Ζώντας με τον HIV σήμερα

Πηγή Εικόνας: https://i.pinimg.com

Το AIDS σήμερα

Όλοι και όλες πάνω κάτω σήμερα ξέρουμε τι είναι το AIDS. Πρόκειται για ένα σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας που προκαλείται από τον HIV ιό. Αυτός ο ιός στοχεύει σε έναν συγκεκριμένο τύπο κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και τα καταστρέφει. Αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος όμως, είναι το πώς μεταδίδεται ο ιός και πώς επηρεάζει τη ζωή των οροθετικών ατόμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό τους και την περιθωριοποίησή τους. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια διοργανώνονται δράσεις από πολλούς συλλόγους και συλλογικότητες που αποσκοπούν ακριβώς στην ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για το AIDS.

Πηγή εικόνας: https://www.hiv.gov

Θετική Φωνή

Η Θετική Φωνή είναι ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας. Πρόκειται δηλαδή για έναν σύλλογο των ατόμων που ζουν με τον HIV. Ο σύλλογος αυτός ιδρύθηκε το 2009 και μεταξύ των στόχων του συμπεριλαμβάνονται η προάσπιση – διεκδίκηση των οροθετικών ατόμων, η ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την νόσο και η αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων για τα οροθετικά άτομα. Παρακάτω περιγράφονται μερικές από τις δράσεις που διοργανώνει η Θετική Φωνή.

Checkpoints

Τα Checkpoints είναι κέντρα πρόληψης και εξέτασης για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Από την ίδρυσή τους, το 2012, έχουν διενεργήσει πάνω από 100.000 δωρεάν εξετάσεις για το AIDS και άλλα ΣΜΝ. Αυτό καθιστά τα Checkpoints τον σημαντικότερο άξονα αναχαίτισης της προσπέλασης της επιδημίας του HIV στη χώρα μας. Τα Checkpoints παρέχουν ένα φιλικό και ασφαλές περιβάλλον για τους ενδιαφερόμενους να συζητήσουν για την σεξουαλική τους υγεία. Η σημασία των Checkpoints φαίνεται στο ότι φέρνοντας το θέμα της εξέτασης και πρόληψης στην δημόσια σφαίρα, έχουν καλλιεργήσει μια κουλτούρα τακτικής εξέτασης και ενημέρωσης.

“Εγώ και ο HIV”

Η δράση “Εγώ και ο HIV” αφορά σε μια σειρά συζητήσεων και εκδηλώσεων στις οποίες προσεγγίζονται επιστημονικά τα θέματα υγείας των οροθετικών ατόμων. Στις συζητήσεις είναι προσκεκλημένοι διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας που εξηγούν τους μύθους για το AIDS και τα οροθετικά άτομα.

Πηγή εικόνας: https://images.squarespace-cdn.com

Εργασία στο δρόμο

Η εργασία στο δρόμο αφορά σε παρεμβάσεις στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονικής. Αποσκοπεί στην προσέγγιση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και στην ευαισθητοποίησή τους για το AIDS. Η προσέγγιση των ευπαθών ομάδων στον χώρο που ζουν/συχνάζουν είναι πιο αποτελεσματική από το να έρθουν στους χώρους της Θετικής Φωνής. Η εργασία στο δρόμο έχει συμβάλει πολύ στην ενημέρωση αφενός και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου αφετέρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στήριξε την Θετική Φωνή!

Οι δράσεις της Θετικής Φωνής στηρίζονται κυρίως σε εθελοντές και στα μέλη του συλλόγου. Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τις δράσεις της Θετικής Φωνής μπορεί να επισκεφτεί τη σελίδα του συλλόγου. Εκεί μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για το πώς μπορεί να στηρίξει τον σύλλογο εθελοντικά. Η Θετική Φωνή έχει υπάρξει πλάι στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα όλα αυτά τα χρόνια. Παρέχει όμως τις υπηρεσίες της και προστατεύει καθέναν και καθεμία που χρειάζεται βοήθεια. Η Θετική φωνή μέσω του Red Umbrella Athens Project στηρίζει άτομα άτομα εργαζόμενα στο σεξ.

 

 

 

Μπορείτε να ανατρέξετε στους παρακάτω συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες.

Η ηλεκτρονική σελίδα της Θετικής Φωνής

Η ηλεκτρονική σελίδα του Ath Checkpoint

Ιός HIV: Η ιστορία του AIDS μέχρι σήμερα

Προλαμβάνοντας το AIDS

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Ταινίες που τολμούν

Πηγή εικόνας: https://positivevoice.gr/

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;