Ταξίδι στο χωροχρόνο μέσα από σκουληκότρυπα: Υπάρχει στον Γαλαξία μας;

 

ταξίδι στο χωροχρόνο μέσα από σκουληκότρυπες
Πηγή εικόνας: syfy.com

Το ταξίδι στο χωροχρόνο μέσα από σκουληκότρυπες είναι άραγε επιστημονική φαντασία ή επιστήμη; Οι σκουληκότρυπες υπάρχουν στην θεωρία και είναι μάλιστα λύσεις των εξισώσεων της θεωρίας της γενικής σχετικότητας του Einstein. Μια σκουληκότρυπα είναι μια παράκαμψη, ένας σύντομος δρόμος αλλά για πού; Θεωρητικά, αν εισέλθει κάποιος  μέσα σε μια σκουληκότρυπα, θα καταλήξει είτε σε ένα άλλο σημείο του σύμπαντός μας, είτε σε άλλη χρονική στιγμή του σύμπαντός μας, είτε σε ένα παράλληλο σύμπαν! Το θέμα είναι ότι ενώ θεωρητικά υπάρχουν σκουληκότρυπες, μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε ανακαλύψει κάποια.

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε μια σκουληκότρυπα;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review D, υπάρχει τρόπος να καταλάβουμε αν υπάρχει σκουληκότρυπα σε κάποιο σημείο του Διαστήματος. Μπορεί να είναι αόρατες αλλά αφήνουν κάποια ίχνη. Συγκεκριμένα, αλληλεπιδρούν με την ύλη. Αν για παράδειγμα υπάρχει ένα αστέρι στη μία πλευρά μιας σκουληκότρυπας κι ένα άλλο στην άλλη πλευρά, τότε αυτά τα δύο ασκούν βαρυτική δύναμη το ένα στο άλλο. Αυτή η βαρυτική δύναμη θα είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν αποκλίσεις στις τροχιές αυτών των άστρων. Μέσω αυτών των αποκλίσεων μπορούμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει εκεί κοντά κάποια σκουληκότρυπα ή όχι. Θα μου πείτε τώρα: «Μα κινούνται τα αστέρια; Δεν είναι σταθερά; Γύρω από τι κινούνται;». Κι όμως κινούνται και συγκεκριμένα διαγράφουν ελλειπτικές τροχιές γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας (αυτό συμβαίνει σε όλους τους γαλαξίες).

Επίσης, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο κέντρο του Γαλαξία μας, όπου πιθανόν να βρίσκεται μια μαύρη τρύπα, που την αποκαλούμε Τοξότης Α*(Sagittarius A*). Μια μαύρη τρύπα είναι ένα αρκετά πιθανό σημείο για μια σκουληκότρυπα, λόγω των ακραίων συνθηκών βαρύτητας που χρειάζεται μια σκουληκότρυπα και αυτές υπάρχουν στις μαύρες τρύπες.

ταξίδι στο χωροχρόνο μέσα από σκουληκότρυπες
Sagittarius, Scorpius and Jupiter
© Copyright 1995 by Jerry Lodriguss
Πηγή εικόνας: astropix.com

Ένα υποψήφιο άστρο για να δοκιμαστεί η παραπάνω θεωρία και πειραματικά είναι ο αστέρας S2, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Τοξότη Α*. Το πρόβλημα όμως με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι δεν έχουμε ακόμη την κατάλληλη τεχνολογία για να μετρήσουμε αυτές τις αποκλίσεις. Τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονες προβλέπουν ότι αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιθανά σενάρια για το μέλλον

Φανταστείτε να βρεθεί όντως μια σκουληκότρυπα. Αυτό σημαίνει ότι κάτι που μέχρι σήμερα ανήκει στο πεδίο της θεωρητικής φυσικής, θα επαληθευτεί πειραματικά. Κάποια στιγμή στο μέλλον, είναι πιθανό να βρούμε τρόπο να ταξιδεύουμε σε οποιοδήποτε σημείο του χωροχρόνου. Και αυτός ο τρόπος ίσως είναι οι σκουληκότρυπες. Φανταστείτε να μπορούσατε να βρεθείτε στο παρελθόν, ακόμα και στο πολύ μακρινό όπως η εποχή που ζούσαν δεινόσαυροι,  ή να συνομιλήσετε με τον Πλάτωνα, ή στο 1821 και να δείτε τον Κολοκοτρώνη. Η Ιστορία  θα ζωντάνευε μπροστά στα μάτια μας! Επίσης, φανταστείτε ότι πάτε στο μέλλον, ας πούμε μερικές χιλιετίες μετά! Πώς θα ήταν άραγε ο ο πλανήτης μας τότε; Ένα ακόμα υποθετικό σενάριο είναι να πάμε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Πώς θα έμοιαζε αυτό το σύμπαν;  Όμως, το ταξίδι μέσα από σκουληκότρυπα, αν γινόταν, μπορεί να ήταν χωρίς επιστροφή. Τέλος, ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι, αν κάποτε μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στον χρόνο και πάμε στο παρελθόν και κατά λάθος αλλάξουμε κάτι; Θα άλλαζε άραγε και η παγκόσμια Ιστορία; Τέτοια θέματα ονομάζονται το φαινόμενο της πεταλούδας. Όταν δηλαδή μια φαινομενικά ασήμαντη αλλαγή μπορεί να επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.

 

Πηγή: scitechdaily.com


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παναγιώτα Μπαμπουρδά

Έχω σπουδάσει στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ασχολούμαι με την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στον ελεύθερο μου χρόνο μου αρέσει να ζωγραφίζω,να χορεύω tango και latin χορούς, να βγάζω φωτογραφίες, να διαβάζω λογοτεχνία και να βλέπω ταινίες. Με ενδιαφέρουν πολύ η Αστρονομία και η Αστροφυσική.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;