Κορονοϊός: Όλη η αλήθεια γύρω από τον νέο ιό

Τις τελευταίες μέρες όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε συμμετάσχει σε συζητήσεις που αφορούν έναν νέο ιό που ονομάζεται κορονοϊός ή αλλιώς με την επιστημονική ορολογία 2019-nCoV. Ο ιός αυτός δεν είναι κάτι καινούργιο για τους επιστήμονες αφού είναι κατά 70% ίδιος σε μορφή και σύνθεση με μία ευρύτερη κατηγορία ιών που ονομάζεται SARS-nCoV και προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο. Παρακάτω θα πραγματοποιηθεί μία εκτενής ανάλυση όλων όσων πρέπει να γνωρίζει κανείς για το νέο αυτό είδος ιού που έχει απασχολήσει ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, έχει πλήξει τις διεθνείς αγορές και τα χρηματιστήρια και έχει τρομοκρατήσει όλες τις κυβερνήσεις και τους πολίτες του κόσμου.

Ιστορική ανάπτυξη του κορονοϊού

Την εμφάνισή του έκανε ο κορονοϊός για πρώτη φορά στα μέσα Δεκεμβρίου του 2019 στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας ως αναδυόμενο σύμπλεγμα ανθρώπων με πνευμονία. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στην αγορά Θαλασσινών Χουανάν όπου πραγματοποιούνταν αγοροπωλησίες   ζώων τα οποία διατηρούνταν  σε απαγορευτικές από τις συνθήκες υγιεινής  μονάδες αποθήκευσης, εμφάνισαν πρώτοι τα συμπτώματα του κορονοϊού, με αποτέλεσμα η αγορά στις 1 Ιανουαρίου του 2020 να κλείσει με απόφαση της Κινεζικής κυβέρνησης και όλοι οι εργαζόμενοι καθώς και άτομα με τα οποία είχαν επαφή να τεθούν σε απομόνωση και να υποβάλλονται σε καθημερινές ιατρικές εξετάσεις. Στις 9 Ιανουαρίου του 2020 ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από τον κορονοϊό ήταν γεγονός. Στις 23 Ιανουαρίου 2020, η Ουχάν τέθηκε σε καραντίνα. Οι πόλεις Χουανγκάνγκ, Τσιτσιάνγκ, Ετσόου και Τσιμπί, δίπλα στη Ουχάν, τέθηκαν επίσης σε παρόμοια καραντίνα από τις 24 Ιανουαρίου 2020 και μετά. Λίγες ημέρες μετά, η Κίνα ανέβαλε όλες τους εορτασμούς για την Κινεζική Πρωτοχρονιά, και έκλεισε όλα τα σχολεία μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι πρώτοι θάνατοι που προξενήθηκαν από τον ιό εκτός της Κίνας ήταν στις Φιλιππίνες στις 2 Φεβρουαρίου και ο πρώτος θάνατος στην γηραιά Ήπειρο ήταν στην Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι. Αυτή τη στιγμή ο επίσημος αριθμός νεκρών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 3111 άτομα και για συνεχής ενημέρωση μπορείτε να επισκεφθείτε τον επόμενο ιστότοπο του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

κορονοϊός
Πηγή: altsantiri

Τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού

Ο κορονοϊός όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες αλλά και την παρατήρηση της συμπεριφοράς του σε καθημερινή βάση εμφανίζει τα ίδια συμπτώματα με την γνωστή σε όλους μας εποχιακή γρίπη. Συγκεκριμένα πρόκειται για έναν ιό που προκαλεί κυρίως λοιμώξεις στο αναπνευστικό πρόβλημα και εμφανίζει συμπτώματα όπως :

  • Βήχας , φλέματα και πονόλαιμο
  • Φτέρνισμα και ρινική καταρροή
  • Πυρετός
  • Αναπνευστικά προβλήματα
  • Και σε χειρότερες περιπτώσεις πνευμονία

Εάν ένα άτομο νοσήσει τότε το πιθανότερο είναι να παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθεί και στο θάνατο κυρίως όταν έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή πάσχει από κάποια άλλη σοβαρή πάθηση. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να συνδέσουμε τον ιό με τον θάνατο όπως πολλοί που κινδυνολογούν σαν να μην υπάρχει κάποια χειρότερη ασθένεια στον πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

κορονοϊός
Πηγή: Εvianews.com

Τρόποι Μετάδοσης του κορονοϊού

Ίσως και το πιο σοβαρό πρόβλημα που ελλοχεύει πίσω από τον κορονοϊό είναι αέναη και αρκετά εύκολη μετάδοσή του. Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από τα σταγονίδια του ατόμου που είναι άρρωστο, τα οποία καταφέρνουν με επιτυχία να διεισδύσουν στον υγιή δέκτη  από οποιαδήποτε ανοικτή είσοδο έχει ο οργανισμός. Πρακτικά η είσοδος του κορονοϊού στο ανθρώπινο σώμα γίνεται κυρίως από τη ρινική κοιλότητα, τη στοματική κοιλότητα τα μάτια και τα αυτιά. Ακόμη ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί αν ένα άτομο ακουμπήσει ένα μολυσμένο αντικείμενο αλλά και από την ανθρώπινη επαφή , δηλαδή με ανθρώπινη χειραψία. Για αυτό το λόγο σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αγγίζουμε το πρόσωπο μας και γενικά τις παραπάνω κοιλότητες από τις οποίες μπορεί να εισέλθει ο ιός. Να σημειωθεί ότι ο ιός σε αντικείμενα μπορεί να διατηρηθεί ζωντανός από 2 με 3 ώρες μέχρι και 8 μέρες. Σε γενικές γραμμές είναι ένας ιός που εύκολα μπορεί να μεταδοθεί και αυτή είναι η κύρια αιτία της επικυνδινότητάς του.

κορονοϊός
Πηγή: AlfaVita

Τρόποι Προστασίας από τον κορονοϊό

Όπως πάντα η πρόληψη είναι το πιο βασικό στοιχείο σε μία παγκόσμια ασθένεια. Συγκεκριμένα μερικές από τις βασικές ενέργειες που πρέπει να κάνει ο καθένας μας σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποφύγει τον κορονοϊό είναι

  • Να πλένουν όλοι οι άνθρωποι πολύ καλά τα χέρια τους με τη χρήση σαπουνιού ή αλκοολούχου διαλύματος
  • Να αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας. Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες που μπορεί να είναι μολυσμένες με τον ιό. Εάν αγγίξετε τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη σας, μπορεί να μεταφέρετε τον ιό από την επιφάνεια στον εαυτό σας.
  • Να αποφεύγετε χώρους όπου πραγματοποιούνται οι συναθροίσεις πολλών ατόμων και να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους συνανθρώπους μας.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης των παραπάνω συμπτωμάτων καλέστε τον ιατρό σας. ΜΗΝ προσέλθετε μόνοι σας στο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση διατηρείστε την ψυχραιμία σας και μην πανικοβάλλεστε.

ιός
Πηγή : CNN.gr

Κάποια αποκαλυπτικά στατιστικά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον κορονοϊό ισχύει ότι :

Συνολικά άτομα που νόσησαν από τον  κορονοϊό92.315
Συνολικοί θάνατοι λόγω κορονοϊού3.131
Συνολικές αναρρώσεις από τον κορονοϊό48.190

Από τους νεκρούς του κορονοϊού αξίζει να σημειωθεί ότι:

ΗΛΗΚΙΑΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
80+ χρονών14,8 %
70-79 χρονών8,0%
60-69 χρονών3,6 %
50-59 χρονών1,3%
40-49 χρονών1,3%
30-39 χρονών0,2 %
20-29 χρονών0,2 %
10-19 χρονών0,2 %
0-9 χρονών0%

 

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι από τα άτομα άνω των 50 ετών πέρα από τον κορονοϊό έπασχαν από άλλες πολύ πιο σοβαρές παθήσεις. Με τα παραπάνω στατιστικά ελπίζω να μπόρεσα να καθησύχασα τον περισσότερο κόσμο. Ακολουθεί το βίντεο του Υπουργείου Υγείας για την προστασία από τον κορονοϊό.

http://https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=u90QoH4l5BE&feature=emb_title

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Μιχάλης Καλαϊτζής

Είμαι φοιτητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών,μου αρέσει το μπάσκετ, τα βιβλία και το σκάκι.Επίσης μου αρέσει να αρθρογραφώ προκειμένου να ενημερώνω τον κόσμο για ορισμένα ενδιαφέροντα ζητήματα αλλά και εγώ ο ίδιος να μαθαίνω,μέσα από την αναζήτηση θεμάτων νέες πληροφορίες. Μία από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι του Βολταίρου και συγκεκριμένα η "Σύμπτωση είναι το γνωστό αποτέλεσμα αγνώστων αιτιών."

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;