Αυτισμός και τριπλό εμβόλιο

SHARE

Πρόσφατη έρευνα επιβεβαιώνει ότι ο αυτισμός και το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) δεν συνδέονται. Παρόλα αυτά, το αντι-εμβολιαστικό κίνημα παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και στη χώρα μας. Πολύ συχνά, οι υποστηρικτές του κινήματος μιλούν για τις αρνητικές επιπτώσεις των εμβολίων στα παιδιά και συγκεκριμένα, τον αυτισμό. Ενώ, οι υπέρμαχοι του εμβολιασμού, από την πλευρά τους, τονίζουν τη θετική επίδραση των εμβολίων στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια;

αυτισμός
Πηγή εικόνας: www.maxmag.gr

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, οι επιδράσεις των εμβολίων στον άνθρωπο είναι κατά κύριο λόγο θετικές. Η πιο πρόσφατη από τις έρευνες πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Δανία. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις αρχές Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine. Μεταξύ άλλων, η έρευνα παραθέτει τη συγκριτική μελέτη που επιβεβαιώνει ότι το αυτισμός και το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR) δεν έχουν καμία συσχέτιση.

Η έρευνα

Στη έρευνα συμμετείχαν 657.461 παιδιά, γεννημένα στη Δανία από την 1η Ιανουαρίου 1999 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010. Όλα τα παιδιά που συμμετείχαν έκαναν και τον ετήσιο ιατρικό έλεγχό τους μέσα σε έναν χρόνο από το εμβόλιο.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν κρατικά ελεγμένες λίστες για να επαληθευθούν βασικές πληροφορίες. Μεταξύ αυτών είναι πληροφορίες για το τριπλό εμβόλιο, τις διαγνώσεις αυτισμού, και άλλα παιδικά εμβόλια.  Επιπλέον, επαληθεύθηκαν πληροφορίες και για άλλα μέλη της οικογένειας με διαγνώσεις αυτισμού. Από τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα τα 6.517 έχουν διαγνωσθεί με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

αυτισμός
Πηγή εικόνας: sitn.hms.harvard.edu

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε όλες τι υπο-ομάδες (αγόρια, κορίτσια, γεννημένα πρόωρα κλπ.) και δε διαπίστωσε καμία σχέση ανάμεσα σε εμβόλιο και αυτισμό. Έτσι, από την ερεύνα προκύπτει ότι καμία ομάδα παιδιών δεν φαίνεται να έχει αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης αυτισμού μετά το τριπλό εμβόλιο. Επιπλέον, αυτισμός δεν προκαλείται ακόμα και σε παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. μέλη οικογένειας με άτομο με αυτισμό κλπ). Τέλος, το τριπλό εμβόλιο δεν συνδέεται με περιπτώσεις μαζικών διαγνώσεων αυτισμού.

Advertisement

Αυτισμός και εμβόλια

Το τριπλό εμβόλιο (ερυθράς, παρωτίδας και ιλαράς) γίνεται σε δύο δόσεις σε παιδιά κάτω των 2 χρόνων, σύμφωνα και με πληροφορίες από την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία (ΕΠΕ). Η ηλικία εμβολιασμού συμπίπτει με την ηλικία στην οποία ο αυτισμός διαγιγνώσκεται, καθώς είναι τότε που τα παιδιά αρχίζουν να μιλούν και να κινούνται πιο αυτόνομα. Η χρονική περίοδος είναι τέτοια που πολλοί παρεξηγούν το εμβόλιο ως υπεύθυνο για τον αυτισμό.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια αποτελούν τη βασικότερη πηγή πρόληψης λοιμωδών ασθενειών, μπορεί να έχουν και παρενέργειες. Οι συσκευασίες των εμβολίων αναγράφουν ποιες είναι αυτές αναλόγως το εμβόλιο. Ωστόσο, από τις πιο σοβαρές παρενέργειες είναι η αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο, που όμως αποτελεί 1/1.000.000 των περιπτώσεων.

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG