Οι Μπλε Ζώνες και η μακροζωία

Οι Μπλε Ζώνες και η μακροζωία
πηγή: healthylodi.com

Οι Μπλε Ζώνες, είναι περιοχές της γης όπου σύμφωνα με τον συγγραφέα Dan Buettner οι κάτοικοι τους ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο. Ο Buettner ταυτοποίησε τις περιοχές αυτές, με βάση μια έρευνα των πανεπιστημιακών Gianni Pes και Michel Poulain και σε συνεργασία με το  National Geographic . Σύμφωνα με τον συγγραφέα, στην Ικαρία (Ελλάδα), στην Οκινάουα (Ιαπωνία), στη Σαρδηνία (Ιταλία), στη Νικόγια( Κόστα Ρίκα) και στη Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια (ΗΠΑ), οι κάτοικοι ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο και έχουν λιγότερες χρόνιες ασθένειες. Σημαντικό ρόλο στη μακροζωία έχει η διατροφή και ο τρόπος ζωής, στα οποία οι περιοχές αυτές έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Οι Μπλε Ζώνες και η μακροζωία
πηγή:https://www.bluezones.com

Ικαρία

Η διατροφή των κατοίκων της Ικαρίας είναι Μεσογειακή, βασίζεται κυρίως στα λαχανικά, τα χορταρικά, τα όσπρια και τα φρούτα. Ακόμη, σε μικρότερες ποσότητες οι κάτοικοι καταναλώνουν ψάρι, κρέας και κατσικίσιο γάλα ή τυρί.  Εκτός από τη διατροφή, οι αιωνόβιοι κάτοικοι του νησιού έχουν στο πρόγραμμα τους τον μεσημεριανό ύπνο καθώς και την καθημερινή άσκηση μέσω χειρωνακτικών εργασιών, κυρίως αγροτικών. Τέλος, σημαντικός παράγοντας για τη μακροζωία τους φαίνεται να είναι οι ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσουν μεταξύ τους, όπως και ο ήρεμος τρόπος ζωής.

Λόμα Λίντα
πηγή:https://www.bluezones.com/

Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια), ΗΠΑ

Η περιοχή Λόμα Λίντα, που βρίσκεται κοντά στο Λος Άντζελες, κατοικείται κυρίως από άτομα που είναι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας στο θρήσκευμα. Ο τρόπος ζωής τους καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την θρησκεία. Η διατροφή τους είναι κατά βάση χορτοφαγική, καθώς πιστεύουν ότι ο Θεός έδωσε τους καρπούς για να τραφούν οι άνθρωποι. Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό της ζωής τους είναι ότι έχουν δυνατές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους, οι οποίες συνδυάζονται με θρησκευτικές δραστηριότητες. Έτσι, παραμένουν διαρκώς κοινωνικοί και ενεργοί, κάτι που φαίνεται να επιδρά στο κομμάτι της μακροζωίας.

Οκιναόυα
Πηγή:https://www.bluezones.com/

Οκινάουα, Ιαπωνία

Η Οκινάουα είναι το μεγαλύτερο νησί από ένα σύμπλεγμα νησιών του Ιαπωνικού αρχιπελάγους. Η διατροφή των κατοίκων είναι κατά βάση χορτοφαγική και οι ποσότητες του φαγητού μικρές. Οι κάτοικοι του νησιού μέχρι τα γεράματα κινούνται διαρκώς μέσω της κηπουρικής, καθώς οι περισσότεροι έχουν δικό τους κήπο. Ακόμη, καταναλώνουν πολλές φορές μέσα στη μέρα πράσινο τσάι, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τέλος, έχουν πολύ ισχυρές κοινωνικές σχέσεις μεταξύ τους και έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση της αλληλοβοήθειας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νικούγια
πηγή:https://www.bluezones.com/

Χερσόνησος της Νικόγια, Κόστα Ρίκα

Οι κάτοικοι της Νικόγια, μια ακόμα περιοχή που ανοίκει στην μπλε ζώνη με βάση την μακροζωία, καταναλώνουν κυρίως γαλακτοκομικά, δημητριακά και φρούτα. Η ζωή τους είναι αγροτική και απαιτεί να βρίσκονται συνεχώς σε κίνηση.  Χαρακτηριστικό των κατοίκων της περιοχής είναι ότι έχουν σαν σκοπό την συνεισφορά στην κοινωνία και στην οικογένεια. Απολαμβάνουν το αίσθημα του ανήκειν και γι αυτό , παραμένουν διαρκώς ενεργοί και διατηρούν δυνατούς κοινωνικούς μεταξύ τους.

 

Σαρδηνία
πηγή:https://www.bluezones.com/

Σαρδηνία, Ιταλία

Στη Σαρδηνία οι κάτοικοι καταναλώνουν κυρίως λαχανικά, δημητριακά και γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά που καταναλώνουν είναι κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα. Ακόμη, πίνουν καθημερινά ένα με δύο ποτήρια κόκκινο κρασί. Σημαντικό ρόλο στη ζωή τους έχει ο θεσμός της οικογένειας και οι κοινωνικές σχέσεις. Πολύ συχνά μαζεύονται σε οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και διασκεδάζουν όλοι μαζί.

Μπλε Ζώνες και κοινά χαρακτηριστικά γύρω από την μακροζωία

Φαίνεται όλα τα μέρη που αποτελούν τις Μπλε Ζώνες, ενώ έχουν μεταξύ τους χιλιάδες χιλιόμετρα διαφορά. Αρχικά, είναι φανερό ότι η διατροφή τους είναι  πλούσια σε λαχανικά και το κρέας είναι περιορισμένο. Σημαντικό ρόλο για τη μακροζωία επίσης έχει η ήπιας μορφής άσκηση μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων που κινητοποιούν το σώμα. Είναι επίσης, πολύ χαρακτηριστικό  ότι έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της κοινότητας και της αλληλοβοήθειας. Τέλος, όλα τα παραπάνω, συνδυάζονται από έναν τρόπο ήρεμης ζωής.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Ταμπραντζής

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά και δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Αγαπώ τα βιβλία, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;