Η υπερκατανάλωση κρέατος και οι περιβαλλοντικές της επιπτώσεις

 

Η υπερκατανάλωση κρέατος αποτελεί τη Νο 1 αιτία της κλιματικής αλλαγής. Η κτηνοτροφία συμβάλλει στην υπερθέρμανση  του πλανήτη δηλαδή, κατά 40% περισσότερο απ’ όσο όλες οι συγκοινωνίες του κόσμου μαζί. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την αύξηση της κατανάλωσης κρέατος, αναμένεται να επιδεινωθούν σημαντικά, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται σταθερά. Το πρόβλημα ξεκινάει με την δίχως όρια ανάπτυξη της μέγα-κτηνοτροφίας. Δηλαδή της βιομηχανικού τύπου κτηνοτροφίας η οποία επεκτείνεται διαρκώς.

Η βιομηχανική κτηνοτροφία

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της βιομηχανικής κτηνοτροφίας: Το 99% όλων των χερσαίων ζώων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση ή για παραγωγή γάλακτος στις ΗΠΑ, είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής εκτροφής. Μια βιομηχανία με κέρδη πάνω από 140 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, η οποία επιπλέον, καταλαμβάνει το 1/3 των χερσαίων εδαφών του πλανήτη. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 45% της παραγωγής σιταριού χρησιμοποιείται για το σκοπό αυτό, με το 30% της συνολικής χρήσης να καλύπτεται από εισαγωγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιπτώσεις στην κατανάλωση νερού

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι τεράστιες όσον αφορά την κατανάλωση νερού. Η κτηνοτροφία και οι αγροτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την κτηνοτροφία είναι υπεύθυνες για το 80 με 90% της κατανάλωσης νερού στις ΗΠΑ. Αυτό είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάζονται 2.500 γαλόνια νερού για την παραγωγή μισού κιλού μοσχαρίσιου κρέατος και 1.000 κιλά νερό για κάθε κιλό γάλα. Ακόμη, κάθε Αμερικάνος τρώει κατά μέσο όρο, κατά τη διάρκεια της ζωής του, το κρέας που αντιστοιχεί σε 1629 ολόκληρα ζώα των οποίων η κατανάλωση σε νερό ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες γαλόνια.

Οι επιπτώσεις στην καταστροφή των δασών

Πολύ μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και στην καταστροφή των δασών, καθώς για κάθε αγελάδα χρησιμοποιούνται 2 με 5 στρέμματα γης. Αυτό έχει ως συνέπεια την διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για νέες εκτάσεις. Έτσι, κάθε μέρα εξαφανίζονται 137 είδη φυτών, ζώων και εντόμων εξαιτίας της καταστροφής τροπικών δασών και 136 εκατομμύρια στρέμματα τροπικών δασών έχουν ισοπεδωθεί για να γίνουν βοσκοτόπια για ζώα. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγμα του Αμαζονίου όπου η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 91% της καταστροφής του.

Οι επιπτώσεις στην μόλυνση του αέρα

Όσον αφορά την μόλυνση του αέρα, οι αγελάδες μόνο, παράγουν 150 δισεκατομμύρια γαλόνια μεθανίου κάθε μέρα. Tα οικόσιτα ζώα και τα υποπροϊόντα που παράγονται από ζώα ευθύνονται για 32.000 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Δηλαδή, το 51% της παγκόσμιας παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αμερική παράγεται ίση ποσότητα αερίων από οικόσιτα ζώα και πετρέλαιο. Το σημαντικότερο πρόβλημα  όμως είναι ότι τα αέρια από την κτηνοτροφία αναμένεται να αυξηθούν κατά 80% μέχρι το 2050.

Η αναγκαιότητα της μείωσης της υπερκατανάλωσης κρέατος

Έν κατακλείδι, είναι αναγκαίο να οριοθετήσουμε την κατανάλωση κρέατος και κυρίως την εξάπλωση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Κάθε χρόνο 56 δις ζώα στοιβάζονται σε βρόμικα, σκοτεινά κλουβιά και σφάζονται για να τρώμε κάθε μέρα, πολλές φορές μέσα στην ημέρα κρέας και παράγωγά του. Μόνο τα βοοειδή που υπάρχουν στον πλανήτη καταναλώνουν τροφή που ισοδυναμεί με τις θερμιδικές ανάγκες 8,7 δισ. ανθρώπων. Σημειώνεται ότι τα σιτηρά και η σόγια που χρησιμοποιούνται για την τροφή των βοοειδών στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να χορτάσουν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 1,4 δισ. ανθρώπους. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ανάγκη και τι είναι υπερκατανάλωση, τι χρειαζόμαστε και τι είναι περιττό και το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για τον πλανήτη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Βασίλης Ταμπραντζής

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ με μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά και δεύτερο πτυχίο στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Αγαπώ τα βιβλία, τον κινηματογράφο και τον αθλητισμό.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;