Τι είναι το πολλαπλούν μυέλωμα;

Πηγή εικόνας: https//www.iatronet.gr
Πηγή εικόνας: https//www.iatronet.gr

Τι είναι το πολλαπλούν μυέλωμα;

Μια ομάδα παθήσεων των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελούν οι πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες. Οι διαταραχές αυτές αφορούν τα πλασματοκύτταρα. Τα πλασματοκύτταρα είναι η πιο εξελιγμένη μορφή των Β λεμφοκυττάρων. Είναι τα κύτταρα που παράγουν αντισώματα. Σε μερικές περιπτώσεις οι πολύ αυστηροί μηχανισμοί με τους οποίους ελέγχεται η παραγωγή ανοσοσφαιρινών διαταράσσονται. Ένα πλασματοκύτταρο, στο οποίο εντοπίζεται το πρόβλημα, μπορεί να αρχίσει να πολλαπλασιάζεται αναίτια και ανεξέλεγκτα. Αυτός ο πολλαπλασιασμός θα οδηγήσει στην απότομη αύξηση ενός αντισώματος στον ορό του αίματος. Τα αντισώματα αυτά όμως θα είναι δυσλειτουργικά. Η πιο συνηθισμένη πλασματοκυτταρική δυσκρασία είναι το πολλαπλούν μυέλωμα.

Πώς προκαλείται η νόσος;

Το πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να προκληθεί λόγω δύο σημαντικών γεγονότων στην λειτουργία των πλασματοκυττάρων. Πρώτον, μεταλλάξεις στα χρωμοσώματα των κυττάρων οδηγούν σε ανώμαλη έκφραση γονιδίων που προκαλούν έντονο πολλαπλασιασμό και μειωμένο θάνατο. Δεύτερον, τα μεταλλαγμένα πλασματοκύτταρα καταφέρνουν να “φωλιάσουν” σε διάφορες θέσεις του οργανισμού. Οι φωλιές αυτές είναι επικίνδυνες γιατί μπορεί να αναπτυχθούν ως αυτόνομοι όγκοι και να μην ανταποκρίνονται σε θεραπεία.

Ποια είναι τα σημαντικότερα συμπτώματα της νόσου;

Τα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος εμφανίζουν  πολύ μεγάλη ετερογένεια στα χαρακτηριστικά τους και στο πώς επηρεάζουν τους άλλους κυτταρικούς τύπους.  Κλινικά το πολλαπλούν μυέλωμα μπορεί να εμφανίσει πολλές εικόνες με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολη η διάγνωσή του από την κλινική του εικόνα και μόνο. Η αναιμία, η ωχρότητα, η καταβολή και η κόπωση εμφανίζονται πρώτα σε ένα μυέλωμα αλλά δεν είναι ειδικά της νόσου συμπτώματα. Συνηθισμένες είναι οι οστικές διαβρώσεις. Μια οστική διάβρωση μπορεί να εκδηλωθεί οστεόλυση, οστεοπόρωση, και αυτόματα κατάγματα. Οι διαβρώσεις αυτές μπορεί να επηρεάσουν αγγεία και νεύρα, δίνοντας αντίστοιχα συμπτώματα.

Δεδομένου ότι τα νεοπλασματικά πλασματοκύτταρα παράγουν μεγάλη ποσότητα ανοσοσφαιρινών επηρεάζουν την αιματική κυκλοφορία. Αυτό συμβαίνει γιατί τα υπέρμετρα αντισώματα εμποδίζουν την φυσική ροή του αίματος με έναν μηχανισμό που δεν έχουμε το χρόνο να αναλύσουμε εδώ. Έτσι, μπορεί να παρατηρηθούν έκπτωση λειτουργίας του εγκεφάλου και των οφθαλμών και αιμορραγίες.

Πού προσανατολίζεται η θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα;

Η θεραπεία του μυελώματος προσανατολίζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά επίθεση στα καρκινικά κύτταρα με στόχο την μείωσή τους. Ο δεύτερος αφορά την αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου. Παλαιότερα το πολλαπλούν μυέλωμα σκότωνε τους ασθενείς οξέως. Σήμερα όμως με την πρόοδο της ιατρικής, μπορούμε να κρατάμε την νόσο σε ύφεση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Πιο σημαντικό, εφόσον έχει επιτύχει την ύφεση του νεοπλασματικού πολλαπλασιασμού είναι η αντιμετώπιση των επιπλοκών. Στις επιπλοκές μπορεί να ανήκουν σοβαρός πόνος, επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι θραύσεις στα οστά. Αντιμετωπίζοντας τις επιπλοκές, μπορεί να εξασφαλιστεί ένα αρκετά καλό επίπεδο ζωής για τον ασθενή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο FDA εγκρίνει την πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τη λευχαιμία στις Ηνωμένες Πολιτείες

Οι πιο σπάνιες μορφές καρκίνου

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;