Αντιεμβολιασμός και παράνοια

Αντιεμβολιασμός
Πηγή εικόνας: Medium.com

H ευλογιά μόνο για τα τελευταία 100 χρόνια ύπαρξής της, ήταν υπεύθυνη για τον θάνατο 500.000.000 ψυχών. Πιο συγκεκριμένα, ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος  για την ανθρωπότητα για τον 20ο αιώνα, καθώς σκότωσε δύο φορές περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαζί! Η αρχή του τέλους της τραγωδίας ξεκίνησε από τον Άγγλο γιατρό, Έντουαρντ Τζένες, ο οποίος το 1797, και μετά από μακροχρόνια μελέτη, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία, και κατ’ επέκταση το πρώτο εμβόλιο κατά της ευλογιάς. Ύστερα από προσωπικό αγώνα κατόρθωσε να πείσει το δυτικό κόσμο για την αποτελεσματικότητά του, και το 1873 το εμβόλιο έγινε υποχρεωτικό για όλους. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόμος του ιού συνεχίστηκε στις τριτοκοσμικές χώρες. Από τα μέσα του 20ου αιώνα, και με πρωτοβουλία των τότε μεγάλων δυνάμεων, ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού. Το αποτέλεσμα αυτής ήταν η εξάλειψη της ευλογιάς μετά από ανακοίνωσή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1980. Και ποια ήταν η συνεισφορά των επερχόμενων γενιών σε όλο αυτό; Να δημιουργήσουν κίνημα αντιεμβολιασμού… Μια «λογικότατη» συνέπεια μετά από μια χρόνια προσπάθεια επιστήμων και οργανισμών, για να καταπολεμήσουν το νούμερο ένα δολοφόνο του είδους μας. Και το ερώτημα πλανιέται, πώς ξεκίνησε αυτή η παράνοια;

Αντιεμβολιασμός
Πηγή εικόνας: AsapSCIENCE

 

Ο αντιεμβολιασμός σαν κίνημα δεν είναι νέος, υπήρχε από την απαρχή του εμβολίου. Αυτό που όμως το μετέτρεψε σε πραγματικό ζήτημα ήταν, όταν ο Βρετανός  γαστρεντερολόγος, Άντριου Γουέικφιλντ, δημοσίευσε στο ιατρικό περιοδικό «Lancet» μελέτη με την οποία υποστήριζε πως το εμβόλιο MMR – εναντίον της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς – συνδεόταν με την εμφάνιση αυτισμού και εντερικής νόσου σε παιδιά. O εν λόγω γιατρός, μάλιστα, έσπευσε να δώσει συνέντευξη τύπου -κάτι το οποίο κρίνεται αντιδεοντολογικό- στην οποία και προειδοποιούσε το κόσμο για τους κινδύνους τον εμβολίων. Τα ΜΜΕ πήραν σοβαρά τους ισχυρισμούς του μιας και δεν ήταν κάποιος κοινός κομπογιαννίτης, αντιθέτως απόλαυε το σεβασμό της επιστημονικής κοινότητας -μέχρι που έγινε ο περίγελός της. Μετά, λοιπόν, από την παγκόσμια παράκρουση που προκάλεσε, διενεργήθηκαν πολλαπλές έρευνες για την επιβεβαίωση ή μη της υπόθεσής του. Φυσικά, καμία δεν μπόρεσε να βρει κάποια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο της ιλαράς και του παιδικού αυτισμού. Ύστερα από αυτό το φιάσκο, ήρθαν στην επιφάνεια δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για χρηματισμό και σκοπιμότητες του γαστρεντερολόγου. Μάλιστα ένα ρεπορτάζ των «Sunday Times» σημείωσε πως ο Γουέικφιλντ ήθελε να ξεκινήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση βασισμένη στον φόβο για το εμβόλιο MMR. Το Βρετανικό Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο (GMC) πήρε την κατάσταση στα χέρια του και διεξήγαγε έρευνα εναντίον του. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν καταπέλτης, καθώς αποδείχτηκε σειρά κατηγοριών προς το πρόσωπό του. Στον απόηχο αυτής της είδησης το ιατρικό μητρώο του Ηνωμένου Βασιλείου του απαγόρευσε να ασκεί το επάγγελμά του, το περιοδικό στο οποίο είχε γίνει η δημοσίευση της έρευνας ανακάλεσε την μελέτη κάνοντας λόγο για εξαπάτηση. Και οι υπόλοιποι συγγραφείς της έρευνας απολογήθηκαν. Ωστόσο, το κακό είχε ήδη συμβεί.

Οι παγκόσμιες  αρνητικές συνέπειες αυτής της τρέλας έγιναν αντιληπτές άμεσα. Πρώτα πρώτα στην Βρετανία που η ανοσοποίηση των παιδιών, τα επόμενα χρόνια, μειώθηκε από 92% σε 73%.

Στην Αμερική, πέραν του ότι έσπασαν κάθε ρεκόρ στην εμφάνιση ιλαράς, διαπιστώθηκε, κιόλας, ότι το 90% των νοσούντων δεν είχε εμβολιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Ρουμανία το 2016 ξέσπασε επιδημία ιλαράς, με 676 κρούσματα και 3 νεκρά παιδιά. Το υπουργείο υγείας καταδίκασε τους απερίσκεπτους γονείς που επέλεξαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Η γειτονική Ιταλία συνάντησε την αύξηση της ιλαράς. Τα κρούσματα μόνο για το 2017 προσέγγισαν τα 1000, το υπουργείο ανακοίνωσε πως ιός διαδίδεται σε μη εμβολιασμένο πληθυσμό.

Η Ελλάδα, προφανώς, δεν θα μπορούσε να λείπει από το γλέντι. Βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των Ευρωπαϊκών χωρών που αγνοούν τον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων, η χώρα μας, μας εκπροσωπεί με δύο υποδειγματικότατες επιδημίες, μία το 2005 και μία το 2010, ευτυχώς, χωρίς κανένα θύμα.

Θα αναρωτιέστε τώρα, μετά από όλα αυτά, πώς είναι δυνατόν όχι μόνο να συντηρείται αυτή η απάτη, αλλά να ευημερεί. Η απάντηση είναι «κομπογιαννιτισμός». Την σκυτάλη της τρέλας από τον πρώην, πλέον, γιατρό την πήραν τσαρλατάνοι επιστήμονες. Κάποιοι από αυτούς, μυρίζοντας το εν δυνάμει κέρδος, δημιούργησαν πλασματικές μελέτες που στήριζαν τα επιχειρήματα των αντιεμβολιαστών.  Άλλοι, πάλι, ακολούθησαν τη λογοτεχνική φλέβα τους, και συνέγραψαν βιβλία με κύριο θέμα τον κίνδυνο τον εμβολίων, τα οποία ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα, να συμπληρώσω. Φυσικά, ομοιοπαθητικοί, χειροπρακτικοί, και βελονιστές, μετά από αυτές τις εξελίξεις, έτριψαν τα χέρια τους και καλωσόρισαν τους καινούριους πελάτες, που τους χρυσοπλήρωσαν για της «ιατρικές» τους συμβουλές. Και κάπως έτσι, παρασιτοζωόντας από τους αφελείς πολίτες, καταφέρνει να υπάρχει αυτό το κίνημα.

Αντιεμβολιασμός
Πήγη εικόνας: globalhealthnewswire.com

Τελειώνοντας, θα ήθελα, έστω και στα πλαίσια του φανταστικού, να πραγματοποιήσω το όνειρο των αντιεμβολιαστών φίλων μου, γιατί νοιώθω πως ήμουν λίγο σκληρός μαζί τους, όλοι έχουν δικαίωμα στην ευτυχία, εξάλλου. Ας πούμε, λοιπόν, πως ξυπνάμε ένα ωραίο πρωί και συνειδητοποιούμε πως έχει εξαλειφθεί η ανοσοποίηση από τον κόσμο. Λόγω αυτού, μέσα στα επόμενα χρόνια θα συνέβαιναν τα εξής: Κάθε χρόνο 48.000 άνθρωποι θα νοσηλεύονταν από ιλαρά, 500 θα πέθαιναν και άλλοι τόσοι θα μένανε ανάπηροι από τις παρενέργειές της. Η παρωτίτιδα θα ήταν μια κοινή αιτία κώφωσης και στειρότητας. Η ιλαρά θα προκαλούσε τη γέννηση 20.000 βρεφών με σοβαρά και μόνιμα γενετικά προβλήματα. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα θα έφερνε το θάνατο σε χιλιάδες παιδιά ή θα τα άφηνε με κάποιου είδους αναπηρία. Η ηπατίτιδα Α θα προκαλούσε εκατοντάδες θανάτους, και η ηπατίτιδα Β θα επανεμφανιζόταν, και περίπου 5.000 θα πέθαιναν από αυτή. Μαγεία. Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ μετά από όλα αυτά έναν ενθουσιασμό τον νοιώθω.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ραφαήλ Κάμπερ

Ανερχόμενος δημοσιογράφος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;