Πρόγραμμα Έγκαιρης Παρέμβασης από το ΕΙΚ

Πηγή εικόνας: https://idrimakofon.gr/
Πηγή εικόνας: https://idrimakofon.gr/

Τι είναι το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών;

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών έχει μακρά ιστορία δραστηριοποίησης στην Ελλάδα και παρέχει μια πληθώρα υπηρεσιών. Το ΕΙΚ πρόκειται για τον μοναδικό δημόσιο φορέα που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες αποκατάστασης και εκπαίδευσης σε κωφά/βαρήκοα άτομα. Μεταξύ των σκοπών και πεδίων δράσης του ιδρύματος κωφών είναι η έγκαιρη διάγνωση της κώφωσης και της βαρηκοΐας σε παιδιά. Πέρα από αυτό το ΕΙΚ δραστηριοποιείται στην παροχή ειδικής αγωγής και περίθαλψης, ειδικής εκπαίδευσης με σκοπό την επαγγελματική αποκατάσταση, και κάθε είδους βοήθεια στην καθημερινότητα των κωφών ατόμων. Στο παρόν άρθρο όμως θα παρουσιάσουμε κυρίως το πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης που έχει και μεγάλη σημασία για την υγεία των ατόμων.

Πηγή εικόνας: https://idrimakofon.gr/
Πηγή εικόνας: https://idrimakofon.gr/

Τι είναι το πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης;

Το πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης πρωτολειτούργησε το 1986. Το πρόγραμμα αυτό συμβάλλει στην ανίχνευση και αξιολόγηση της βαρηκοΐας σε συνεργασία με πολλές μαιευτικές και ωτορινολαρυγγολογικές κλινικές. Σε δεύτερο επίπεδο γίνεται εκπαιδευτική παρέμβαση σε βρέφη και νήπια, και παράλληλη υποστήριξη των γονιών. Αν δεν γίνει διάγνωση μετά τη γέννηση του παιδιού, είναι αναγκαία η παραπομπή του παιδιού για αξιολόγηση.

Πολλαπλές έρευνες έχουν δείξει ότι όσο πιο νωρίς αρχίσει η έγκαιρη παρέμβαση τόσο πιο γρήγορα μπορεί ένα παιδάκι να καλλιεργήσει επικοινωνιακές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή του. Η δυνατότητα επικοινωνίας είναι απαραίτητη για την γλωσσική, γνωστική, κοινωνική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη.

Ποιοι είναι οι στόχοι της έγκαιρης παρέμβασης;

Οι στόχοι της έγκαιρης παρέμβασης κατανέμονται σε αυτούς που αφορούν το κωφό – βαρήκοο παιδί, και σε αυτούς που αφορούν την οικογένειά του. Το παιδάκι μπορεί αρχικά να βοηθηθεί ώστε να χρησιμοποιεί πλήρως την ακοή που έχει ακόμα στην διάθεσή του αξιοποιώντας ακουστικά βαρηκοΐας ή κοχλιακά εμφυτεύματα. Με ή χωρίς αυτά το παιδί πρέπει να μάθει να αλληλεπιδρά αποτελεσματικά με το περιβάλλον του (οικογενειακό, σχολικό).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γονείς και οι συγγενείς με το πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται την ιδιαιτερότητα του παιδιού τους. Εξοικειώνονται με θέματα σχετικά με την κώφωση και την βαρηκοΐα. Αυτό είναι σημαντικό ώστε οι γονείς να μπορούν λαμβάνουν τις κατάλληλες αποφάσεις για το παιδί τους. Να μπορούν να επικοινωνούν μαζί του, να εντοπίζουν τις σωματικές και τις συναισθηματικές του ανάγκες και να μπορούν να το στηρίξουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του ιδρύματος μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του ΕΙΚ: https://idrimakofon.gr/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;