Ανθρώπινο είδος: Ό,τι απέμεινε απ’ τα αστέρια

αστέρια
Πηγή εικόνας: nasa.gov | Φωτογραφία απ’ το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer.

Πώς ο άνθρωπος συνδέεται με τα αστέρια, τη γη, τους πλανήτες και τελικά με τους κύκλους ζωής αυτών; Έχουμε πράγματα μέσα μας, που υπάρχουν από τη δημιουργία του σύμπαντος; 

Αν ποτέ είχατε την επιθυμία ή τη περιέργεια, να αγγίξετε το εσωτερικό ενός αστεριού, αρκεί να ακουμπήσετε το ίδιο σας το χέρι ή ένα αντικείμενο που βρίσκεται δίπλα σας. Όλα αυτά αποτελούνται από χημικά στοιχεία, τα οποία γεννήθηκαν στο εσωτερικό αρχαίων άστρων κατά τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις τους και τις επιθανάτιες εκρήξεις τους.

Πριν τα αστέρια

Στην αρχή υπήρχε το κενό. Δεν υπήρχε ούτε χώρος, ούτε χρόνος. Ύστερα, για κάποιο λόγο πέρα από την αντίληψή μας, δημιουργήθηκε μία σφαίρα λαμπερής καθαρής ενέργειας. Όμως η ενέργεια αυτή ήταν πεπερασμένη. Η σφαίρα διαλύθηκε αργά, καθώς η ενέργεια μετασχηματίζονταν σε ύλη. Από εκείνη τη στιγμή του σύμπαντος, άρχισε να υφίσταται το υδρογόνο, το οποίο και έμεινε στο απόλυτο σκοτάδι για εκατομμύρια χρόνια. Ύστερα, σιγά-σιγά η βαρύτητα σχημάτισε πυκνές ομάδες -συστάδες- υδρογόνου, οι οποίες μέσω πυρηνικής σύντηξης μετέτρεψαν την ύλη σε ακτινοβολία. Έτσι, γεννήθηκε το πρώτο αστέρι. 

Πώς όμως ο άνθρωπος οφείλει την ύπαρξη του στα αστέρια;

Έπειτα, από τη δημιουργία του πρώτου αστεριού, ακολούθησαν αμέτρητα (πρωταστέρες). Οι πυρηνικές αντιδράσεις, που ακολούθησαν στο εσωτερικό των πρωταστέρων, είχαν ως αποτέλεσμα μαζί με το υδρογόνο να υπάρχει πλέον λίγη ποσότητα ηλίου και ελάχιστη ποσότητα από οποιοδήποτε άλλο στοιχείο. Το ήλιο δεν βρίσκεται στο ανθρώπινο σώμα, σε αντίθεση με το υδρογόνο, το οποίο όμως δεν αποτελεί το κύριο μέρος του σωματικού μας βάρους. Τα αστέρια είναι σαν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Λαμβάνουν ένα καύσιμο και το μετατρέπουν σε κάτι άλλο. Το υδρογόνο γίνεται ήλιο, το ήλιο άνθρακας, ο άνθρακας άζωτο, οξυγόνο, σίδηρος και θείο – όλα όσα είναι απαραίτητα για την ύπαρξη του ανθρώπου αλλά και της γης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

αστέρια
Πηγή εικόνας: nasa.gov | Τα παλαιότερα αστέρια αποτελούνταν σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από υδρογόνο και ήλιο. Το οξυγόνο και τα υπόλοιπα συμπαντικά στοιχεία προήλθαν αργότερα από τις εκρήξεις Supernova. – “Cosmic Collisions: The Hubble Atlas of Merging Galaxies” (Springer, 2009).

Μετά από τον θάνατο ενός αστέρα, που συμβαίνει ύστερα από θερμοπυρηνική έκρηξη, εκτινάσσεται μεγάλο μέρος του αστρικού υλικού του, με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό το αστρικό υλικό, ονομάζεται αστρόσκονη – αστερόσκονη και περιέχει στοιχεία που σχηματίζουν πλανήτες και εν τέλει σε αυτούς -εάν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες- δημιουργείται ζωή. 

 

αστέρια
Πηγή εικόνας: researchgate.net | Τα στοιχεία που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα και τα ποσοστά τους σε αυτό.

Είμαστε αστερόσκονη

Τα σώματά μας αποτελούνται κυριολεκτικά από αστερόσκονη. Η οποιαδήποτε μορφή ζωής στη γη, μαζί και τα άτομα που συνθέτουν τον άνθρωπο, οφείλουν την ύπαρξή τους στα αστέρια και στον βίαιο θάνατό τους εκατομμύρια χρόνια πίσω. Κάθε άτομο που υπάρχει στο χέρι μας, αποτελείται από στοιχεία που έχουν δημιουργηθεί στο πυρήνα ενός άστρου. Ενώ είναι πολύ πιθανό, τα άτομα που συνθέτουν το άλλο μας χέρι να προέρχονται από τον πυρήνα διαφορετικού άστρου. Είμαστε εν ολίγοις, το αποτέλεσμα ενός ταξιδιού, το οποίο ξεκίνησε δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Έχουμε πράγματα μέσα μας, που υπάρχουν από τη δημιουργία του σύμπαντος. Είμαστε, το μεγαλείο του σύμπαντος! Και όλα αυτά χάρις τα αποκαΐδια νεκρών αστεριών.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χρήστος Θεοδοσίου

Σπουδάζω στο τμήμα μηχανικών τεχνολογίας αεροσκαφών, του γενικού τμήματος του ΕΚΠΑ (πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας), στη Χαλκίδα. Ζω στην Αθήνα και το πάθος μου από μικρός είναι τα αεροπλάνα. Μου κεντρίζει το ενδιαφέρον κάθε νέα τεχνολογία και δηλώνω λάτρης της επιστημής και του διαστήματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;