Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας

Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας
Πηγή εικόνας: Skai.gr

Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας είναι εμφανής και ολοένα αυξάνονται. Η ενδοοικογενειακή βία είναι η βλάβη που προκαλείται σε ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί στην Ελλάδα, 8 στις 10 γυναίκες πέφτουν θύματα από (νυν ή πρώην) συντρόφους/συζύγους. Η ενδοοικογενειακή βία έχει πολλές μορφές. Μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική, λεκτική, οικονομική, σεξουαλική.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας

Οι επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας στις γυναίκες επεκτείνονται σε πολλά επίπεδα. Όσον αναφορά στην ψυχική υγεία, η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται ανασφαλής και χάνει την αυτοπεποίθηση της. Θυματοποιεί τον εαυτό της επειδή επιτρέπει την χρήση βίας από τον σύντροφο/σύζυγο, με αποτέλεσμα τον στιγματισμό και των δύο. Νιώθουν ότι δεν αξίζουν να αγαπηθούν και οδηγούνται στην κατάθλιψη. Σε σωματικό επίπεδο αποκτούν χρόνιους πόνους ή σοβαρά τραύματα που αργούν να επουλωθούν. Επίσης, εμφανίζουν αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η εμφάνιση μετατραυματικού στρες, με σκηνές από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν, καθώς και η διαταραχή ύπνου αποτελούν εξίσου σοβαρές επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας. Όλες αυτές οι επιπτώσεις έχουν σαν επακόλουθο την χρήση ουσιών (ναρκωτικά), την αυτοκτονία ή την έξαρση βίαιης συμπεριφοράς του θύματος σε πιο αδύναμα μέλη της οικογένειας.

Οι γυναίκες παρά τις σοβαρές επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας αδυνατούν να αφήσουν τον σύντροφο/σύζυγο. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ άλλων: η ντροπή από το στίγμα για την βία που βιώνουν, η αγάπη που νιώθουν προς τον άλλο και η οικονομική εξάρτηση που έχουν. Όταν οι γυναίκες εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τους άντρες τους, παύουν να έχουν την δυναμική να αντιμετωπίσουν σοβαρά θέματα όπως αυτό. Έτσι, οδηγούνται στην αποσιώπηση της βίας από τον σύντροφο/σύζυγο, και κατά συνέπεια απομακρύνονται από την ιδέα της φυγής.

Τα παραπάνω οδηγούν σε ένα τραυματικό δεσμό μεταξύ του ζευγαριού. Αυτό οφείλεται στις περιόδους που ο άντρας δείχνει ένα καλό πρόσωπο προς την γυναίκα του. Η σωστή συμπεριφορά του συντρόφου κάνει την γυναίκα να ξεχνάει την βία που βίωσε, οπότε συνεχίζει να μένει στην σχέση. Όταν αυτό ανατραπεί από την νέα έκρηξη θυμού του συντρόφου, η γυναίκα θα το υποστεί πάλι, χωρίς την ένδειξη φυγής. Είναι απολύτως εξαρτώμενη από τον άντρα και αδυνατεί να συνεχίσει χωρίς αυτόν. Οπότε υπομένει την κατάσταση της ενδοοικογενειακής βίας με τις όποιες επιπτώσεις.

Τρόποι αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας

Ο πιο σίγουρος τρόπος τον οποίο μπορεί να ακολουθήσει μια γυναίκα για να ξεφύγει από την ενδοοικογενειακή βία, είναι να το καταλάβει. Όταν καταλάβει αυτό που βιώνει θα μπορέσει να αποκτήσει την κατάλληλη δύναμη που θα την βοηθήσει να κινηθεί δραστικά, προκειμένου να σωθεί. Μπορεί να απευθυνθεί σε ένα κοντινό της πρόσωπο που εμπιστεύεται ή σε κάποια αρμόδια υπηρεσία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Πρέπει να ξεπεράσει τον φόβο του κοινωνικού στίγματος και να διεκδικήσει την απελευθέρωση της από τον «γόρδιο δεσμό» που την κατατρώει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγές:

https://diotima.org.gr/endooikogeneiaki-via/

https://www.psychology.gr/violence-abuse/916-endooikogeneiakh-via-to-thyma-o-thyths-kai-oi-epiptoseis-ths.amp.html

Σχετικοί Σύνδεσμοι:

Αποποινικοποιείται η Ενδοοικογενειακή Βία στη Ρωσία

Μήπως είμαι κι εγώ θύμα ενδοοικογενειακής βίας;


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;