Συναισθησία: Μια πολύχρωμη πραγματικότητα

Συναισθησία (συν+αίσθηση) ονομάζεται η νευρολογική ανάμιξη των αισθήσεων με τέτοιο τρόπο, ώστε με την εμφάνιση ενός ερεθίσματος να δημιουργούνται εντυπώσεις που κανονικά θα προέκυπταν από διέγερση άλλων αισθήσεων. Ένας συναισθητικός μπορεί να “νιώθει” τα κείμενα, να “ακούει” τις οσμές, να “μυρίζει” τους ήχους κτλ. Οι αυθαίρετες αυτές συνδέσεις συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμα και αν χαθεί μια αίσθηση. Για παράδειγμα, ένας άνθρωπος με συναισθησία μπορεί να συνεχίσει να ακούει τις οσμές ακόμα και αν σε κάποιο στάδιο της ζωής του χάσει την ακοή του.

Αυτό το φαινόμενο στους μη συναισθητικούς ανθρώπους συναντάται μόνο μεταφορικά. Φράσεις όπως «κρύα απόχρωση» ή «απαλή φωνή» για έναν συναισθητικό δεν είναι μεταφορές αλλά η πραγματικότητά του. Οι συνδυασμοί αυτοί υπάρχουν από το πρώτο ερέθισμα που είχε ή από όσο πιο παλιά μπορεί να θυμηθεί.

Πολλά μη συναισθητικά άτομα πιστεύουν λανθασμένα πως έχουν συναισθησία επειδή “βλέπουν κόκκινο” όταν θυμώνουν ή μπλε ακούγοντας ένα τραγούδι για τη θάλασσα. Αυτοί οι συνδυασμοί μπορεί να μοιάζουν τυχαίοι αλλά στην πραγματικότητα τους έχουν μάθει έτσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συναισθησία μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ενός ανθρώπου ή να είναι επίκτητη, ως παρενέργεια παραισθησιογόνων ουσιών ή αποτέλεσμα βλάβης του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι συνδέσεις των αισθήσεων ενός συναισθητικού ανθρώπου δεν ακολουθούν κάποια λογική. Για παράδειγμα το Θ είναι πορτοκαλί, τα τρίγωνα ηχούν τσιριχτά, και τα μήλα έχουν γεύση γωνίας. Δεν υπάρχει συνοχή στους συνδυασμούς.

Υπάρχουν πάνω από 40 μορφές συναισθησίας με περισσότερο συνηθισμένο τον συνδυασμό γραμμάτων/ψηφίων με χρώματα. Μερικές άλλες μορφές είναι ο συνδυασμός ήχου με χρώμα, σχήματος με υφή, πόνου με χρώμα, γεύσης με χρώμα, ήχου με  αφή, ψηφίων με προσωπικότητα, η προβολή του χρόνου και των αριθμών στον χώρο.

Η συναισθησία μπορεί να είναι προβαλλόμενη, συνειρμική ή και τα δύο. Στην προβαλλόμενη συναισθησία ο συναισθητικός ακούγοντας ένα τραγούδι βλέπει το χρώμα του ενώ στην συνειρμική σκέφτεται το χρώμα του.

Σύμφωνα με έρευνες:

 • Ένα στα 2.000 άτομα εμφανίζει κάποια μορφή συναισθησίας. Βέβαια, επειδή πολλοί άνθρωποι με συναισθησία δεν καταλαβαίνουν την διαφορετικότητά τους τα ποσοστά δεν είναι ακριβή. Άλλες έρευνες αναφέρουν άλλες αναλογίες από 1/25.000 άτομα έως και 1/1.000.000.
 • Η συναισθησία είναι κληρονομική.
 • Η συναισθησία συναντάται περισσότερο σε γυναίκες απ’ ότι σε άνδρες.
 • Οι συναισθητικοί έχουν αρκετά υψηλή νοημοσύνη. Παρ΄ όλα αυτά μπορεί να φαίνεται έτσι επειδή πολλοί ιδιοφυείς συγγραφείς και μουσικοί είχαν συναισθησία.
 • Οι συναισθητικοί είναι πολύ πιθανό να είναι αριστερόχειρες ή αμφιδέξιοι.
 • Επίσης μπορεί να μπερδεύουν το αριστερό με το δεξί.
 • Οι συναισθητικοί άνθρωποι παρουσιάζουν σε μεγαλύτερο βαθμό από τον υπόλοιπο πληθυσμό: διλασπαση προσοχής, τάσεις τελειομανείας, φωτογραφική μνήμη, κατάθλιψη, αυτισμό
 • Οι συναισθητικοί μπορεί να είναι υπερευαίσθητοι στο φως, τους ήχους, τις οσμές κτλ. Επίσης πολλοί είναι νυχτερινοί τύποι και αποφεύγουν τα πλήθη.
 • Οι συναισθητικοί είναι περισσότερο επιρρεπείς στις ημικρανίες απ’ ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι.
 • Ενώ η συναισθησία δεν επηρεάζει την κοινωνικότητα ενός ατόμου, πολλοί συναισθητικοί περιγράφουν τον εαυτό τους ως ιδιαίτερα μοναχικό.
 • Σε σύγκριση με την γενικότερη ευφυΐα τους οι συναισθητικοί δεν τα πάνε τόσο καλά στα μαθηματικά.
 • Οι συναισθητικοί είναι πολύ δημιουργικοί. Συχνά έχουν ταλέντο στις τέχνες, την ποίηση και τη μουσική. Η συναισθησία είναι 8 φορές πιο συνηθισμένη στους συγγραφείς και στους καλλιτέχνες απ’ ότι στα υπόλοιπα επαγγέλματα.

Εν κατακλείδι, ότι τελικά διαφοροποιεί τους συναισθητικούς με τους υπόλοιπους ανθρώπους, είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τα διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα και είναι η ζωντανή απόδειξη πως δεν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να δούμε και να κατανοήσουμε τον κόσμο μας αλλά πολλοί και διαφορετικοί και όλοι πραγματικοί.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;