Η νόσος του κολυμβητή

Η νόσος του κολυμβητή
Πηγή εικόνας: chrysicoshearing.gr

Η νόσος του κολυμβητή – γνωστή και ως εξωτερική ωτίτιδα – είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που συναντάται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Αποτελεί μια λοίμωξη του αυτιού, η οποία μπορεί να προκληθεί από πολλούς διαφορετικούς τύπους μυκήτων ή βακτηρίων. Αυτό πραγματοποιείται ύστερα από την υπερβολική υγρασία που συναντάται στον εξωτερικό ακουστικό πόρο, με τον εγκλωβισμό μιας ικανής ποσότητας νερού στο αυτί. Έτσι, δημιουργείτε φλεγμονή, η οποία επιτρέπει την είσοδο των μυκήτων και βακτηρίων.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, επειδή οι άνθρωποι αδυνατούν να αναγνωρίσουν τι τους συμβαίνει, να τραυματίζουν τον ακουστικό πόρο προκειμένου να ηρεμήσουν από τον πόνο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στο αυτί.

Αίτια της νόσου του κολυμβητή

Κατά κύριο λόγο, η νόσος του κολυμβητή προκύπτει από την υπερβολική υγρασία στον εξωτερικό ακουστικό πόρο. Όπως προαναφέραμε, δημιουργείται φλεγμονή που οφείλετε στην εμφάνιση μυκήτων και βακτηρίων. Επίσης, μπορεί να οφείλετε σε μικρόβια που συναντώνται σε ζεστή μπανιέρα ή μολυσμένο νερό. Αίτιο μπορεί ακόμα να αποτελεί η υπερβολική χρήση μπατονέτας ή η είσοδος λακ και βαφής μαλλιών στον εξωτερικό ακουστικό πόρο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες καθιστούν αυτή την περιοχή του αυτιού «ανοχύρωτη» απέναντι στα βακτήρια.

Συμπτώματα

Τα συνηθέστερα φαινόμενα της νόσου είναι φαγούρα και πόνος στον εξωτερικό λοβό του αυτιού. Το αυτί φαίνεται να είναι βουλωμένο ή πρησμένο και εκκρίνει άοσμο υγρό. Συμπτώματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής είναι ο πυρετός, πόνος που επεκτείνεται ως τον λαιμό και το κεφάλι γενικότερα. Επίσης, η μειωμένη ακοή και ξηρότητα μπορεί να προειδοποιούν για σοβαρή ζημιά που έχει προκληθεί. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, οι οποίες οδηγούν ακόμη και στην ολοκληρωτική απώλεια ακοής. Θα υπάρξουν επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του αυτιού (χρόνια εξωτερική ωτίτιδα), καθώς και βλάβη του οστού ή του χόνδρου.

Διάγνωση της νόσου

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν αντιληφθείτε από τα παραπάνω συμπτώματα πως έχετε την νόσο του κολυμβητή είναι να, επισκεφθείτε άμεσα τον ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ). Εκείνος θα κάνει έγκαιρη διάγνωση της νόσου και θα σας παρέχει την κατάλληλη θεραπεία, προκειμένου να περάσετε ανώδυνα αυτό το πρόβλημα χωρίς άλλες επιπλοκές.

Θεραπεία

Η θεραπεία που είναι πιο γνωστή για την νόσο του κολυμβητή, είναι η φαρμακευτική αγωγή. Ο ΩΡΛ θα προβεί σε ωτοσκοπική εξέταση, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει διάτρηση τυμπάνου. Στην πορεία καθαρίζει την μολυσμένη περιοχή για την αποφυγή τυχόν ερεθισμού ή πόνου. Επίσης, χορηγούνται αντιβιοτικές σταγόνες ή παυσίπονα για την αποφυγή της μόλυνσης. Εάν, δεν υποχωρήσει η μόλυνση μετά από 4 ημέρες, τότε γίνεται αλλαγή της αγωγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόληψη

Πολύ σημαντική είναι η πρόληψη, προκειμένου να αποφύγετε την μόλυνση του εξωτερικού πόρου του αυτιού. Πρώτα από όλα, πρέπει να στεγνώνετε καλά τα αυτιά σας μετά από κολύμβηση. Αυτό πραγματοποιείται εύκολα εάν γείρετε το κεφάλι στο πλάι, προκειμένου να φύγει νερό που έχει αποθηκευτεί στο αυτί. Κατά δεύτερον, είναι σημαντική η χρήση ωτοασπίδων με αδιάβροχη επίστρωση, που αποτρέπουν την είσοδο νερού στο αυτί. Τρίτον, αφαιρέστε με την βοήθεια ειδικού το κερί που έχει σχηματιστεί στην περιοχή του αυτιού. Αποφύγετε την χρήση μπατονέτας, καθώς μπορεί να δημιουργήσετε χειρότερη βλάβη. Επίσης, φροντίστε η περιοχή του αυτιού να είναι πάντοτε λεία και καθαρή. Η ξηρή περιοχή εκθέτει το αυτί στις μολύνσεις. Τέλος, σε περίπτωση που έχετε ευαίσθητα αυτιά, ζητήστε από ειδικό να σας παρέχει τις σταγόνες OTC, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για την πρόληψη της νόσου του κολυμβητή.

Πηγές

https://akouson.gr/exoteriki-otitida-nosos-tou-kolymviti/

https://www.healthline.gr/διακοπές-και-υγεία/

https://www.iatronet.gr/amp/ygeia/wtorinolaryggologia/article/27984/exwteriki-wtitida-ti-na-apofygete-gia-na-mi-nosisete-apo-ti-noso-toy-kolymviti.html

https://orl-goudakos.gr/τα-νέα-μας/οξεία-εξωτερική-ωτίτιδα/

https://orlplastic.gr/orl/orl-pathisis/afti/exoteriki-otitida-nosos-kolimbiti/amp/

Σχετικοί σύνδεσμοι

Παιδική Ωτίτιδα: Αίτια και Συμπτώματα


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Τα τελευταλια χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον χώρο της μόδας και την αρθρογραφία. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Πλέον είμαι μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη... άντε ... το όμορφο ταξίδι μας ξεκίνησε....

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;