Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα αντισυλληπτικά χάπια!

SHARE

Τα αντισυλληπτικά χάπια αποτελούν, στις προηγμένες χώρες , την μέθοδο αντισύλληψης που προτιμάται συχνότερα από τις γυναίκες. Όπως φαίνεται, η αντισύλληψη έχει ρίξει το βάρος της στον γυναικείο πληθυσμό. Οι Ελληνίδες, ωστόσο, χρησιμοποιούν ως μεθόδους αντισύλληψης τη διακεκομμένη συνουσία (23% αποτυχία), την αποφυγή γόνιμων ημερών (24% αποτυχία), τα προφυλακτικά (10% αποτυχία),το ενδομητρικό σπείραμα IUD (3% αποτυχία) και το χάπι (0% – 1% αποτυχία).

Το ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν χρησιμοποιούνται ως κύρια μέθοδος αντισύλληψης στη χώρα μας, οφείλεται σε φοβίες που έχουν καλλιεργηθεί από χρόνια στις γυναίκες και μεταφέρονται από στόμα σε στόμα, δημιουργώντας μια προκατάληψη στο γυναικείο πληθυσμό σχετικά με την επικινδυνότητά τους.

Ένας από τους πιο γνωστούς και ισχυρούς μύθους γύρω από τα αντισυλληπτικά, είναι ότι προκαλούν καρκίνο. Για την ακρίβεια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι την 10 ετία του ‘80 λόγω της χρήσης του χαπιού δεν ανέπτυξαν καρκίνο του ενδομητρίου 2000 γυναίκες και καρκίνο της ωοθήκης 1700.

Ένας άλλος φόβος, είναι ότι η χρήση του χαπιού μπορεί να οδηγήσει μεταγενέστερα σε υπογονιμότητα ή και στειρότητα.
Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από τη Δανία, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνει δραστικά τα αποθέματα “πρώιμων” ωαρίων στις ωοθήκες των γυναικών, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει, όταν κάποια στιγμή στην ζωή της αποφασίσει να μείνει έγκυος.

Φυσικά, όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και τα αντισυλληπτικά χάπια, έχουν ενδείξεις, αντενδείξεις και παρενέργειες.
Οι παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν σε πολύ μικρό αριθμό γυναικών και οι περισσότερες από αυτές έχουν διαπιστωθεί με τα αντισυλληπτικά των προηγουμένων ετών που περιέχουν υψηλότερες δόσεις από τα χάπια που χρησιμοποιούνται σήμερα . Μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο καρδιαγγειακό σύστημα ,αύξηση της «κακής» LDL χοληστερίνης και ελάττωση τη «καλής» ΗDL, ενώ τα οιστρογόνα που περιέχονται στα χάπια, κατηγορούνται για πρόκληση θρόμβων.

Advertisement

Υπάρχει , ωστόσο, πιθανότητα η χρήση των αντισυλληπτικών να προκαλέσει μερικές ελαφρότερες παρενέργειες οι οποίες όμως μπορούν να οδηγήσουν την γυναίκα, είτε σε διαφορετικού τύπου αντισυλληπτικό, ή και στη διακοπή του. Αυτές είναι:
• Aκμή.
• Σταγονοειδής έμμηνος ρύση
• Τάση στους μαστούς
• Κατάθλιψη
• Πονοκέφαλοι, ναυτία
• Αύξηση βάρους

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση η χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών θα πρέπει να είναι προσεκτική και πάντα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του γυναικολόγου για τη σωστή επιλογή του καταλληλότερου τύπου αντισυλληπτικών για την κάθε γυναίκα.

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG