmeia-me-diaforetikh-antimetwpish/

https://www.iatropedia.gr/ygeia/ponokefalos-poia-eidi-yparchoun-symptomata-imikranies-masaz-sto-kefali/56763/

https://www.algon.gr/ponos-ponokefalos

https://neyrologos.gr/ponokefalos-aities-pou-ofeiletai-antimetopisi/

https://www.healthview.gr/44248/ponokefalos-afta-ine-ta-4-idi/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Πάφρα

Ονομάζομαι Αγγελική Πάφρα , κατάγομαι από Εύβοια και σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;